Kokią iš tikro įtaką maistas daro mūsų smegenims?

Ne kartą girdėjome išsireiškimą „valgyk, nes šitas maistas geras smegenims“. Keliame klausimą: ar viskas, ko reikia – kurį laiką pasilaikyti vienų ar kitų mitybos nurodymų? Ar galime maistu priversti smegenis tiesiog pradėti „veikti“ geriau?

Daugelį metų stebėdami žmonių sveikatą ir gyvensenos įpročius (atliekant epidemiologines populiacijų studijas) mokslininkai pradėjo pastebėti tendenciją: žmonės, kurie savo gyvenimo eigoje buvo labiau linkę rinktis apdorotą, sočiųjų riebalų turintį maistą (pvz.: greito maisto restoranų maistą, riebią mėsą, sviestą (ir ghee sviestą), gyvulinės kilmės sūrį, įvairias dešras, dešreles ir visus gaminius, kuriuose naudojama daug šių produktų), o energijos atsargas papildyti greitai įsisavinamu dirbtiniu cukrumi (pvz.: konditeriniais gaminiais, saldžiais gazuotais gėrimais, pasaldintais „sveikais“ produktais, tokiais kaip pusryčių dribsniai ar jogurtai) dažniau susirgdavo psichologinėmis ligomis, tokiomis kaip depresija, buvo impulsyvesni, o jų atmintis suprastėdavo kur kas jaunesniame amžiuje nei tų, kurie šių maisto medžiagų vengdavo. Dar vėliau/rečiau šie simptomai pasireikšdavo asmenims, kuriu mityba buvo praturtinta antioksidantais ir omega-3 riebiosiomis rūgštimis (šios medžiagos aptinkamos daugelyje vaisių ir daržovių, riebioje žuvyje). Mokslininkai padarė prielaidą, kad mityba susijusi su vienos svarbiausių mūsų smegenų struktūrų – hipokampo vystymusi.

Kas yra hipokampas?
Hipokampas – viena iš vos dviejų smegenų struktūrų, kurioje viso mūsų gyvenimo metu vyksta naujų nervinių ląstelių gamyba. Ji atsakinga už mūsų atmintį ir yra glaudžiai susijusi su emocijų valdymu. Paprastai tariant: kuo didesnis hipokampas, tuo geriau ir ilgiau įsimename informaciją, tuo labiau esame linkę vadovautis „šaltu“ protu.

2015 metais paskelbtame Australijos mokslininkų tyrime šią teoriją buvo bandoma patvirtinti tiriant žmones. Tyrimo metu atrasta sąsaja tarp mitybos ir hipokampo dydžio. Pastebėta, kad asmenų, kurių mityboje buvo daug greitai įsisavinamų angliavandenių ir/ar pridėtinio cukraus bei sočiųjų riebalų hipokampas buvo statistiškai reikšmingai mažesnis nei tų, kurie savo mityboje šių maisto medžiagų vengė.

Tai parodo, kad mityba turi įtakos ne tik sunkiai apčiuopiamiems biocheminiams mechanizmams, bet ir tam, kaip „susidėlioja“ mūsų smegenys, o kasdieninis mūsų mitybos pasirinkimas yra itin svarbus ilgalaikei mūsų mąstymo, atminties ir emocijų valdymo sveikatai.

Dar kartą pasvarstykime: ar greitas ir skanus maistas tikrai to vertas?

https://www.breakingfit.lt

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...