Soda ir kepimo milteliai

Dažnai kyla klausimai, ar galima pakeisti sodą kepimo milteliais ir atvirkščiai. Mes ir nusprendėme paaiškinti Jums, kuo skiriasi ir ką, kur naudoti.

Dažniausiai, sodą arba kepimo miltelius mes naudojame, kad maistas būtų purus. Tai mums visiems žinoma cheminė reakcija dar iš mokyklinių pamokų, kai šarmai susijungia su rūgštimi, įvyksta reakcija, kurios metu išsiskiria didelis anglies dioksido kiekis – būtent dėl dujų burbuliukai tešla tampa puri.

Tuo metu kepimo miltelių sudėtyje jau yra soda ir rūgštys(viena ar kelios), kurios parenkamos tokiu santykiu, kad nereikėtų jaudintis, ar soda tinkamai sureaguos su rūgštimi. Taigi, įmaišę į tešlą kepimo miltelius, mes galime būti tikri, kad jos komponentai pilnai sureaguos(veikiami temperatūros ir drėgmės).

Logiška, kad įprastai sodos reakcijai reikia rūgšties ir ji negali pakeisti kepimo miltelių, jeigu recepte nėra rūgšties(medaus, pieno produktų, uogų, ir kt.). Apskritai kepimo miltelius galima pasigaminti patiems, sumaišius sodą ir citrinos rūgštį, tačiau yra didelė tikimybė, kad bus padarytos klaidos proporcijose, dėl kurių nebus to purumo, kuris mums reikalingas ir gali būti nereikalingų mums skonių.

Dažniausias klausimas yra toks, ar reikia gesinti sodą su actu. Atsakymas – NE. Sujungus sodą su actu visas dioksidas išgaruoja dar prieš patekdamas į tešką.

Antras pagal populiarumą klausimas – kodėl recepte kepimo milteliai ir soda naudojami kartu? Kai recepte yra rūgščių, kodėl neišnaudoti dar ir jų galimybes?

Apibendrinkime:

  1. soda ir kepimo milteliai yra skirtingi produktai ir jų negalima pakeisti kitais;
  2. yra receptų, kur naudojama soda ir kepimo milteliai, naudokite abu ingredientus;
  3. naudokite kokybišką sodą (dažniausiai parsidavinėja mažuose pakeliuose);
Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

*4 porcijos REIKĖS: 4 didelių obuolių 1/4 stiklinės rudojo cukraus 1 arbat. šaukš. cinamono 1/4 stiklinės smulkintų pekano riešutų (nebūtina) 1/4 stiklinės smulkintų razinų 1 arbat. šaukš. sviesto 3/4 stiklinės virinto vandens GAMINIMO EIGA: Įkaitinkite orkaitę iki...

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

*4 porcijos REIKĖS: 2 valg. šaukš. acto 340 g spaghetti 140 g plonai supjaustytos šoninės     2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių 8 mažų pomidorų 4 didelių kiaušinių 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano 1/2 stiklinės šviežio baziliko, suplėšyto gabaliukais pipiro ir...

Medaus ir garstyčių padažas

Medaus ir garstyčių padažas

REIKĖS: 45 g geltonųjų garstyčių 18 g rudųjų garstyčių  2 arbat. šaukš. neskaldytų juodųjų pipirų grūdelių 170 g vandens 110 g obuolių acto 1 arbat. šaukš. rudojo cukraus 3 arbat. šaukš. medaus 1/2 arbat. šaukš. džiovinto česnako 1/2 arbat. šaukš. džiovinto svogūno 2...

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

REIKĖS: 450 g šaldytų žirnelių 170 g apkeptų/rūkytų migdolų 1/2 stiklinės kapotų žaliųjų svogūnų 220 g kapotų vandens kaštonų 2/3 stiklinės majonezo  2 arbat. šaukš. kario miltelių druskos ir pipirų pagal skonį GAMINIMO EIGA: Nuplaukite migdolus ir...