Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių.

Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei spalvos ir formos, nepažeistą ligų ir kenkėjų. Namų sąlygomis galima vartoti ir paprastesnę žaliavą.
Dirbti švariai ir greitai. Patalpa, kurioje gaminamos sultys, turi būti labai švari. Joje neturi būti nemalonaus kvapo medžiagų, pavyzdžiui, žibalo, naftalino, amoniako ir kt. Gaminant sultys, toje pačioje patalpoje nepatartina skalbti, gaminti valgį, ypač su kvapiais prieskoniais. Darbo metu nereikia darinėti lango ar durų, kad iš lauko į patalpą su oro srove nepatektų mikrobų. Stalas, darbo įrankiai ir visos priemonės prieš pradedant dirbti nuplaunami karštu sodos tirpalu. Šeimininkė turi dėvėti švarius drabužius, dar geriau – baltą chalatą, o galvą apsirišti skarele. Ypač švarios turi būti rankos. Jos plaunamos muilu, panagės valomos šepetėliu. Atsineštą iš sodo ar pirktą žaliavą, kad ji nesugestų, jeigu nėra kur laikyti, reikia perdirbti į sultys ta pačią dieną.
Vengti oro ar šviesos. Oro deguonis, ypač saulės šviesoje, yra svarbiausias vitaminų ir kitų medžiagų skaidytojas. Kuo ilgiau laikoma susmulkinta žaliava, tuo didesni vitaminų, rūgščių ir kt. nuostoliai. Skilimo intensyvumas priklauso nuo šviesos ryškumo ir temperatūros aukštumo. Dėl to sultys reikia gaminti vėsioje ir aptemdytoje patalpoje.
Vengti žaliavos sąlyčio su metalu. Beveik visi metalai gadina sultys. Mat organinės rūgštys tirpina metalus, o susidarę tirpūs junginiai pereina į sultys ir yra kenksmingi. Pirmiausia reikia vengti cinkuotos skardos indų bei priemonių. Netinka ir žalvaris, nes į jo sudėtį įeina cinkas ir varis. Palaikytos variniame inde vaisių ir uogų sultys, susidarius tirpiems vario junginiams, įgauna nemalonų metalinį prieskonį. Nuo susilietimo su variu ir geležimi gerokai sumažėja vitamino C sultyse. Aliuminiai indai tinka žaliavai paruošti ir trumpai naudoti, bet jose sulčių ilgiau laikyti negalima. Sultys gaminti ir jas laikyti geriausia stikliniuose, mediniuose, fajanso ir emaliuotuose induose ( pastaruosiuose emalė neturi būti suskilinėjusi ir išdaužyta).

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...

Kodėl žmogui naudinga būti veganu?

Kodėl žmogui naudinga būti veganu?

Šiandien veganizmo gyvenimo būdas tampa vis labiau populiarus ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Vieni žmonės augalinę mitybą pasirenka todėl, kad nori gyventi sveikai – kiti – dėl etinių priežasčių, treti – pabandę veganizmą vieną kartą, atranda save iš naujo. Yra...