Kaip auginti želmenis?

Norint pradėti auginti želmenis, pirmiausia reikia įsigyti kokybiškų grūdų bei juos pasėti.Geriausia naudoti tokius, kurie išauginti ekologiškuose ūkiuose ir kokybiškai išdžiovinti. Vasarą želmenis galima auginti tiek uždarose patalpose, tiek lauke, pavasarį bei rudenį – šiltnamiuose, įstiklintuose balkonuose bei įvairiose šviesiose patalpose, žiemą – tik apšiltintose patalpose. Grūdus, skirtus daiginimui, reikia nuplauti, o po to juos užpilti kelis kartus didesniu vandens kiekiu, nei grūdų užimamas tūris inde, palikti juos vandenyje maždaug 12-ai valandų, kol išbrinks. Po to vandenį nupilti ir drėgnus grūdus, pridengtus drėgna drobele, palaikyti dar parą, kol pradės kaltis daigeliai. Jeigu indo dugne bus likęs vanduo, vandenyje esantys grūdai negaus iš oro deguonies ir nebus sudygę. Jeigu grūdai daiginami stiklainyje, tai patogu jo kaklelį aprišti marlės ar drobelės skiaute ir apversti stiklainį dugnu aukštyn. Jeigu želmenys auginami specialioje dėžutėje, ją reikia pripildyti derlingos žemės, kurioje nebūtų nebūtų pradėjusių pūti lapų, augalų ar kitų organinių liekanų. Želmenų auginimui skirtas dėžutes ar padėklus privaloma pripildyti 3-5 cm storio drėgnos, bet nešlapios žemės, paviršių išlyginti ir ant jo paberti jau sudaigintus grūdus vieną prie kito. Svarbu, kad grūdai nebūtų palikti krūvelėse. Išbarsčius grūdus žemės paviršiuje, juos sudrėkinti apipurkšiant vandeniu ir uždengti plėvele trims paroms, kol grūdai įsišaknydins. Želmenų augimo laikas priklauso nuo patalpos temperatūros. Vidutinė auginimo temperatūra – 20 laipsnių. Jeigu bus vėsiau, želmenys augs lėčiau, jeigu šilčiau – greičiau.

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...