Kukurūzų spragėsių nauda

Įrodyta, kad kukurūzų spragėsiai gali padėti apsisaugoti nuo širdies ligų ar vėžio. Pasak mokslininkų, šių produktų sudėtyje gausu polifenolių. Iki šiol niekas net neįtarė, kad organizmui naudingų medžiagų gausu kukurūzų spragėsiuose. Polifenoliai yra chemikalų grupė, randama daugelyje vaisių, daržovių, kitų augalų (uogose, riešutuose, alyvuogėse, arbatos lapeliuose, vynuogėse). Šie antioksidantai pašalina laisvuosius radikalus iš kūno (laisvieji radikalai – tai chemikalai, kurie gali pakenkti žmogaus kūno ląstelėms ir audiniams). Polifenoliai, mokslininkų tiegimu, gali būti tokie pat naudingi oprganizmui kaip ir vitaminas C ar E. Sveikos mitybos specialistai visada teigė, kad grūdinis maistas – itin sveikas žmogaus organizmui, bet kartu visada tvirtino, kad naudą sveikatai suteikia jo skaidulos. Dabar mokslininkai teigia, kad naudą organizmui gali teikti visai ne skaidulos, o polifenoliai. JAV chemikas Joe Vinsonas, kuris pateikė visuomenei šią išvadą, teigia, kad buvo nustebintas polifenolių kiekiu, kurį rado spragėsiuose. „Jūs gaunate visus puikius kukurūzų ingridientus. […] mano nuomone, tai geras, sveikatinantis maistas”, – teigia jis. J. Vinsonas tvirtina, kad puodelis spragėsių turi tiek pat polifenolių kaip ir obuolys. Naujasis atradimas galėtų pakeisti sveikos mitybos priesakus ir sudaromas dietas.

Kukurūzų spragėsių maistinė vertė:
Kiekis 100 g
Kalorijos (kcal) 374
Lipidai 4,3 g
Sotieji riebalai 0,6 g
Polinesotieji riebalai 2,5 g
Mononesotieji riebalai 1 g
Natris 7 mg
Kalis 274 mg
Angliavandeniai 74 g
Maistinės skaidulos 13 g
Cukrus 0,9 g
Baltymai 11 g
Kalcis 5 mg
Geležis 3 mg
Vitaminas B6 0,3 mg
Magnis 123 mg

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...