Avokado nauda

KAS YRA TAS AVOKADAS?

Avokadas – tai senovinio medžio, kurio mokslinis pavadinimas yra PERSEA AMERICANA, vaisius. Visame pasaulyje jisai vertinimas dėl jo didelės maistinės. Avokadas yra labai populiarus tarp sveiko maisto mėgėjų, dažnai jį vadina «superfood» dėl jo naudos sveikatai. Yra keltes avokado veislių, kurios skiriasi spalva, skoniu ir svoriu. Avokado gimtinė uta Centrinė Amerika ir Meksika. Dažnai žmonės painioja avokado apibrėžimą: vizualiai jisai panašus į riešutą, cheminės sudėties ir skonio požiūri jisai panašus į daržovę, tačiau avokadas yra vaisius.  

KODĖL AVOKADAS SVEIKAS PRODUKTAS

Vaisius turi daugybę privalumų:

turi daug kalio;

turi labai daug sveikų riebalų;

turiningas skaidulinėmis medžiagomis;

mažina cholesterolio lygį;

didina lytinį traukimą;

MAISTINĖ VERTĖ(100g):

160 kcal

72 g vandens

14 g riebalų

2 g baltymų

8,5 g angliavandenių

VITAMINŲ KIEKIS(%dieninės normos):

vitaminas K – 26%;

folio rūgštis – 20%;

vitaminas C – 17%;

vitaminas B5 – 14%;

vitaminas B5 – 13%;

vitaminas E – 10%;

kalio – 14%;

AVOKADO MINUSAI

Nepaisant to, ka avokadas turi daug naudingų savybių, avokada reikia vartoti saikingai. Didelis avokado kiekis gali sukelti alergiją. Jej ketinate išbandygti avokadą pirmą kartą, pradėkite nuo mažos porcijos. Vaiso žievelė ir kauliukas yra nuodingi, tad jų valgyti negalima.

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

*4 porcijos REIKĖS: 4 didelių obuolių 1/4 stiklinės rudojo cukraus 1 arbat. šaukš. cinamono 1/4 stiklinės smulkintų pekano riešutų (nebūtina) 1/4 stiklinės smulkintų razinų 1 arbat. šaukš. sviesto 3/4 stiklinės virinto vandens GAMINIMO EIGA: Įkaitinkite orkaitę iki...

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

*4 porcijos REIKĖS: 2 valg. šaukš. acto 340 g spaghetti 140 g plonai supjaustytos šoninės     2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių 8 mažų pomidorų 4 didelių kiaušinių 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano 1/2 stiklinės šviežio baziliko, suplėšyto gabaliukais pipiro ir...

Medaus ir garstyčių padažas

Medaus ir garstyčių padažas

REIKĖS: 45 g geltonųjų garstyčių 18 g rudųjų garstyčių  2 arbat. šaukš. neskaldytų juodųjų pipirų grūdelių 170 g vandens 110 g obuolių acto 1 arbat. šaukš. rudojo cukraus 3 arbat. šaukš. medaus 1/2 arbat. šaukš. džiovinto česnako 1/2 arbat. šaukš. džiovinto svogūno 2...

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

REIKĖS: 450 g šaldytų žirnelių 170 g apkeptų/rūkytų migdolų 1/2 stiklinės kapotų žaliųjų svogūnų 220 g kapotų vandens kaštonų 2/3 stiklinės majonezo  2 arbat. šaukš. kario miltelių druskos ir pipirų pagal skonį GAMINIMO EIGA: Nuplaukite migdolus ir...