RŪKYTA MĖSA

Konservavimas druska ir dūmais žinomas jau nuo senovės. Tai paprasčiausias būdas | mėsos gaminiams išlaikyti, kartu pagerinant jų skonį. 

 

Konservuojant šiuo būdu, pirmiausia produktas sūdomas. Druska ištraukia iš mėsos skystį, sausina ją, džiovina. Be to, druska turi dezinfekuojančių savybių stabdo mikroorganizmų vystymąsi ir baltymų irimą. Tačiau didesnis kiekis druskos neigiamai veikia žmogaus organizmą. Žmogui per dieną reikia 4 g druskos. Vartojant daugiau rūkytų ar sūdytų produktų, suvartojama druskos iki 10-12 g. Todėl konservuojant, druską reikia dėti atsargiai nepersūdyti.

Antra šio konservavimo fazė tai mėsos rūkymas. Su dūmais išsiskiria daug cheminių junginių, kurių dalis veikia dezinfekuojančiai. Be to, rūkant mėsa išdžiovinama. 

Rūkytos mėsos gaminiai tai daugiausia įvairūs kumpiai, ruletai, nugarinės, šoninės. Rečiau vartojama rūkyta aviena, jautiena, žąsiena. 

Visi rūkyti gaminiai turi būti švieži, neapipeliję, gražios rausvos spalvos, malonaus aromato. Pjūvyje mėsa turi būti lygi, vientisa, be pilkų dėmių. Riebalai balti arba rausvi. Kvapas lengvas rūkymo, Norint pažinti, ar gerai išsilaikęs kumpis, reikia įsmeigti pagalėlį į storuosius raumenis prie kaulų ir pauostyti. 

„Iš rūkytų gaminių, juos papildant daržovėmis, bulvėmis ar Miltiniais produktais, galima paruošti daug įvairių patiekalų. Tuo padidinama rūkytų gaminių maistinė vertė, jie geriau įsisavinami ir daug taupiau sunaudojami. Šalti patiekalai, įvairūs užkandžiai tai ne vien papiaustytas kumpis ar nugarinė, o sumanios šeimininkės rankų pagaminti įvairiausi ne tik apetitą žadiną, bet ir neapsunkiną virškinimo patiekalai. Tą patį galima pasakyti apie šiltus patiekalus, Savo skoninėmis savybėmis rūkyti mėsos produktai sužadina apetitą, tuo pačiu pagerina virškinimą. Čia galima suderinti tris svarbiausius modernios virtuvės bruožus: gaminti pigiai, skaniai ir maistingai

Avižinė košė su kokosų pienu

Avižinė košė su kokosų pienu

REIKĖS: 120 g avižinių dribsnių 600 ml kokosų pieno kokosų drožlės migdolai GAMINIMO EIGA: Į verdanti kokosų pieną įberti avižinių dribsnių ir virti 5-7 min. Verdant dažnai maišykite, kad dribsniai nepriliptu prie puodo. Nuimkite nuo ugnies įberkite kokosų drožles į...

Varškėčiai

Varškėčiai

REIKĖS: 500 g varškės 4% 1 kiaušinis 70 g miltų 50 g cukraus 10 g vanilinio cukraus truputį druskos GAMINIMO EIGA: Varškę, kiaušinius, cukrų, druską, vanilinį cukrų pertrinti, kad gautusi vientisa masė. Miltų reikia dėti tiek, kad gautusi minkšta masė, kad galima būtų...

Saltos su tunu

Saltos su tunu

REIKĖS: 200 g konservuoti tuno gabaliukai savo sultyse 2 virti kiaušiniai 2 pomidorai 1 agurkai 1 raudonas svogūnas 2 valg. šaukš, alyvuogių aliejaus druska 1 arb. šaukš garstyčių 1 valg. šaukš. citrinų sučių 3 salotų lapai GAMINIMO EIGA: Ant lėkštės padėkite salotas....

Vafliai „Viskas kas yra šaldytuve“

Vafliai „Viskas kas yra šaldytuve“

REIKĖS: 2 kiaušinia 3 valg. šaukš. miltų 50 g sūrio 50 g dešros žalumynai 2 valg. šaukš. varškės sūrio 1 paprika/pomidoras druska maltas pipiras GAMINIMO EIGA: Sūrį, papriką, pomidorą, dešrą supjaustyti mažais gabaliukais. Visus ingridientus išmaišyti. Gaminti vaflių...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

REIKĖS: 1 didelis bananas (arba 2 maži) 3 valg. šaukš. riešutų sviesto 100 g avižinių dribsnių 20 g juodo šokolado GAMINIMO EIGA: Bananus išminkyti ir Išmaišyti su visais ingridientais. Sutrupinti šokoladą ir vėl viską permaišyti. Drėgnom rankom suformuoti rutuliuką,...

Čili sriuba

Čili sriuba

REIKĖS: 500 g jautienos faršo 2 svogūnai 2 galvutės česnako 1 čili pipirai 2 arb. šaukš. malto pipiro 1 arb. šaukš. cukraus 1 pomidoras 1 morka 2 valg. šaukš. tomatų padažo 1 skard. konservuotų pupelių 1 arb. šaukš. tmino 1 arb. šaukš. saldžios paprikos 4 valg. šaukš....