Spanguolių nauda

Spanguolės – nuostabios uogos, kurios yra išgarsėjusios savo naudingom savybėm. Straipsnyje išnagrinėsime naudingas savybes ir  valgymo ypatybes.

KUO SKIRIASI SPANGUOLĖS NUO BRUKNIŲ

Jeigu išversti žodį „spanguolė“ iš lotynų kalbos, tai  mes gausime „rūgštus rutuliukas“, o žodis „bruknė“, tai „vynmedis nuo kalno Ida“. Spanguolės auga dažniausiai pelkėse ir gerai išsilaiko žiemą po sniegų. O bruknės, atvirkščiai, auga šilumoje.

Kalbant apie išorinius skirtumus, tai spanguolės uoga yra didesnė ir blizganti. Jos dydis gali siekti 1 cm. Jeigu suspausti uogą ji paleis sultys. Bruknės yra mažesnės, jų dydis siekia iki 0,6 cm. Jai būdinga tamsiai raudona spalva.

KOKIA UOGA NAUDINGESNĖ?

Uogos skiriasi chemine sudėtimi. Spanguolėse yra vitaminai B, K, E grupių, mineralai ir folio rūgštis. Tai pat yra daug mikroelementų, tokių kaip magnis, kalis, jodas, geležis, cinkas, fosforas ir t.t.. Bet bruknių uogos ne kiek ne blogesnės, jose taip pat yra daug vitaminų grupių B, A, C, E. Taip pat visą rinkinį organinių rūgščių.

Nėra aiškaus atsakymą į šį klausimą, kokia uoga yra geresnė, juk kiekviena iš jų turi daug naudingų savybių priklausant nuo uogos naudojimo situacijos.

Spanguolės padeda su infekcinėms ligom šlapimų takuose, o taip pat sumažina spaudimą ir skatina virškinimo veiklą. Bruknės naudojamos anginos ir bronchito terapijos metu.

BENDROJI NAUDA 

Sauso kosulio gydimas.

Sumažina cukraus lygį kraujyje.

Virškinimo valymas.

Sumažina cukraus diabeto simptomus.

 

 

 

 

 

 

Česnakinė duona 

Česnakinė duona 

REIKĖS: 1 prancūziško batono 110 g sviesto(kambario temperatūros) 2 česnako skiltelių, pertrintu su žiupsneliu druskos ir alyvuogių aliejumi iki pastos konsistencijos 2 valg. šaukš. šviežių pakapotų petražolių 2 valg. šaukš. šviežių pakapotų bazilikų Alyvuogių...

Mėlynojo sūrio padažas

Mėlynojo sūrio padažas

REIKĖS: 1,5 stiklinės grietinės 3/4 stiklinės majonezo  220 g mėlynojo sūrio  Vorčesterio padažo druskos GAMINIMO EIGA: Suplakite maišytuve greitinę, majonezą ir sūrį. Pagal skonį įberkite druskos ir vorčesterio padažo.

Sangrija su gervuogėmis ir mėlynėmis

Sangrija su gervuogėmis ir mėlynėmis

REIKĖS: 750 ml raudono vyno 1 stiklinės cukraus 1 stiklinės likerio iš aviečių 1 stiklinės degtinės su uogų skonių 1 stiklinės gazuoto vandens 0,5 stiklinės šviežių citrinų sulčių 170 g gervuogių 170 g mėlynių GAMINIMO EIGA: Sirupui pagaminti reikia nedideliame puode...

Kukurūzų duona

Kukurūzų duona

REIKĖS: 1,5 stiklinės kukurūzų miltų 1/4 stiklinės miltų 2 valg. šaukš. cukraus 1 arbat. šaukš. tešlos miltelių 0,5 arbat. šaukš. sodos 1/4 arbat. šaukš. druskos 1 stiklinės pieno 1 stiklinės grietinės 2 valg. šaukš. išlydyto sviesto 1 didelio kiaušinio 1 stiklinės...

Itališka minestronė sriuba

Itališka minestronė sriuba

REIKĖS: 3/4 stiklinės mažų makaronų 400 g konservuotų baltųjų pupelių, puse skysčio nupilkite, o kitą palikite 220 g konservuotų kukurūzų, skystį nupilkite 400 g konservuotų pomidorų 400 g konservuotų žaliųjų pupelių 1 valg. šaukš. aliejaus 2 valg. šaukš. pomidorų...