Soda ir kepimo milteliai

Dažnai kyla klausimai, ar galima pakeisti sodą kepimo milteliais ir atvirkščiai. Mes ir nusprendėme paaiškinti Jums, kuo skiriasi ir ką, kur naudoti.

Dažniausiai, sodą arba kepimo miltelius mes naudojame, kad maistas būtų purus. Tai mums visiems žinoma cheminė reakcija dar iš mokyklinių pamokų, kai šarmai susijungia su rūgštimi, įvyksta reakcija, kurios metu išsiskiria didelis anglies dioksido kiekis – būtent dėl dujų burbuliukai tešla tampa puri.

Tuo metu kepimo miltelių sudėtyje jau yra soda ir rūgštys(viena ar kelios), kurios parenkamos tokiu santykiu, kad nereikėtų jaudintis, ar soda tinkamai sureaguos su rūgštimi. Taigi, įmaišę į tešlą kepimo miltelius, mes galime būti tikri, kad jos komponentai pilnai sureaguos(veikiami temperatūros ir drėgmės).

Logiška, kad įprastai sodos reakcijai reikia rūgšties ir ji negali pakeisti kepimo miltelių, jeigu recepte nėra rūgšties(medaus, pieno produktų, uogų, ir kt.). Apskritai kepimo miltelius galima pasigaminti patiems, sumaišius sodą ir citrinos rūgštį, tačiau yra didelė tikimybė, kad bus padarytos klaidos proporcijose, dėl kurių nebus to purumo, kuris mums reikalingas ir gali būti nereikalingų mums skonių.

Dažniausias klausimas yra toks, ar reikia gesinti sodą su actu. Atsakymas – NE. Sujungus sodą su actu visas dioksidas išgaruoja dar prieš patekdamas į tešką.

Antras pagal populiarumą klausimas – kodėl recepte kepimo milteliai ir soda naudojami kartu? Kai recepte yra rūgščių, kodėl neišnaudoti dar ir jų galimybes?

Apibendrinkime:

  1. soda ir kepimo milteliai yra skirtingi produktai ir jų negalima pakeisti kitais;
  2. yra receptų, kur naudojama soda ir kepimo milteliai, naudokite abu ingredientus;
  3. naudokite kokybišką sodą (dažniausiai parsidavinėja mažuose pakeliuose);
Sviestinė vištiena

Sviestinė vištiena

REIKĖS: 500 g vištienos šlaunų be kaulų ir odos 2 valg. šaikš. augalinio aliejaus 1 didelio susmulkinto svogūno 3 susmulkintų česnako skiltelių 1 žalios saldžios susmulkintos paprikos 1 sutarkuoto nykščio dydžio imbiero 2 valg. šaikš. garam masala prieskonių 3 valg....

Indiška duona Naan keptuvėje 

Indiška duona Naan keptuvėje 

REIKĖS: 250 g miltų 100 ml graikiško natūralaus jogurto 100 ml šilto vandens 1 arbat. šaukš. sausų mielių  0.5 arbat. šaukš. cukraus 0,5 arbat. šaukš. druskos 0,5 arbat. šaukš. Kepimo miltelių GAMINIMO EIGA: Į dubenį suberkite mieles, cukrų, supilkite vandenį ir...

Makaronai su pesto iš brokolių

Makaronai su pesto iš brokolių

REIKĖS: 300 g brokolių 300 g makaronų 1 valg. šaukš. kedro riešutų  1 baziliko šakelės 1 česnako skiltelės 2 valg. šaukš. tarkuoto parmezano 1 valg. šaukš. alyvuogių aliejaus 50 g rūkytos supjaustytos pankette 200 g vynuoginių pomidorų supjaustytų per pusę GAMINIMO...

Vasarinės kreminės vaisių salotos

Vasarinės kreminės vaisių salotos

REIKĖS: 1,5 puodelio 1 % pieno  1/4 puodelio cukraus 1,5 valg. šaukš. Kukurūzų krakmolo  2 arbat. šaukš. vanilės 260 g šviežių braškių 159 g šviežių mėlynių 135 g šviežių gervuogių 190 g konservuotų mandarinų arba apelsinų be sulčių 150 g ananasų gabalėlių 170 g...

Avižų košė orkaitėje su avietėm

Avižų košė orkaitėje su avietėm

REIKĖS: 45 g avižų košės 1/2 arbat. šaukš. kepimo miltelių 100 ml pieno (galima augalinio) 50 g natūralaus jogurto 1 arbat. šaukš. kakavos miltelių  1 arbat. šaukš. riešutų pastą priedai: avietės, juodasis šokoladas   GAMINIMO EIGA: Įkaitinkite orkaitę iki 180...