RŪKYTA MĖSA

Konservavimas druska ir dūmais žinomas jau nuo senovės. Tai paprasčiausias būdas | mėsos gaminiams išlaikyti, kartu pagerinant jų skonį. 

 

Konservuojant šiuo būdu, pirmiausia produktas sūdomas. Druska ištraukia iš mėsos skystį, sausina ją, džiovina. Be to, druska turi dezinfekuojančių savybių stabdo mikroorganizmų vystymąsi ir baltymų irimą. Tačiau didesnis kiekis druskos neigiamai veikia žmogaus organizmą. Žmogui per dieną reikia 4 g druskos. Vartojant daugiau rūkytų ar sūdytų produktų, suvartojama druskos iki 10-12 g. Todėl konservuojant, druską reikia dėti atsargiai nepersūdyti.

Antra šio konservavimo fazė tai mėsos rūkymas. Su dūmais išsiskiria daug cheminių junginių, kurių dalis veikia dezinfekuojančiai. Be to, rūkant mėsa išdžiovinama. 

Rūkytos mėsos gaminiai tai daugiausia įvairūs kumpiai, ruletai, nugarinės, šoninės. Rečiau vartojama rūkyta aviena, jautiena, žąsiena. 

Visi rūkyti gaminiai turi būti švieži, neapipeliję, gražios rausvos spalvos, malonaus aromato. Pjūvyje mėsa turi būti lygi, vientisa, be pilkų dėmių. Riebalai balti arba rausvi. Kvapas lengvas rūkymo, Norint pažinti, ar gerai išsilaikęs kumpis, reikia įsmeigti pagalėlį į storuosius raumenis prie kaulų ir pauostyti. 

„Iš rūkytų gaminių, juos papildant daržovėmis, bulvėmis ar Miltiniais produktais, galima paruošti daug įvairių patiekalų. Tuo padidinama rūkytų gaminių maistinė vertė, jie geriau įsisavinami ir daug taupiau sunaudojami. Šalti patiekalai, įvairūs užkandžiai tai ne vien papiaustytas kumpis ar nugarinė, o sumanios šeimininkės rankų pagaminti įvairiausi ne tik apetitą žadiną, bet ir neapsunkiną virškinimo patiekalai. Tą patį galima pasakyti apie šiltus patiekalus, Savo skoninėmis savybėmis rūkyti mėsos produktai sužadina apetitą, tuo pačiu pagerina virškinimą. Čia galima suderinti tris svarbiausius modernios virtuvės bruožus: gaminti pigiai, skaniai ir maistingai

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

*4 porcijos REIKĖS: 4 didelių obuolių 1/4 stiklinės rudojo cukraus 1 arbat. šaukš. cinamono 1/4 stiklinės smulkintų pekano riešutų (nebūtina) 1/4 stiklinės smulkintų razinų 1 arbat. šaukš. sviesto 3/4 stiklinės virinto vandens GAMINIMO EIGA: Įkaitinkite orkaitę iki...

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

*4 porcijos REIKĖS: 2 valg. šaukš. acto 340 g spaghetti 140 g plonai supjaustytos šoninės     2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių 8 mažų pomidorų 4 didelių kiaušinių 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano 1/2 stiklinės šviežio baziliko, suplėšyto gabaliukais pipiro ir...

Medaus ir garstyčių padažas

Medaus ir garstyčių padažas

REIKĖS: 45 g geltonųjų garstyčių 18 g rudųjų garstyčių  2 arbat. šaukš. neskaldytų juodųjų pipirų grūdelių 170 g vandens 110 g obuolių acto 1 arbat. šaukš. rudojo cukraus 3 arbat. šaukš. medaus 1/2 arbat. šaukš. džiovinto česnako 1/2 arbat. šaukš. džiovinto svogūno 2...

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

REIKĖS: 450 g šaldytų žirnelių 170 g apkeptų/rūkytų migdolų 1/2 stiklinės kapotų žaliųjų svogūnų 220 g kapotų vandens kaštonų 2/3 stiklinės majonezo  2 arbat. šaukš. kario miltelių druskos ir pipirų pagal skonį GAMINIMO EIGA: Nuplaukite migdolus ir...