Kokį maistą rinktis iškyloms vasara?

Venkite šviežių ir rūkytų gaminių: Kai karšta, svarbu vengti šviežių, rūkytų mėsos produktų, pieno gaminių. Jei renkatės šviežiai pagamintą maistą, jį rekomenduojama suvartoti kuo greičiau. Visgi verčiau rinkitės specialius konservus, termiškai apdorotus bei tinkamai supakuotus troškinius, mėsos gaminius. Taip pat visada su savimi turėkite džiovintų uogų ar vaisių – tai puikus užkandis ilgų kelionių metu.

Rinkitės maistą, kuriame gausu vandens: Vandens kiekis mūsų suvartojamuose produktuose tiesiogiai lemia mūsų savijautą, ypač karštuoju laikotarpiu. Kadangi 20–30 proc. vandens į žmogaus kūną patenka su maistu, gydytojas–dietologas į paros racioną rekomenduoja įtraukti vaisius ir daržoves, kurių sudėtyje gausu vandens. Pavyzdžiui: Melionus ar apelsinus, nes jų sudėtyje net 90 proc. vandens, taip pat gausu gliukozės. Arbūzus – vandens bei vitaminų A, B ir šaltinį. Vaisių galima vartoti tiek šviežią, tiek šaldant kubeliuose kaip šerbetą. Uogas, kuriose gausu ne tik vandens, bet ir antioksidacinių savybių turinčių medžiagų. Saldžiąsias paprikas, agurkus, salierus ir salotas, nes tai bene daugiausiai vandens savyje turinčios daržovės.

Skystesnis ir lengviau virškinamas maistas Pagaliau karštomis dienomis žmonėms gresia ne tik apsinuodijimas, bet ir sunkumo pojūtis pilve. Taip nutinka dėl to, kad mūsų organizmas stengiasi kuo labiau apriboti šilumos gamybą, o tai sulėtina ir maisto virškinimo procesus.

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

*4 porcijos REIKĖS: 4 didelių obuolių 1/4 stiklinės rudojo cukraus 1 arbat. šaukš. cinamono 1/4 stiklinės smulkintų pekano riešutų (nebūtina) 1/4 stiklinės smulkintų razinų 1 arbat. šaukš. sviesto 3/4 stiklinės virinto vandens GAMINIMO EIGA: Įkaitinkite orkaitę iki...

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

*4 porcijos REIKĖS: 2 valg. šaukš. acto 340 g spaghetti 140 g plonai supjaustytos šoninės     2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių 8 mažų pomidorų 4 didelių kiaušinių 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano 1/2 stiklinės šviežio baziliko, suplėšyto gabaliukais pipiro ir...

Medaus ir garstyčių padažas

Medaus ir garstyčių padažas

REIKĖS: 45 g geltonųjų garstyčių 18 g rudųjų garstyčių  2 arbat. šaukš. neskaldytų juodųjų pipirų grūdelių 170 g vandens 110 g obuolių acto 1 arbat. šaukš. rudojo cukraus 3 arbat. šaukš. medaus 1/2 arbat. šaukš. džiovinto česnako 1/2 arbat. šaukš. džiovinto svogūno 2...

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

REIKĖS: 450 g šaldytų žirnelių 170 g apkeptų/rūkytų migdolų 1/2 stiklinės kapotų žaliųjų svogūnų 220 g kapotų vandens kaštonų 2/3 stiklinės majonezo  2 arbat. šaukš. kario miltelių druskos ir pipirų pagal skonį GAMINIMO EIGA: Nuplaukite migdolus ir...