Patarimai vaisiams vartoti

Iš 2 sv. aviečių pertrynus gaunama puse svaro tyrės.
Iš 1 sv. graikiškų riešutų išlukštenus gaunama pusė sv.
Citrinų sunka geriau spausti ranka, nes mašinėlė ardo mažas dalikes, kurios sunką apkartina. Tai pat visus grūdelius reikia išrinkus išmesti. Žalios citrinos netinka vartoti. Kad citrina neišdžiūtų, reikia ją laikyti šaltam vandenyje ir dažnai vandenį keisti.
Citriną vartojant prie arbatos, reikia pirma karštu vandeniu užpilti, paskui gražiai skrituliukais supjaustyti.
Citriną vartojant valgiams, reikia apiplikyti, apšluostyti, nulupti plonai, žievelę mesti į karštą vandenį ar sirupą užvirinti.
Pyragams, tortams citrinos žievė sutarkuojama . Sutarkuotą žievę galima sumaišyti su cukrum, padėti į dėžę ir laikyti pyragams pabarstyti.
Nuluptą apelsinų žievę smulkiai supjaustyti ir virti sirupe apelsinų kompotui. Apelsinų žievę, užpilama degtine, užmušama degtinės kvapą.
Migdolus apiplikyti karštu vandeniu, duoti pusvalandį pastovėti uždengus, tuomet viršutinė žievė lengvai pirštais nuplaunama. Prie saldžių migdolų visuomet pridedama karčiųjų dėl kvapo ir skonio. Visuomet prie 50 gr. saldžiųjų reikia imti 10 št. karčiųjų.
Razinkas mazgoti karštam vandeny, apdžiovinti, vartoti. Razinkas reikia pertrinti miltais, užpilti karštu vandeniu, pastatyti pusei valandos, kad suminkštėtų, nupilti vandenį, užpilti kitą kartą šaltu vandeniu, išmaišyti, vėl nupilti vandenį; razinkas išpilto ant sauso rankšluosčio, apdžiovinti, nuimti uodegaites. Razinkos vartojamos padažams, kompotams, pudingams, pyragams.
Obuolius kepant, kad neprisviltų keptuvėj, reikia įpilti kelius šaukštus vandens. Iš obuolių žievės galima pataisyti drebučių, giros ir kt. Nuluptus obuolius reikia tuojau sudėti į šaltą vandenį, nes sausi palikti tamsėja. Nuluptus obuolius galima aptepti citrinos sunka, tuomet jie nepajuoduos. Jei reikia, kad obuoliai suvirtų, tai imti rūgščius obuolius; jei reikia, kad nesuvirtų, vartoti saldžiuosius. Verdant obuolių sunką, nereikia užvožti, kad neišeitų drumzlina.
Vaisių drebučiams reikia imti želatinos 10-12 lapų 4 stiklinėms sunkos. Vaisių sunka visuomet reikia maišyti su sirupu, o paskui jau pilti želatiną, kad sustingtų.

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...