Populiariausi padažai pasaulyje

Vienas populiariausių padažų pasaulyje – bešamelio padažas. Jo kilmės šalis – Prancūzija. Jis valgomas su lakštiniais, daržovėmis, mėsa ar žuvimi. Jis išsiskiria savo paprastumu: gaminamas iš kasdienių produktų, lengvai paruošiamas. Bešamelio padažas ilgainiui tapo daugelio padažų pagrindu, varijuojant jo ingredientais išgaunami vis nauji skoniai. Kitas – guakamolės padažas, kuris gaminamas Meksikoje. Jis valgomas su duona, kukurūzų traškučiais, paplotėliais bei kitais meksikiečių virtuvės patiekalais. Išverstas padažo pavadinimas skamba taip – avokadų padažas. Avokadai yra pagrindinė šio padažo sudedamoji dalis. Padažas gardinamas druska bei laimo sultimis. Kartais paįvairinamas smulkiai pjaustytais pomidorais, pipirais ar kitais žalumynais. Trečiasis padažas – pesto, kuris kildinamas Italijoje. Jis valgomas su makaronais, itališka duona. Teigiama, jog šio padažo receptas sugalvotas dar Senovės Romoje. Klasikinias padažas turi būti gaminamas tik marmuriniame inde. Tūkstantis salų – įdomus padažo pavadinimas, kuris gaminaas JAV. Valgomas su žuvimi, jūros gėrybėmis ar mėsa. Tūkstančiu salų vadinama nedidelių salelių juosta tarp Kanados ir JAV. Teigiama, jog kaip tik vienoje iš šių salelių pirmą kartą ir buvo pagamintas šis aštrus gardėsis. Bruknių padažas kildinamas iš Švedijos. Valgomas su mėsa, paukštiena, įvairiais apkepais. Jis lengvai gaminamas, jame yra daug vitaminų. Tadziki padažas gaminamas Graikijoje. Jis skanaujamas su daržovėmis, mėsa. Tai puikus natūralaus ir maistingo padažo variantas. Sunkiausia gaminant šį padažą – rasti tinkamą tirštą, be priedų jogurtą. Paskutinis, bet ne prasčiausias – grybų padažas, kuris gaminamas ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyse. Jis valgomas su su bulvėmis, mėsa, grikiais. Jis gaminamsa iš džiovintų grybų.

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...