Juodieji ryžiai – sveika alternatyva

Kinijoje ši ryžių rūšis buvo vadinama uždraustąja, šiuos ryžius                                                                                                                         galėjo valgyti tik aukščiausio rango žmonės. Ryžių rūšių yra labai daug!                                                                                                        Populiariausia ryžių rūšis, kuri mums žinoma – yra baltieji ryžiai. Ir jeigu apie kitas ryžiu rūšys, tokias kaip – rudieji ryžiai, ilgagrūdžiai, laukiniai, basmati – mes galėjome kažkur girdėti, tai juodieji ryžiai arba laukiniai dažniausiai sužadina susidomėjimą.

Juodėji ryžiai yra tamsiai rudi arba juoda anglies spalvą. Jų forma ilga ir plona. Juoduosius ryžius reikia virti ilgiau nei baltus – nuo 40 minučių iki valandos, per šį laiką ryžiai įgauna purpurinį atspalvį. Dažniausiai juos naudoja kaip garnyrą arba įdarą, jie dedami į sriubas, salotas, užkandžius, desertus. Juodieji ryžiai nuo baltųjų skiriasi egzotiškai saldžiu poskoniu, lengvu riešutų aromatu, o svarbiausia, sudėtimi. Apie tai mes ir papasakosime.

Juodųjų ryžių sudėtyje yra:

  • Vitaminai grupės B, A, E ,K, H, PP, C. 150 gramų ryžių sudėtyje yra beveik pilna dieninė norma folio rūgšties(B9).
  • Antioksidantai. Jų kiekis laukiniuose ryžiuose leidžia juos prilyginti mėlynėms, natūraliam raudonajam vynui, raudonom vynuogėm, braškėms ir raudonėms kopūstams.
  • Mineralai: jodas, magnis, boras, cinkas, fosforas, kalcis, silicis, nikelis, geležis.
  • Baltymai.
  • Sveiki angliavandeniai.
  • Sveiki riebalai.

100 g virtų ryžių turi tik 105 kcal.

Juodųjų ryžių nauda

  1. Pagerina nervų sistemlos funkcionalumą.
  2. Vėžio profilaktika.
  3. Sustiprina imunitetą.
  4. Padeda sumažinti kraujospūdį.
  5. Sustiprina regėjimo sistemą.
  6. Padeda palaikyti kaulų sistemą.
  7. Padeda palaikyti raumenų sistemą.
  8. Turi teigiamą poveikį smegenų sistemai.
  9. Sustiprina plaukus, apsaugo nuo ankstyvo plikėjimo.
  10. Normalizuoja virškinimą.

Keli patarimai, kaip virti ryžius.

Pirmiausiai, prieš verdant ryžius juos reikėtų nakčiai užmirkti šaltame vandenyje. Ryte vandenį nupilame, ryžius suberiame į verdantį vandenį (1:3) ir verdame ant silpno ugnies  45-60 minučių. Nuimam nuo ugnies ir duodame ryžiams pastovėti 15 minučių (nemaišome). Juodėji ryžiai gerai dera su sezamo sėklomis, sojų padažu ir riešutais.

Soda ir kepimo milteliai

Soda ir kepimo milteliai

Dažnai kyla klausimai, ar galima pakeisti sodą kepimo milteliais ir atvirkščiai. Mes ir nusprendėme paaiškinti Jums, kuo skiriasi ir ką, kur naudoti. Dažniausiai, sodą arba kepimo miltelius mes naudojame, kad maistas būtų purus. Tai mums visiems žinoma cheminė...

Amerikietiški blyneliai su špinatu ir bananu

Amerikietiški blyneliai su špinatu ir bananu

REIKĖS: 2 kiaušinių 100 g miltų 60 g špinatų (galima naudoti užšaldytus) 50 g pieno 1 valg. šaukš. augalinio aliejaus 1 banano 1 arbat. šaukš. kepimo miltelių 1 arbat. šaukš. medaus žiupsnelis druskos cinamono pagal skonį GAMINIMO EIGA: Kiaušinius, druską ir špinatus...

Naminiai varškėtukai

Naminiai varškėtukai

REIKĖS: 200 g varškės 1 kiaušinio 80 g miltų + 20-50 g išminkimui 1 arbat. šaukš. cukraus (pagal skonį) žiupsnelis druskos žiupsnelis vanilinio cukraus GAMINIMO EIGA: Varškę sumaišyti su kiaušiniu, druska, cukrumi, kad gautųsi vientisa masė(galima naudoti maišytuvą)....

Trys receptai salotų su kiaušiniais

Trys receptai salotų su kiaušiniais

Salotos su kiaušiniais, alyvuogėm, ridikais ir žiediniais kopūstais. REIKĖS: 2 kiaušinių 400 g žiedinių kopūstų 1 morkos 2-3 marinuotų agurkų 1 salieros 8-10 ridikų 7-8 alyvuogių be kauliukų 2-3 svogūno laiškų 100 g majonezo 1 valg. šaukš. Garstyčių druskos ir pipirų...

Avižų paplotėliai su obuoliais

Avižų paplotėliai su obuoliais

REIKĖS: 80 g avižinių dribsnių 130 g smulkintų avižinių dribsnių 1 arbat. šaukš. cinamono 250 g pieno 1 didelio obuolio saldyklio pagal skonį GAMINIMO EIGA: Visus sausus ingredientus permaišome, po to įpilame pieną, įmušame kiaušinį. Viską gerai išmaišome. Nuo obuolio...