Avokado nauda

KAS YRA TAS AVOKADAS?

Avokadas – tai senovinio medžio, kurio mokslinis pavadinimas yra PERSEA AMERICANA, vaisius. Visame pasaulyje jisai vertinimas dėl jo didelės maistinės. Avokadas yra labai populiarus tarp sveiko maisto mėgėjų, dažnai jį vadina «superfood» dėl jo naudos sveikatai. Yra keltes avokado veislių, kurios skiriasi spalva, skoniu ir svoriu. Avokado gimtinė uta Centrinė Amerika ir Meksika. Dažnai žmonės painioja avokado apibrėžimą: vizualiai jisai panašus į riešutą, cheminės sudėties ir skonio požiūri jisai panašus į daržovę, tačiau avokadas yra vaisius.  

KODĖL AVOKADAS SVEIKAS PRODUKTAS

Vaisius turi daugybę privalumų:

turi daug kalio;

turi labai daug sveikų riebalų;

turiningas skaidulinėmis medžiagomis;

mažina cholesterolio lygį;

didina lytinį traukimą;

MAISTINĖ VERTĖ(100g):

160 kcal

72 g vandens

14 g riebalų

2 g baltymų

8,5 g angliavandenių

VITAMINŲ KIEKIS(%dieninės normos):

vitaminas K – 26%;

folio rūgštis – 20%;

vitaminas C – 17%;

vitaminas B5 – 14%;

vitaminas B5 – 13%;

vitaminas E – 10%;

kalio – 14%;

AVOKADO MINUSAI

Nepaisant to, ka avokadas turi daug naudingų savybių, avokada reikia vartoti saikingai. Didelis avokado kiekis gali sukelti alergiją. Jej ketinate išbandygti avokadą pirmą kartą, pradėkite nuo mažos porcijos. Vaiso žievelė ir kauliukas yra nuodingi, tad jų valgyti negalima.

Česnakinė duona 

Česnakinė duona 

REIKĖS: 1 prancūziško batono 110 g sviesto(kambario temperatūros) 2 česnako skiltelių, pertrintu su žiupsneliu druskos ir alyvuogių aliejumi iki pastos konsistencijos 2 valg. šaukš. šviežių pakapotų petražolių 2 valg. šaukš. šviežių pakapotų bazilikų Alyvuogių...

Mėlynojo sūrio padažas

Mėlynojo sūrio padažas

REIKĖS: 1,5 stiklinės grietinės 3/4 stiklinės majonezo  220 g mėlynojo sūrio  Vorčesterio padažo druskos GAMINIMO EIGA: Suplakite maišytuve greitinę, majonezą ir sūrį. Pagal skonį įberkite druskos ir vorčesterio padažo.

Sangrija su gervuogėmis ir mėlynėmis

Sangrija su gervuogėmis ir mėlynėmis

REIKĖS: 750 ml raudono vyno 1 stiklinės cukraus 1 stiklinės likerio iš aviečių 1 stiklinės degtinės su uogų skonių 1 stiklinės gazuoto vandens 0,5 stiklinės šviežių citrinų sulčių 170 g gervuogių 170 g mėlynių GAMINIMO EIGA: Sirupui pagaminti reikia nedideliame puode...

Kukurūzų duona

Kukurūzų duona

REIKĖS: 1,5 stiklinės kukurūzų miltų 1/4 stiklinės miltų 2 valg. šaukš. cukraus 1 arbat. šaukš. tešlos miltelių 0,5 arbat. šaukš. sodos 1/4 arbat. šaukš. druskos 1 stiklinės pieno 1 stiklinės grietinės 2 valg. šaukš. išlydyto sviesto 1 didelio kiaušinio 1 stiklinės...

Itališka minestronė sriuba

Itališka minestronė sriuba

REIKĖS: 3/4 stiklinės mažų makaronų 400 g konservuotų baltųjų pupelių, puse skysčio nupilkite, o kitą palikite 220 g konservuotų kukurūzų, skystį nupilkite 400 g konservuotų pomidorų 400 g konservuotų žaliųjų pupelių 1 valg. šaukš. aliejaus 2 valg. šaukš. pomidorų...