Padažai: kas prie ko dera?

Padažas naudojamas maisto pagardinimui, produkto maistingumui didinti. Jo kvapas, spalva kelia apetitą, produktas tampa sultingesnis, valgančiojo organizmas lengviau tokį maistą virškina. Jis gali būti užpilamas ant patiekalo ar tiekiamas atskirai. Tie patys patiekalai, tik su kitokiais padažais gali būti įvairaus skonio. Padažas turi tikti patiekalui spalva, skoniu ir maistingumu. Pavyzdžiui, raudonieji padažai tiekiami prie keptos ar troškintos mėsos, o baltieji – prie virtos ir troškintos. Mažai kaloringiems patiekalams (pvz., virtoms daržovėms) geriau tinka riebūs padažai – sviesto, kiaušinių ir pan. Padažai gali būti karšti ir šalti. Šaltieji skirstomi į: majonezus, grietinės ir sviesto mišinius, marinatus, užpilus su aliejumi, drebučiais. Karštųjų padažų pagrindą sudaro skystis – sultinys (grybų, žuvies, mėsos, daržovių), pienas, grietinė, riebalai (sviestas, aliejus), kartais – atskiestas actas. Padažui sutirštinti vartojami pakepinti miltai, skoniui pagerinti –druska, cukrus, citrinos sultys, actas, grybai, krienai, prieskoninės daržovės. Pagrindiniais mėsos padažais laikomi raudonasis ir baltasis padažai. Iš jų gaminama daug kitų padažų, pridėjus atitinkamų priedų. Žuvies padažai gaminami iš žuvies sultinio ir truputį pakepintų miltų su įvairiais priedais. Tinka žuvies patiekalams pagardinti. Pieno ir grietinės padažai balti, švelnaus skonio, organizmo lengvai pasisavinami. Grybų padažai sunkiau virškinami, todėl netinka žmonėms, sergantiems žarnyno, skrandžio ligomis.

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

*4 porcijos REIKĖS: 4 didelių obuolių 1/4 stiklinės rudojo cukraus 1 arbat. šaukš. cinamono 1/4 stiklinės smulkintų pekano riešutų (nebūtina) 1/4 stiklinės smulkintų razinų 1 arbat. šaukš. sviesto 3/4 stiklinės virinto vandens GAMINIMO EIGA: Įkaitinkite orkaitę iki...

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

*4 porcijos REIKĖS: 2 valg. šaukš. acto 340 g spaghetti 140 g plonai supjaustytos šoninės     2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių 8 mažų pomidorų 4 didelių kiaušinių 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano 1/2 stiklinės šviežio baziliko, suplėšyto gabaliukais pipiro ir...

Medaus ir garstyčių padažas

Medaus ir garstyčių padažas

REIKĖS: 45 g geltonųjų garstyčių 18 g rudųjų garstyčių  2 arbat. šaukš. neskaldytų juodųjų pipirų grūdelių 170 g vandens 110 g obuolių acto 1 arbat. šaukš. rudojo cukraus 3 arbat. šaukš. medaus 1/2 arbat. šaukš. džiovinto česnako 1/2 arbat. šaukš. džiovinto svogūno 2...

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

REIKĖS: 450 g šaldytų žirnelių 170 g apkeptų/rūkytų migdolų 1/2 stiklinės kapotų žaliųjų svogūnų 220 g kapotų vandens kaštonų 2/3 stiklinės majonezo  2 arbat. šaukš. kario miltelių druskos ir pipirų pagal skonį GAMINIMO EIGA: Nuplaukite migdolus ir...