Soda ir kepimo milteliai

Dažnai kyla klausimai, ar galima pakeisti sodą kepimo milteliais ir atvirkščiai. Mes ir nusprendėme paaiškinti Jums, kuo skiriasi ir ką, kur naudoti.

Dažniausiai, sodą arba kepimo miltelius mes naudojame, kad maistas būtų purus. Tai mums visiems žinoma cheminė reakcija dar iš mokyklinių pamokų, kai šarmai susijungia su rūgštimi, įvyksta reakcija, kurios metu išsiskiria didelis anglies dioksido kiekis – būtent dėl dujų burbuliukai tešla tampa puri.

Tuo metu kepimo miltelių sudėtyje jau yra soda ir rūgštys(viena ar kelios), kurios parenkamos tokiu santykiu, kad nereikėtų jaudintis, ar soda tinkamai sureaguos su rūgštimi. Taigi, įmaišę į tešlą kepimo miltelius, mes galime būti tikri, kad jos komponentai pilnai sureaguos(veikiami temperatūros ir drėgmės).

Logiška, kad įprastai sodos reakcijai reikia rūgšties ir ji negali pakeisti kepimo miltelių, jeigu recepte nėra rūgšties(medaus, pieno produktų, uogų, ir kt.). Apskritai kepimo miltelius galima pasigaminti patiems, sumaišius sodą ir citrinos rūgštį, tačiau yra didelė tikimybė, kad bus padarytos klaidos proporcijose, dėl kurių nebus to purumo, kuris mums reikalingas ir gali būti nereikalingų mums skonių.

Dažniausias klausimas yra toks, ar reikia gesinti sodą su actu. Atsakymas – NE. Sujungus sodą su actu visas dioksidas išgaruoja dar prieš patekdamas į tešką.

Antras pagal populiarumą klausimas – kodėl recepte kepimo milteliai ir soda naudojami kartu? Kai recepte yra rūgščių, kodėl neišnaudoti dar ir jų galimybes?

Apibendrinkime:

  1. soda ir kepimo milteliai yra skirtingi produktai ir jų negalima pakeisti kitais;
  2. yra receptų, kur naudojama soda ir kepimo milteliai, naudokite abu ingredientus;
  3. naudokite kokybišką sodą (dažniausiai parsidavinėja mažuose pakeliuose);
Šokoladinis pyragaitis „Lava cake“

Šokoladinis pyragaitis „Lava cake“

REIKĖS: 100 g sviesto 100 g juodojo šokolado 100 g šviesaus rudojo cukraus 3 dideli kiaušiniai 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto 50 g miltų grietinėlės / vanilinių ledų (patiekti su) GAMINIMO EIGA: Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Sviestą ir šokoladą sudėkite į karščiui...

Citrininė vištiena su parmezanu

Citrininė vištiena su parmezanu

REIKĖS: 4 vidutinio dydžio vištienos filė Aliejus kepimui 1 vidutinio dydžio kiaušinis 1 šaukštas itališkų žolelių prieskonių 3 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio 3 šaukštai džiūvėsėlių 1 šaukštelis pipirų 1 šaukštelis druskos 50 g sviesto 2 skiltelės česnako...

Kalėdinis skruzdelynas

Kalėdinis skruzdelynas

Skruzdelynui reikės: 4 kiaušinių 4 šaukštų grietinės 4 stiklinių miltų žiupsnelio druskos 1 šaukšto degtinės aliejaus kepti 1 stiklinės natūralaus medaus 200 gramų įvairių riešutų 4 šaukštų aguonų 4 šaukštų kokoso drožlių GAMINIMO EIGA: Kiaušinius, gretinę, druską ir...

Medaus tortas su šildančiais prieskoniais

Medaus tortas su šildančiais prieskoniais

24cm skersmens tortui REIKĖS: 100 gramų sviesto 1 stiklinės rudojo cukraus 1 šaukštelio kepimo miltelių 4 stiklinių miltų 2 kiaušinių 2 šaukštelių šildančių prieskonių (malto kardamono, cinamono, imbiero) žiupsnelio druskos Kremui reikės: 500 mililitrų riebios...