Kodėl žmogui naudinga būti veganu?

Šiandien veganizmo gyvenimo būdas tampa vis labiau populiarus ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Vieni žmonės augalinę mitybą pasirenka todėl, kad nori gyventi sveikai – kiti – dėl etinių priežasčių, treti – pabandę veganizmą vieną kartą, atranda save iš naujo. Yra daug priežasčių, kodėl toks gyvenimo būdas organizmui yra naudingas. Pirmiausia, veganai atsisako bet kokio gyvulinės kilmės maisto. Jie taip pat nevartoja kaušinių, pieno, sūrio bei kitų panašių produktų. Tačiau tai nereiškia, kad jų mityba yra mažiau naudinga nei tų žmonių, kurie šiuos produktus vartoja. Tyrimai rodo, jog atsisakius mėsos mažėja rizika susirgti ligomis, tokiomis, kaip širdies ir kraujagyslių ligos ar vėžys. Atsisakius augalinių produktų, žmonėms pradeda kristi svoris. Veganizmo kritikai teigia, kad mėsos nevalgantis žmogus negauna pakankamai baltymų, geležies, vitaminų D ir B 12. Tačiau taip nėra. Veganai valgo baltymais turiningą maistą: žalias lapines daržoves, riešutus, avinžirnius, lęšius, tofu, brokolius, ruduosius ryžius, pupeles, moliūgus, saulėgrąžų sėklas. Labai svarbu nepamiršti, kad atsisakius gyvulinės kilmės gaminių, būtina tinkamai suderinti savo mitybą.

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

*4 porcijos REIKĖS: 4 didelių obuolių 1/4 stiklinės rudojo cukraus 1 arbat. šaukš. cinamono 1/4 stiklinės smulkintų pekano riešutų (nebūtina) 1/4 stiklinės smulkintų razinų 1 arbat. šaukš. sviesto 3/4 stiklinės virinto vandens GAMINIMO EIGA: Įkaitinkite orkaitę iki...

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

*4 porcijos REIKĖS: 2 valg. šaukš. acto 340 g spaghetti 140 g plonai supjaustytos šoninės     2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių 8 mažų pomidorų 4 didelių kiaušinių 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano 1/2 stiklinės šviežio baziliko, suplėšyto gabaliukais pipiro ir...

Medaus ir garstyčių padažas

Medaus ir garstyčių padažas

REIKĖS: 45 g geltonųjų garstyčių 18 g rudųjų garstyčių  2 arbat. šaukš. neskaldytų juodųjų pipirų grūdelių 170 g vandens 110 g obuolių acto 1 arbat. šaukš. rudojo cukraus 3 arbat. šaukš. medaus 1/2 arbat. šaukš. džiovinto česnako 1/2 arbat. šaukš. džiovinto svogūno 2...

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

REIKĖS: 450 g šaldytų žirnelių 170 g apkeptų/rūkytų migdolų 1/2 stiklinės kapotų žaliųjų svogūnų 220 g kapotų vandens kaštonų 2/3 stiklinės majonezo  2 arbat. šaukš. kario miltelių druskos ir pipirų pagal skonį GAMINIMO EIGA: Nuplaukite migdolus ir...