Liesa, bet skanu!

Padažas maistą papildo nepaprastu skoniu. Tačiau reikia nepamiršti, jog netinkamai ruošiant padažą, galite pagaminti kalorijų bombą. Pateiksime keletą sveikų ir skanių padažų, kurie neturi itin daug kalorijų. Vienas jų – tzatziki padažas, atkeliavęs iš saulėtosios Graikijos. Jame gausų proteinų, probiotikų, kalcio, vitaminų C ir D. Pagrindiniai ingredientai – natūralus jogurtas, krapai, agurkai, citrinų sultys. Jis puikiai tiks prie vištienos ar jautienos, nes suteiks mėsai gaivumo. Kitas – salsos padažas, kurio ryškiausi skonio ingredientai yra pomidorai, česnakai, svogūnai bei jelapenai. Šiuose aitriuosiuose pipiruose esantis kapsicinas padeda apsaugoti kraujagysles nuo uždegimų, taip pat stabdo riebalų įsisavinimą. Jis puikiai tiks gardinant kiaušinius, vištieną ar ryžius. Dar vienas padažas – pesto, kuris yra žalios spalvos, kupinas vitaminų bei naudingų riebalų, vitamino K. Į šio padažo sudėtį įeina bazilikas, alyvuogių aliejus, kedro riešutai bei česnakas. Dar vienas nekaloringas padažas – marinara. Tai itališkas pagardas, gaminamas iš pomidorų, česnakų, alyvuogių, aliejaus, baziliko bei druskos. Padažo skonį galite keisti, gardindami jį kaparėliais, alyvuogėmis ar kitais mėgiamais prieskoniais. Padaže gausu gerųjų medžiagų, kurios padeda iš organizmo pašalinti toksinus. Taip pat jame gausu beta-karotino, kuris padeda stabdyti senėjimo procesą. Jis puikiai tinka prie makaronų, mėsos kukulių, grilyje keptų daržovių

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...