Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių.

Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei spalvos ir formos, nepažeistą ligų ir kenkėjų. Namų sąlygomis galima vartoti ir paprastesnę žaliavą.
Dirbti švariai ir greitai. Patalpa, kurioje gaminamos sultys, turi būti labai švari. Joje neturi būti nemalonaus kvapo medžiagų, pavyzdžiui, žibalo, naftalino, amoniako ir kt. Gaminant sultys, toje pačioje patalpoje nepatartina skalbti, gaminti valgį, ypač su kvapiais prieskoniais. Darbo metu nereikia darinėti lango ar durų, kad iš lauko į patalpą su oro srove nepatektų mikrobų. Stalas, darbo įrankiai ir visos priemonės prieš pradedant dirbti nuplaunami karštu sodos tirpalu. Šeimininkė turi dėvėti švarius drabužius, dar geriau – baltą chalatą, o galvą apsirišti skarele. Ypač švarios turi būti rankos. Jos plaunamos muilu, panagės valomos šepetėliu. Atsineštą iš sodo ar pirktą žaliavą, kad ji nesugestų, jeigu nėra kur laikyti, reikia perdirbti į sultys ta pačią dieną.
Vengti oro ar šviesos. Oro deguonis, ypač saulės šviesoje, yra svarbiausias vitaminų ir kitų medžiagų skaidytojas. Kuo ilgiau laikoma susmulkinta žaliava, tuo didesni vitaminų, rūgščių ir kt. nuostoliai. Skilimo intensyvumas priklauso nuo šviesos ryškumo ir temperatūros aukštumo. Dėl to sultys reikia gaminti vėsioje ir aptemdytoje patalpoje.
Vengti žaliavos sąlyčio su metalu. Beveik visi metalai gadina sultys. Mat organinės rūgštys tirpina metalus, o susidarę tirpūs junginiai pereina į sultys ir yra kenksmingi. Pirmiausia reikia vengti cinkuotos skardos indų bei priemonių. Netinka ir žalvaris, nes į jo sudėtį įeina cinkas ir varis. Palaikytos variniame inde vaisių ir uogų sultys, susidarius tirpiems vario junginiams, įgauna nemalonų metalinį prieskonį. Nuo susilietimo su variu ir geležimi gerokai sumažėja vitamino C sultyse. Aliuminiai indai tinka žaliavai paruošti ir trumpai naudoti, bet jose sulčių ilgiau laikyti negalima. Sultys gaminti ir jas laikyti geriausia stikliniuose, mediniuose, fajanso ir emaliuotuose induose ( pastaruosiuose emalė neturi būti suskilinėjusi ir išdaužyta).

Avižinė košė su kokosų pienu

Avižinė košė su kokosų pienu

REIKĖS: 120 g avižinių dribsnių 600 ml kokosų pieno kokosų drožlės migdolai GAMINIMO EIGA: Į verdanti kokosų pieną įberti avižinių dribsnių ir virti 5-7 min. Verdant dažnai maišykite, kad dribsniai nepriliptu prie puodo. Nuimkite nuo ugnies įberkite kokosų drožles į...

Varškėčiai

Varškėčiai

REIKĖS: 500 g varškės 4% 1 kiaušinis 70 g miltų 50 g cukraus 10 g vanilinio cukraus truputį druskos GAMINIMO EIGA: Varškę, kiaušinius, cukrų, druską, vanilinį cukrų pertrinti, kad gautusi vientisa masė. Miltų reikia dėti tiek, kad gautusi minkšta masė, kad galima būtų...

Saltos su tunu

Saltos su tunu

REIKĖS: 200 g konservuoti tuno gabaliukai savo sultyse 2 virti kiaušiniai 2 pomidorai 1 agurkai 1 raudonas svogūnas 2 valg. šaukš, alyvuogių aliejaus druska 1 arb. šaukš garstyčių 1 valg. šaukš. citrinų sučių 3 salotų lapai GAMINIMO EIGA: Ant lėkštės padėkite salotas....

Vafliai „Viskas kas yra šaldytuve“

Vafliai „Viskas kas yra šaldytuve“

REIKĖS: 2 kiaušinia 3 valg. šaukš. miltų 50 g sūrio 50 g dešros žalumynai 2 valg. šaukš. varškės sūrio 1 paprika/pomidoras druska maltas pipiras GAMINIMO EIGA: Sūrį, papriką, pomidorą, dešrą supjaustyti mažais gabaliukais. Visus ingridientus išmaišyti. Gaminti vaflių...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

REIKĖS: 1 didelis bananas (arba 2 maži) 3 valg. šaukš. riešutų sviesto 100 g avižinių dribsnių 20 g juodo šokolado GAMINIMO EIGA: Bananus išminkyti ir Išmaišyti su visais ingridientais. Sutrupinti šokoladą ir vėl viską permaišyti. Drėgnom rankom suformuoti rutuliuką,...

Čili sriuba

Čili sriuba

REIKĖS: 500 g jautienos faršo 2 svogūnai 2 galvutės česnako 1 čili pipirai 2 arb. šaukš. malto pipiro 1 arb. šaukš. cukraus 1 pomidoras 1 morka 2 valg. šaukš. tomatų padažo 1 skard. konservuotų pupelių 1 arb. šaukš. tmino 1 arb. šaukš. saldžios paprikos 4 valg. šaukš....