Gatvės maistas Kinijoje

Turbūt daugelis iš mūsų kelionėse esame ragavę tradicinių vietos patiekalų, lankę vietos kavines, restoranus ar užeigas. Tačiau ar visi išdrįstame paragauti maisto gaminamo gatvėje? Sakoma, kad toks maistas yra skaniausias, nors jo išvaizda ir neretai aplinka, kurioje jis ruošiamas, neatrodo viliojančiai.

Maisto ruošos tradicijos ir paslaptys – viena stipriausių Kinijos kultūros pusių, o norint pajusti tikrąjį šalies skonį geriausia iš pagrindinių gatvių smukti į mažesniąsias, kuriose plastmasinėse kėdėse įsitaisę ir nė žodžio jokia kita kalba nemokantys vietiniai valgo čia pat, ant šaligatvio, kepamą maistą.

Šanchajaus gatvėse gausybė vietų, kuriose galite paskanauti tradicinio ir mėgstamiausio vietos valgio – koldūnų. Koldūnai patiekiami su įvairiausiais įdarais, belieka tik išsirinkti.

Dažniausias Kinijos gatvės maisto vagonėliuose sutinkamas vaizdas – ištisi stalai, nukrauti pačiai įvairiausias vertinukais: ant medinių iešmelių suverti įvairiausios mėsos gabaliukai, piršto ilgio paukščiukai, tofu sūris, mažieji aštuonkojai, kalmarai, įvairios salotos bei daržovės. Susirinkęs kalną tokių iešmelių, atiduodi juos iškepti čia pat stovinčiame griliuje ar nedidelėje krosnelėje, o prieš viską atgaudamas, pamatai savo kepinius paskęstačius kelių skirtingų rūšių prieskonių debesyse.

Greta stovinčių prekeivių stalai nukrauti didžiulėmis vonelėmis, kuriose tebekvėpuoja pačių įvairiausių geldelių ir kriauklelių moliuskai ir kiti jokia kalba neįvardijami jūros gyviai. Tokiose gatvelėse neoninių hieroglifų šviesoje sėdintys kinai vienus patiekalus ant stalo vis keičia kitais, daininga kalba dalindamiesi paskutinėmis naujienomis, ir su šypsena palydintys kiekvieną lėkštę bei iešmą fotografuojančius užsieniečius.

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

*4 porcijos REIKĖS: 4 didelių obuolių 1/4 stiklinės rudojo cukraus 1 arbat. šaukš. cinamono 1/4 stiklinės smulkintų pekano riešutų (nebūtina) 1/4 stiklinės smulkintų razinų 1 arbat. šaukš. sviesto 3/4 stiklinės virinto vandens GAMINIMO EIGA: Įkaitinkite orkaitę iki...

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

*4 porcijos REIKĖS: 2 valg. šaukš. acto 340 g spaghetti 140 g plonai supjaustytos šoninės     2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių 8 mažų pomidorų 4 didelių kiaušinių 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano 1/2 stiklinės šviežio baziliko, suplėšyto gabaliukais pipiro ir...

Medaus ir garstyčių padažas

Medaus ir garstyčių padažas

REIKĖS: 45 g geltonųjų garstyčių 18 g rudųjų garstyčių  2 arbat. šaukš. neskaldytų juodųjų pipirų grūdelių 170 g vandens 110 g obuolių acto 1 arbat. šaukš. rudojo cukraus 3 arbat. šaukš. medaus 1/2 arbat. šaukš. džiovinto česnako 1/2 arbat. šaukš. džiovinto svogūno 2...

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

REIKĖS: 450 g šaldytų žirnelių 170 g apkeptų/rūkytų migdolų 1/2 stiklinės kapotų žaliųjų svogūnų 220 g kapotų vandens kaštonų 2/3 stiklinės majonezo  2 arbat. šaukš. kario miltelių druskos ir pipirų pagal skonį GAMINIMO EIGA: Nuplaukite migdolus ir...