Kaip pasigaminti gerą, šviežią mėsą

Visus produktus, o ypatingai mėsą, reikia imti gerą, šviežią.

Gera jautiena turi būti nei per šviesi, nei per raudona, nes jei per šviesi, tai rodo, kad gyvulys nebuvo visiškai sveikas, o jei tamsiai raudona, – gal gyvulys ne pjautas, nes kraujas nenutekėjęs, o gal būt ir nudvėsęs, ar susirgęs.
Gera mėsa neturi jokio kvapo.
verdama gera mėsa nelabai susitraukia ir mažėja.
Pastovėjus gera mėsa nebūna slidi ir šlapia.
Riebalų turėtų būti ne per daug ir ne per maža.
Kad tikriausiai ištirtum, ar mėsa šviežia, reikia pirkti lakmuso popieriaus rožinių ir mėlynų lapelių. Jei prie jautienos pridėtas mėlynas lapelis parausta, tai rodo, kad mėsa jau nešviežia, kad jau turi rūgšties. Jei prie mėsos pridėtas rausvas popierėlis pamėlynuoja, tai įrodymas, kad mėsa visiškai šviežia, tinka vartoti.
Jautiena galima panaudoti tik po dviejų, trijų dienų gyvulį papjovus.
Jautiena antrą arba trečią dieną po papjovimo vis dar tebėra šviežia.
Jaučio, pjauto prieš 2-3 dienas, virta ar kepta mėsa būna ne taip skani, kieta sunkiai ir sunkiai virškinama. Tuojau papjovus mėsa blizga ir turi raudonai violetinį atspalvį.
Šaldyta mėsa tinka vartoti, nors šiek tiek mažiau maistinga ir sunkiai virškinama. Sušaldyti mėsą – vienintelis būdas išlaikyti, ją ilgesnį laiką, kad kartą sušalusi neatšiltų, nes pakartotinai šaldyta mėsa praranda maistingumą ir net būna kenksminga.
Mėsa, kuri buvo kelis kartus atšildyta ir pakartotinai užšaldyta, būna tamsios nevienodos spalvos, ir priešingai, mėsa tik vieną kartą šaldyta yra šviesiai rusvai pilkos spalvos. Pasitaikius kiek nešviežiai mėsai, patartina padėti į puodą, užpilti vandeniu, pastatyti ant karštos ugnies, kad greit užvirtų, nuimti putas ir įmesti beržinę juodą anglį, taip palikti 2-3 min. Mėsa ir sriuba nekleis negerą kvapą, bet maistingesnė nepasidarys. Aplamai, jai mėsa riebesnė, tai ji greičiau genda. Šviežia jautiena visuomet blizga, būna rausva, violetiniais ir geltonais atspalviais. Perpjovus sunkiasi kraujas, paspaudus kieta, duobutės nesidaro, bent kiek kvepia tulžimi. Sugedusi mėsa neblizga, paspaudus pirštu lengvai pasidaro duobutės, atspalvį turi žaliai geltoną. Aplamai, mėsą reikia greitai suvartoti, nes greit sugenda. Visuomet prieš vartojant reikia kelias valandas mirkyti šaltame vandenyje.
Inkstus tai pat reikia mirkyti vandenyje prieš supjaustant.
Jautienos liežuvis parduodamas šviežias, sūdytas ir rūkytas. Pagedusiame liežuvyje aiškiai matyti raudonai mėlynos dėmės, pūslės ar žaizdos, viršutinė liežuvio oda nukritusi. Jautienos maistingumas. Mokslininkų bandymais nustatyta, kad maistingiausia ir lengviausiai virškinama yra virta mėsa, bet nepervirinta. Žalia mėsa virškinama 2 val., pusiau kepta virškinama 3 val., pusiau išvirta 2,5 val., kepta – 4 val.

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...