Neišeina suvaldyti savo alkio? Pažvelkite į savo miegą.

Kartais atrodo imtum ir valgytum VISKĄ, kas pasitaiko po ranka. Ir net tada alkio pojūtis tiesiog neišnyksta. Norisi dar ir dar, o sotumo jausmas taip ir neateina. Tada viduje sau spiri į mikštąją: „SUSIIMK PO VELNIU! Viskas, jokių persivalgymų.” Bet ateina kita diena, darbe dar vieno kolegos gimtadienis, o visus patiekalus valgykloje tiesiog būtina išragauti. Vakarą pasitinki su dideliu nusivylimu: „blemba ir vėl“. Dažnai tokias dienas siejame su valios trūkumu, bet net nesusimąstome, kad didelę įtaką tam, kiek sotūs ar alkani jausimės, daro ne kas kita, o miegas. Taip, tas pats miegas kurį aukojame dėl galimybės pažiūrėti naujausią „Černobylio“ seriją ar paržvelgti visas draugų dienos patirtis socialinėse medijose.

Miego trūkumo įtaka persivalgymuiMiego trūkumo įtaka persivalgymui

Apie miego naudą ir įtaką mūsų organizmui galima būtų kalbėti turbūt ne vienerius metus. Tačiau šiandien norime papasakoti apie itin mažą, bet be galo svarbią miego funkciją. Tai, kaip miegate, yra tiesiogiai susiję su tuo, kiek maisto per dieną suvalgyti jums prireiks sotumo pojūčiui pasiekti.

Kaip tai veikia?
Mūsų apetitą reguliuoja dvi nervinių impulsų grandinės: apetitą stimuliuojanti ir apetitą slopinanti. Abi šias grandines galvos smegenų struktūra – hipokampas. O tai, kokį signalą (apetitą stimuliuojantį ar slopinantį) pasiųs hipokampas, pagrinde reguliuoja 2, turbūt visiems girdėti hormonai: LEPTINAS (hormonas, slopinantis alkio pojūtį ir glaudžiai susijęs su mūsų cirkadiniu ritmu) ir GRELINAS (apetitą skatinantis hormonas, kuris be visa ko dar ir mažina riebalinio audinio panaudojimą energijos gamybai). Įprastai, jei žmogus per naktį išmiega pilnas 7-8 valandas, leptino kiekis po truputį pradeda didėti dienos pabaigoje, piką pasiekia naktį ir po truputį nukrenta miego metu. Ryte pabundame (turėtume pabusti) jau išalkę ir pasiruošę „užsikrauti“ energetinių medžiagų. Dienos eigoje leptino koncentracija po truputį vėl kyla. Grelino koncentracija tuo tarpu varijuoja gana „galingai“ per visą paros periodą. Bet viskas taip vyksta tik esant normaliam miegui.

Kas vyksta jei bent vieną naktį neišsimiegate?
Visų pirma pasikeičia tai, kaip paros eigoje kinta leptino koncentracija. Ji tarsi pasislenka į vėlesnę dienos pusę. Vakare ji tampa vis dar per maža, kad nenorėtume valgyti, o po nakties – per didelė, kad norėtume pusryčių. Kitaip tariant, kinta mūsų alkio pojūčio rėžimas. Bet tai dar ne viskas. Turbūt kur kas didesnę įtaką padaro ir tai, kad sumažinus per parą išmiegamų valandų kiekį, vidutinė per parą išskiriamo leptino (sotumo pojūtį sukeliančio hormono) koncentracija žymiai sumažėja. Tuo tarpu grelino (alkį skatinančio hormono) – reikšmingai pakyla.

Mokslinių tyrimų duomenimis, miego laiko sutrumpinimas iki 4 valandų per naktį vos 2 paroms, vidutinį per parą išskiriamo leptino kiekis sumažėjo ~18%, tuo tarpu išskiriamo grelino vidutinis kiekis išaugo net ~28%!
Ką visu tuo norime pasakyti? Jei jūsų neapleidžia žvėriškas alkis, galbūt verta spirti sau į mikštąją ne dėl to, kiek valgote, o dėl to, kiek laiko skiriate miegui.

www.breakingfit.lt

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...