Juodieji ryžiai – sveika alternatyva

Kinijoje ši ryžių rūšis buvo vadinama uždraustąja, šiuos ryžius                                                                                                                         galėjo valgyti tik aukščiausio rango žmonės. Ryžių rūšių yra labai daug!                                                                                                        Populiariausia ryžių rūšis, kuri mums žinoma – yra baltieji ryžiai. Ir jeigu apie kitas ryžiu rūšys, tokias kaip – rudieji ryžiai, ilgagrūdžiai, laukiniai, basmati – mes galėjome kažkur girdėti, tai juodieji ryžiai arba laukiniai dažniausiai sužadina susidomėjimą.

Juodėji ryžiai yra tamsiai rudi arba juoda anglies spalvą. Jų forma ilga ir plona. Juoduosius ryžius reikia virti ilgiau nei baltus – nuo 40 minučių iki valandos, per šį laiką ryžiai įgauna purpurinį atspalvį. Dažniausiai juos naudoja kaip garnyrą arba įdarą, jie dedami į sriubas, salotas, užkandžius, desertus. Juodieji ryžiai nuo baltųjų skiriasi egzotiškai saldžiu poskoniu, lengvu riešutų aromatu, o svarbiausia, sudėtimi. Apie tai mes ir papasakosime.

Juodųjų ryžių sudėtyje yra:

  • Vitaminai grupės B, A, E ,K, H, PP, C. 150 gramų ryžių sudėtyje yra beveik pilna dieninė norma folio rūgšties(B9).
  • Antioksidantai. Jų kiekis laukiniuose ryžiuose leidžia juos prilyginti mėlynėms, natūraliam raudonajam vynui, raudonom vynuogėm, braškėms ir raudonėms kopūstams.
  • Mineralai: jodas, magnis, boras, cinkas, fosforas, kalcis, silicis, nikelis, geležis.
  • Baltymai.
  • Sveiki angliavandeniai.
  • Sveiki riebalai.

100 g virtų ryžių turi tik 105 kcal.

Juodųjų ryžių nauda

  1. Pagerina nervų sistemlos funkcionalumą.
  2. Vėžio profilaktika.
  3. Sustiprina imunitetą.
  4. Padeda sumažinti kraujospūdį.
  5. Sustiprina regėjimo sistemą.
  6. Padeda palaikyti kaulų sistemą.
  7. Padeda palaikyti raumenų sistemą.
  8. Turi teigiamą poveikį smegenų sistemai.
  9. Sustiprina plaukus, apsaugo nuo ankstyvo plikėjimo.
  10. Normalizuoja virškinimą.

Keli patarimai, kaip virti ryžius.

Pirmiausiai, prieš verdant ryžius juos reikėtų nakčiai užmirkti šaltame vandenyje. Ryte vandenį nupilame, ryžius suberiame į verdantį vandenį (1:3) ir verdame ant silpno ugnies  45-60 minučių. Nuimam nuo ugnies ir duodame ryžiams pastovėti 15 minučių (nemaišome). Juodėji ryžiai gerai dera su sezamo sėklomis, sojų padažu ir riešutais.

Česnakinė duona 

Česnakinė duona 

REIKĖS: 1 prancūziško batono 110 g sviesto(kambario temperatūros) 2 česnako skiltelių, pertrintu su žiupsneliu druskos ir alyvuogių aliejumi iki pastos konsistencijos 2 valg. šaukš. šviežių pakapotų petražolių 2 valg. šaukš. šviežių pakapotų bazilikų Alyvuogių...

Mėlynojo sūrio padažas

Mėlynojo sūrio padažas

REIKĖS: 1,5 stiklinės grietinės 3/4 stiklinės majonezo  220 g mėlynojo sūrio  Vorčesterio padažo druskos GAMINIMO EIGA: Suplakite maišytuve greitinę, majonezą ir sūrį. Pagal skonį įberkite druskos ir vorčesterio padažo.

Sangrija su gervuogėmis ir mėlynėmis

Sangrija su gervuogėmis ir mėlynėmis

REIKĖS: 750 ml raudono vyno 1 stiklinės cukraus 1 stiklinės likerio iš aviečių 1 stiklinės degtinės su uogų skonių 1 stiklinės gazuoto vandens 0,5 stiklinės šviežių citrinų sulčių 170 g gervuogių 170 g mėlynių GAMINIMO EIGA: Sirupui pagaminti reikia nedideliame puode...

Kukurūzų duona

Kukurūzų duona

REIKĖS: 1,5 stiklinės kukurūzų miltų 1/4 stiklinės miltų 2 valg. šaukš. cukraus 1 arbat. šaukš. tešlos miltelių 0,5 arbat. šaukš. sodos 1/4 arbat. šaukš. druskos 1 stiklinės pieno 1 stiklinės grietinės 2 valg. šaukš. išlydyto sviesto 1 didelio kiaušinio 1 stiklinės...

Itališka minestronė sriuba

Itališka minestronė sriuba

REIKĖS: 3/4 stiklinės mažų makaronų 400 g konservuotų baltųjų pupelių, puse skysčio nupilkite, o kitą palikite 220 g konservuotų kukurūzų, skystį nupilkite 400 g konservuotų pomidorų 400 g konservuotų žaliųjų pupelių 1 valg. šaukš. aliejaus 2 valg. šaukš. pomidorų...