Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių.

Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų produktų. Kartais negalavimų atsiranda suvartojus labai mažą šių produktų kiekį, o ypač jautriems žmonėms kenkia netgi jų kvapas. Kiekvieną kartą susidūrus su alergenu alerginės reakcijos gali paaštrėti.

Augaliniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Javai: kviečiai, miežiai, avižos, rugiai, soros, ryžiai,
– Ankštiniai augalai: sojų pupelės, žemės riešutai, pupos, lęšiai,
– Skėtiniai augalai: petražolės, morkos, krapai, salierai,
– Bulviniai augalai: pomidorai, bulvės, paprikos, baklažanai,
– Vaisiai ir uogos: braškės, obuoliai, bananai, kiviai, melionai, abrikosai, mangai, papajos, avokadai,
– Kiti: lazdynų, žemės riešutai, kokosai, kava, kukurūzai.

Gyvūniniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Karvių ir ožkų pienas,
– Vištų kiaušiniai,
– Žuvys, vėžiagyviai, vėžiai, austrės,
– Sraigės,
– Mėsa (labai retai).

Prieskoniniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Garstyčios,
– Sezamų sėklos,
– Paprikos,
– Kalendros,
– Kmynai.

Neretai žmonėms kyla klausimas – o ką gi valgyti, kai, rodos, dauguma maisto produktų gali sukelti alergines reakcijas? Atlikti tyrimai rodo, jog Lietuvoje dažnai pasitaikančių alergenų nėra jau tiek daug, be to, alergija pienui dar nereiškia, jog žmogus negali valgyti pieno produktų. Atlikus Allergomedica išsamią alergijos diagnostiką gali paaiškėti, jog jūs vis tik galite vartoti termiškai apdorotus pieno produktus ir taip išvengti didžiulio diskomforto.

Avižinė košė su kokosų pienu

Avižinė košė su kokosų pienu

REIKĖS: 120 g avižinių dribsnių 600 ml kokosų pieno kokosų drožlės migdolai GAMINIMO EIGA: Į verdanti kokosų pieną įberti avižinių dribsnių ir virti 5-7 min. Verdant dažnai maišykite, kad dribsniai nepriliptu prie puodo. Nuimkite nuo ugnies įberkite kokosų drožles į...

Varškėčiai

Varškėčiai

REIKĖS: 500 g varškės 4% 1 kiaušinis 70 g miltų 50 g cukraus 10 g vanilinio cukraus truputį druskos GAMINIMO EIGA: Varškę, kiaušinius, cukrų, druską, vanilinį cukrų pertrinti, kad gautusi vientisa masė. Miltų reikia dėti tiek, kad gautusi minkšta masė, kad galima būtų...

Saltos su tunu

Saltos su tunu

REIKĖS: 200 g konservuoti tuno gabaliukai savo sultyse 2 virti kiaušiniai 2 pomidorai 1 agurkai 1 raudonas svogūnas 2 valg. šaukš, alyvuogių aliejaus druska 1 arb. šaukš garstyčių 1 valg. šaukš. citrinų sučių 3 salotų lapai GAMINIMO EIGA: Ant lėkštės padėkite salotas....

Vafliai „Viskas kas yra šaldytuve“

Vafliai „Viskas kas yra šaldytuve“

REIKĖS: 2 kiaušinia 3 valg. šaukš. miltų 50 g sūrio 50 g dešros žalumynai 2 valg. šaukš. varškės sūrio 1 paprika/pomidoras druska maltas pipiras GAMINIMO EIGA: Sūrį, papriką, pomidorą, dešrą supjaustyti mažais gabaliukais. Visus ingridientus išmaišyti. Gaminti vaflių...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

REIKĖS: 1 didelis bananas (arba 2 maži) 3 valg. šaukš. riešutų sviesto 100 g avižinių dribsnių 20 g juodo šokolado GAMINIMO EIGA: Bananus išminkyti ir Išmaišyti su visais ingridientais. Sutrupinti šokoladą ir vėl viską permaišyti. Drėgnom rankom suformuoti rutuliuką,...

Čili sriuba

Čili sriuba

REIKĖS: 500 g jautienos faršo 2 svogūnai 2 galvutės česnako 1 čili pipirai 2 arb. šaukš. malto pipiro 1 arb. šaukš. cukraus 1 pomidoras 1 morka 2 valg. šaukš. tomatų padažo 1 skard. konservuotų pupelių 1 arb. šaukš. tmino 1 arb. šaukš. saldžios paprikos 4 valg. šaukš....