Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių.

Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų produktų. Kartais negalavimų atsiranda suvartojus labai mažą šių produktų kiekį, o ypač jautriems žmonėms kenkia netgi jų kvapas. Kiekvieną kartą susidūrus su alergenu alerginės reakcijos gali paaštrėti.

Augaliniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Javai: kviečiai, miežiai, avižos, rugiai, soros, ryžiai,
– Ankštiniai augalai: sojų pupelės, žemės riešutai, pupos, lęšiai,
– Skėtiniai augalai: petražolės, morkos, krapai, salierai,
– Bulviniai augalai: pomidorai, bulvės, paprikos, baklažanai,
– Vaisiai ir uogos: braškės, obuoliai, bananai, kiviai, melionai, abrikosai, mangai, papajos, avokadai,
– Kiti: lazdynų, žemės riešutai, kokosai, kava, kukurūzai.

Gyvūniniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Karvių ir ožkų pienas,
– Vištų kiaušiniai,
– Žuvys, vėžiagyviai, vėžiai, austrės,
– Sraigės,
– Mėsa (labai retai).

Prieskoniniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Garstyčios,
– Sezamų sėklos,
– Paprikos,
– Kalendros,
– Kmynai.

Neretai žmonėms kyla klausimas – o ką gi valgyti, kai, rodos, dauguma maisto produktų gali sukelti alergines reakcijas? Atlikti tyrimai rodo, jog Lietuvoje dažnai pasitaikančių alergenų nėra jau tiek daug, be to, alergija pienui dar nereiškia, jog žmogus negali valgyti pieno produktų. Atlikus Allergomedica išsamią alergijos diagnostiką gali paaiškėti, jog jūs vis tik galite vartoti termiškai apdorotus pieno produktus ir taip išvengti didžiulio diskomforto.

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

*4 porcijos REIKĖS: 4 didelių obuolių 1/4 stiklinės rudojo cukraus 1 arbat. šaukš. cinamono 1/4 stiklinės smulkintų pekano riešutų (nebūtina) 1/4 stiklinės smulkintų razinų 1 arbat. šaukš. sviesto 3/4 stiklinės virinto vandens GAMINIMO EIGA: Įkaitinkite orkaitę iki...

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

*4 porcijos REIKĖS: 2 valg. šaukš. acto 340 g spaghetti 140 g plonai supjaustytos šoninės     2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių 8 mažų pomidorų 4 didelių kiaušinių 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano 1/2 stiklinės šviežio baziliko, suplėšyto gabaliukais pipiro ir...

Medaus ir garstyčių padažas

Medaus ir garstyčių padažas

REIKĖS: 45 g geltonųjų garstyčių 18 g rudųjų garstyčių  2 arbat. šaukš. neskaldytų juodųjų pipirų grūdelių 170 g vandens 110 g obuolių acto 1 arbat. šaukš. rudojo cukraus 3 arbat. šaukš. medaus 1/2 arbat. šaukš. džiovinto česnako 1/2 arbat. šaukš. džiovinto svogūno 2...

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

REIKĖS: 450 g šaldytų žirnelių 170 g apkeptų/rūkytų migdolų 1/2 stiklinės kapotų žaliųjų svogūnų 220 g kapotų vandens kaštonų 2/3 stiklinės majonezo  2 arbat. šaukš. kario miltelių druskos ir pipirų pagal skonį GAMINIMO EIGA: Nuplaukite migdolus ir...