Burokėlių sultys: pamirštas būdas pagerinti sportinius rezultatus

Nors sportinių papildų rinka yra nuolat auganti (amino rūgštys, baltymai, nootropikai, t.t.), dažnai esame linkę nepastebėti to, kas, rodos, guli po nosim. Turbūt sutiksite, kad įvairių augalų ir žolelių galios yra neišsemiamos, tad šiandien norėtume apžvelgti visų pamirštą augalą, natūralų „boosterį“ burokėlį ir kaip jis gali prisidėti prie kiekvieno iš mūsų sportinio rezultato pagerinimo.

Galimybė savo „performance‘ą“ pagerinti bent vienu procentu yra tai, ko ieško kiekvienas sportininkas. Nesvarbu ar esate profesionalas, ar mėgėjas, jei artėja diena, kai jums reikės „performinti“, turbūt sukate galvą, kas galėtų padėti tai padaryti bent šiek tiek geriau. Be abejonės, gero rezultato pagrindu visada išliks nuoseklus, kryptingas ir sunkus darbas ne tik treniruočių metu, bet ir už salės ribų, tačiau pagalvokite: kas būtų, jei varžybų dieną galėtumėte pasirodyti ne savo 100%, o 101%? Tokia galimybė yra, o tam pasiekti jums net neprireiks lankytis sportinių papildų parduotuvėje ir akylai skaityti cheminių medžiagų pavadinimus. Jei jūsų sporto šakoje dominuoja ištvermė, tokį efektą galėsite pasiekti išgėrę šviežiai spaustų burokėlių sulčių.

Turbūt nesuklysime jei jas pavadinsime „legaliu dopingu“, kurio veiksmingumas įrodytas mokslinių tyrimų. Tiesą sakant, burokėlių sultys laikomos vienu iš 5 100% veiksmingų maisto papildų, padedančių pagerinti fizinį atleto pasirodymą. Kodėl? Atsakymas gan paprastas. Burokėlių sultyse gausu nitratų, kurie virškinimo (šiuo atveju labai tinka posakis „virškinimas prasideda burnoje“, itin svarbų vaidmenį nitratų virškinime atlieka burnoje esančios bakterijos, tad sultis patartina gerti lėtai) yra paverčiami azoto oksidu (NO).

Tiesą sakant, burokėlių sultys laikomos vienu iš 5 100% veiksmingų maisto papildų, padedančių pagerinti fizinį atleto pasirodymą.
Į kraują patekęs NO skatina vasodiletaciją (kraujagyslių išsiplėtimą) ir taip padidina raumens gebą pasisavinti deguonį. Patekęs į raumens ląsteles NO pagerina mūsų „energijos gaminimo mašinų“, mitochondrijų, veiklą, bei skatina naujų mitochondrijų gamybą.

Ką visa tai reiškia? Tai reiškia, kad jūsų organizmas tą patį įkvėpto deguonies kiekį sugebės panaudoti kur kas ekonomiškiau, o to paties įkvėpto deguonies kiekio jums užteks didesniam fiziniam darbui atlikti. Tyrimai parodė, kad burokėlių sulčių vartojimas sportinį „performace‘ą“ gali pagerinti ~0,8%. Šis efektas gali būti pasiektas vienkartinio suvartojimo metu ~90 min. prieš varžybų pradžią ir tęstis ~150 minučių. Visgi, vienkartinis burokėlių sulčių suvartojimas nėra pakankamas visai jų teikiamai naudai gauti. Jei raumens geba pasisavinti deguonį padidėja net ir vienkartinio papildo suvartojimo metu, mitochondrijų gamybos paskatinimui šį papildą reikėtų vartoti 6 dienas.

Tyrimai parodė, kad burokėlių sulčių vartojimas sportinį „performance‘ą“ gali pagerinti ~0,8%.
Per dieną patartina išgerti apie pusę stiklinės burokėlių sulčių, jas galima skiesti su vandeniu ar kitomis sultimis. Daugiau nei pusė stiklinės sulčių suvartojimas abejotina ar suteiks papildomos naudos, bet žalos pridaryti tikrai gali (per didelis nitratų kiekis skatina vėžinius procesus), tad „daugiau – geriau“ taisyklė šiuo atveju tikrai negalioja.

Dėmesio! Išgėrus burokėlių sulčių neskubėkite valytis dantų ar skalauti burnos dantų skalavimo skysčiu. Taip leisite burnoje esančioms bakterijoms atlikti pirmąją nitratų virškinimo dalį.

Taigi, mieli, jei jūsų tikslas – kuo geresnis fizinis pasirodymas ištvermės varžybose, neskubėkite ieškoti „magiškų piliulių“. Vienas efektyviausių papildų – pasislėpęs laukia jūsų maisto prekių parduotuvėje ar mamos darže.

https://www.breakingfit.lt/

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...