Maistažolės – mūsų gelbėtojos

Gamta visada buvo ir yra mūsų maitintoja. Tik šiuolaikinis civilizacijos suviliotas žmogus nenori pastebėti tų vertingų, nieko nekainuojančių gamtos dovanų.

Neatsitiktinai pavasaris pilnas žalumos. Tai geroji gamta rūpinasi mumis. Pavasarį po žiemos išsekusiam žmogaus organizmui labiausiai reikia vitaminų, mineralinių medžiagų ir chlorofilo, kurie padeda mūsų kūmui atsigauti ir sustiprėti. Mūsų protėviai gerai jautė ir žinojo žolių svarbą, todėl jas gausiai vartojo. Ir dabar kai kuriuose šalyse, pvz., Kinijoje, Korėjoje ir kt., laukiniai augalai yra labai vertinami.

Svarbiausia žolių sudedamoji dalis – chlorofilas (kuris ir nudažo augalą žaliai) labai gerai veikia mūsų organizmą. Mažos jo dozės didina, o didelės mažina kraujospūdį (turintieji žemą kraujospūdį privalo atsargiai naudoti žoles). Chlorofilas reguliuoja mūsų hemoglobiną, stiprina viso organizmo būklę.

Žolių ląsteliena yra labai reikalinga žarnyno mikroflorai, gerai veikia žarnų gleivinę, skatina peristaltiką, laisvina vidurius. Tai labai padeda mūsų organizmui greitai išsivalyti nuo teršalų.

Įrodyta, jog laukiniai žoliniai augalai daug vertingesni už sukultūrintus, nes patys pasirenka sau tinkamą vietą augti, o nuo to priklauso jų biocheminė sudėtis. Kiekvienoje žolėje yra skirtingas vitaminų ir mikroelementų kiekis. Net tos pačios šaknų, lapų ir žiedų vitaminų ir mikroelementų sudėtis skirtinga. Visos žolės turi daug įvairių retų vitaminų ir mineralinių medžiagų, bet svarbiausia – jos yra natūralios, tai ne piliulės, ir jų galima gauti nemokamai.

Permės higienisto N. Korovkos tyrimų duomenimis, 100 gramų šviežių dilgėlės lapų yra 20 mg% vitamino C – tai 2,5 karto daugiau negu citrinose, 10 kartų daugiau negu obuoliuose ir bulvėse; yra vitaminų B2 ir K, 50 mg% karotino, 5,5% vertingų baltymų, 6,6% riebalų, 15% angliavandenių (iš jų pusė vynuoginio cukraus, kuris iš visų maisto medžiagų lengviausiai tirpsta ir tuoj pat patenka į kraują). Todėl kaloringumu dilgėlė prilygsta bulvėms, yra 2 kartus kaloringesnė už morkas ir beveik 3 kartus – už sukultūrintus špinatus. Dilgėlė turi šių mikroelementų: 4,1 mg geležies, 1,3 mg vario, 8,2 mg mangano, 4,3 mg boro, 2,7 mg titano, 6,03 mg nikelio.

Dilgėlių mineralinės medžiagos pasižymi šarmine reakcija, kuri gerina organizmo atsparumą. Tai dilgėlės valgyti ir sveika, ir maistinga.

Ne mažiau vertingesnės ir kitos labai paplitusios žolės: kiaulpienės, garšva, notrelė, kraujažolė, krūminis builis ir daugybė kitų. Jau ankstyva pavasarį, tik nutirpsta sniegas, tos žolės pradeda dygti ir iš jų galima gaminti įvairias skanias salotas, troškinius, skaninti sriubas, košes, vitaminizuoti uogienes, spausti sultys, gerti nuovirus.

Taigi žolės padės sustiprinti organizmą ir sutaupyti pinigų, nereikės pirkti brangių užsienietiškų vaisių ir šiltnaminių žolių bei daržovių.

Rinkdamiesi žoles, pasigrožėsite gamta, pakvėpuosite grynu oru, o pasilenkdami prie kiekvieno augalo, gerai prasimankštinsite

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...