Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra mėsos.
• Jogurtas
Vienas iš šio deserto ingredientų yra želatina. Jos kilmė dažniausiai nurodoma ant pakuotės. Želatina gaminama iš kiaulių odos, kaulų.
• Kietasis sūris
Daugelis kietųjų sūrių gaminami iš raugo. Tai fermentas, kuris išskiriamas iš veršelio skrandžio. Retais atvejais pasitaiko ir tokių sūrių, kuriems raugas gaminamas daržovių pagrindu.
• Šokoladas
Vienas iš šokolado ingredientų yra lektinas. Retais atvejais jis gaminamas iš sojų pupelių, tačiau dažniausiai iš gyvulinių riebalų.
• Saldainiai
Želė tipo saldainiuose, kuri gaminama iš kiaulienos taukų bei jautienos kaulų, būna želatinos. Dažant saldainius naudojamas karminas – jis gaunamas iš vabzdžių.
• Kukurūzų dribsniai
Gaminant kukurūzų dribsnius, į juos dedami kiaušiniai bei pieno baltymai.
• Tortilijos
Gaminant tortilijas naudojami lašiniai ar lydyti kiaulienos taukai.
• Bulvių traškučiai
Daugiausia gyvulinių riebalų galima aptikti sūrio skonio traškučiuose.
• Duona
Į daugelį duonos gaminių dedami kiaulienos taukai arba jūriniai žuvų taukai
• Alus
Alaus valymo procese naudojami vadinamieji žuvų klijai. Ši medžiaga gaunama iš tam tikrų rūšių žuvų tulžies pūslės.
• Ledai
Juose galima aptikti tokių pači gyvulinių riebalų, kaip duonoje ir jos gaminiuose.

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...

Kodėl žmogui naudinga būti veganu?

Kodėl žmogui naudinga būti veganu?

Šiandien veganizmo gyvenimo būdas tampa vis labiau populiarus ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Vieni žmonės augalinę mitybą pasirenka todėl, kad nori gyventi sveikai – kiti – dėl etinių priežasčių, treti – pabandę veganizmą vieną kartą, atranda save iš naujo. Yra...