Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių.

Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų produktų. Kartais negalavimų atsiranda suvartojus labai mažą šių produktų kiekį, o ypač jautriems žmonėms kenkia netgi jų kvapas. Kiekvieną kartą susidūrus su alergenu alerginės reakcijos gali paaštrėti.

Augaliniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Javai: kviečiai, miežiai, avižos, rugiai, soros, ryžiai,
– Ankštiniai augalai: sojų pupelės, žemės riešutai, pupos, lęšiai,
– Skėtiniai augalai: petražolės, morkos, krapai, salierai,
– Bulviniai augalai: pomidorai, bulvės, paprikos, baklažanai,
– Vaisiai ir uogos: braškės, obuoliai, bananai, kiviai, melionai, abrikosai, mangai, papajos, avokadai,
– Kiti: lazdynų, žemės riešutai, kokosai, kava, kukurūzai.

Gyvūniniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Karvių ir ožkų pienas,
– Vištų kiaušiniai,
– Žuvys, vėžiagyviai, vėžiai, austrės,
– Sraigės,
– Mėsa (labai retai).

Prieskoniniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Garstyčios,
– Sezamų sėklos,
– Paprikos,
– Kalendros,
– Kmynai.

Neretai žmonėms kyla klausimas – o ką gi valgyti, kai, rodos, dauguma maisto produktų gali sukelti alergines reakcijas? Atlikti tyrimai rodo, jog Lietuvoje dažnai pasitaikančių alergenų nėra jau tiek daug, be to, alergija pienui dar nereiškia, jog žmogus negali valgyti pieno produktų. Atlikus Allergomedica išsamią alergijos diagnostiką gali paaiškėti, jog jūs vis tik galite vartoti termiškai apdorotus pieno produktus ir taip išvengti didžiulio diskomforto.

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...

Kodėl žmogui naudinga būti veganu?

Kodėl žmogui naudinga būti veganu?

Šiandien veganizmo gyvenimo būdas tampa vis labiau populiarus ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Vieni žmonės augalinę mitybą pasirenka todėl, kad nori gyventi sveikai – kiti – dėl etinių priežasčių, treti – pabandę veganizmą vieną kartą, atranda save iš naujo. Yra...