Spanguolių nauda

Spanguolės – nuostabios uogos, kurios yra išgarsėjusios savo naudingom savybėm. Straipsnyje išnagrinėsime naudingas savybes ir  valgymo ypatybes.

KUO SKIRIASI SPANGUOLĖS NUO BRUKNIŲ

Jeigu išversti žodį „spanguolė“ iš lotynų kalbos, tai  mes gausime „rūgštus rutuliukas“, o žodis „bruknė“, tai „vynmedis nuo kalno Ida“. Spanguolės auga dažniausiai pelkėse ir gerai išsilaiko žiemą po sniegų. O bruknės, atvirkščiai, auga šilumoje.

Kalbant apie išorinius skirtumus, tai spanguolės uoga yra didesnė ir blizganti. Jos dydis gali siekti 1 cm. Jeigu suspausti uogą ji paleis sultys. Bruknės yra mažesnės, jų dydis siekia iki 0,6 cm. Jai būdinga tamsiai raudona spalva.

KOKIA UOGA NAUDINGESNĖ?

Uogos skiriasi chemine sudėtimi. Spanguolėse yra vitaminai B, K, E grupių, mineralai ir folio rūgštis. Tai pat yra daug mikroelementų, tokių kaip magnis, kalis, jodas, geležis, cinkas, fosforas ir t.t.. Bet bruknių uogos ne kiek ne blogesnės, jose taip pat yra daug vitaminų grupių B, A, C, E. Taip pat visą rinkinį organinių rūgščių.

Nėra aiškaus atsakymą į šį klausimą, kokia uoga yra geresnė, juk kiekviena iš jų turi daug naudingų savybių priklausant nuo uogos naudojimo situacijos.

Spanguolės padeda su infekcinėms ligom šlapimų takuose, o taip pat sumažina spaudimą ir skatina virškinimo veiklą. Bruknės naudojamos anginos ir bronchito terapijos metu.

BENDROJI NAUDA 

Sauso kosulio gydimas.

Sumažina cukraus lygį kraujyje.

Virškinimo valymas.

Sumažina cukraus diabeto simptomus.

 

 

 

 

 

 

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

Užkepti obuoliai su cinamonu ir razinomis

*4 porcijos REIKĖS: 4 didelių obuolių 1/4 stiklinės rudojo cukraus 1 arbat. šaukš. cinamono 1/4 stiklinės smulkintų pekano riešutų (nebūtina) 1/4 stiklinės smulkintų razinų 1 arbat. šaukš. sviesto 3/4 stiklinės virinto vandens GAMINIMO EIGA: Įkaitinkite orkaitę iki...

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

Makaronai su pomidorais, šonine ir kiaušiniu

*4 porcijos REIKĖS: 2 valg. šaukš. acto 340 g spaghetti 140 g plonai supjaustytos šoninės     2 smulkiai supjaustytų česnako skiltelių 8 mažų pomidorų 4 didelių kiaušinių 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano 1/2 stiklinės šviežio baziliko, suplėšyto gabaliukais pipiro ir...

Medaus ir garstyčių padažas

Medaus ir garstyčių padažas

REIKĖS: 45 g geltonųjų garstyčių 18 g rudųjų garstyčių  2 arbat. šaukš. neskaldytų juodųjų pipirų grūdelių 170 g vandens 110 g obuolių acto 1 arbat. šaukš. rudojo cukraus 3 arbat. šaukš. medaus 1/2 arbat. šaukš. džiovinto česnako 1/2 arbat. šaukš. džiovinto svogūno 2...

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

Šaltos salotos su žirneliais ir migdolais

REIKĖS: 450 g šaldytų žirnelių 170 g apkeptų/rūkytų migdolų 1/2 stiklinės kapotų žaliųjų svogūnų 220 g kapotų vandens kaštonų 2/3 stiklinės majonezo  2 arbat. šaukš. kario miltelių druskos ir pipirų pagal skonį GAMINIMO EIGA: Nuplaukite migdolus ir...