Sveiko maisto virimo taisyklės

Žmogus yra gamtos dalis. Taigi jo maistas turėtų būti gamtos dovana – natūralūs, neperdirbti augalinės kilmės produktai. Kad Žmogaus organizmas normaliai funkcionuotų, sklandžiai ir lengvai vyktų medžiagų apykaitos procesai, reikia valgyti daug žalio ir trumpai virto maisto, mat 55°C temperatūroje žūsta pačios svarbiausios maisto medžiagos – enzimai, be kurių sutrinka virškinimas.

Žaliame maiste yra daug saulės energijos, kuri organizmui labai svarbi.

Taigi netradicinės kulinarijos taisyklų pamatas yra natūraliosios higienos komponentai.

Norėčiau trumpai apibūdinti šias taisykles:

Dienos racione turi būti 70 proc. vandeningumo (žalių vaisių, daržovių) ir 30 proc. koncentruoto maisto (gyvulinės kilmės produktų, tai, kas virta ir kepta).
Ruošiant maistą reikia laikytis produktų suderinamumo.
Virti bet kepti negalima aukštoje temperatūroje.
Negalima kepti riebaluose iki rusvos odelės.
Neleistinas dvigubas terminis maitos apdorojimas (pvz, kepti, po to troškinti).
Negalima išpilti daržovių, kruopų, ankštinių nuovirų, nes kartu išpilamos vertingos maisto savybės.
Negalima daug vartoti (iki 2 g per dieną) ir virti druskos – reikia ją dėti į jau paruoštą patiekalą.
Vietoj išvalytų baltų miltų siūloma vartoti rupiai maltų grūdų miltus arba natūralius grūdus.
Konditeriniais gardėsiais iš miltų, kiaušinių, cukraus ir riebalų galima pasimėgauti tik per šventes.
Vartokite tik natūralius prieskonius (iš daržovių, vaisių, žolių).
Nepatartina vartoti valyto cukraus, jį galima pakeisti sausais vaisiais, fruktoze, melasa, medumi.
Negalima valgyti karštesnio už kūno temperatūrą maisto.
Nemaišykite į patiekalus žalių vaisių (galima įpilti tik sulčių); vaisius reikia valgyti atskirai 0,5 val. prieš valgį.
Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šių taisyklių laikytis neįmanoma. Bet jai įsigilinsite ir gerai pamąstysite, kodėl reikia, bus nesunku.

Laikydamiesi šių taisyklių per trumpą laikotarpį pajusite tikrą maisto skonį ir suprasite jo poveikį sveikatai. Ypač tie, kurių sveikata silpna.

Žinoma, nepratarusiam žmogui iš pradžių toks maistas gali pasirodyti neįprasto skonio. Bet prie jo labai greit priprantama. Be to, taip maitinantis sutaupoma laiko, produktų ir pinigų. o svarbiausia – pagerėja sveikata – didžiausias mūsų turtas.

Bananiniai keksiukai

Bananiniai keksiukai

REIKĖS: 1 kiaušinio 1 šaukštelio vanilės ekstrakto 50 gramų rudo cukraus 1 prinokusio banano 50 mililitrų aliejaus 80 gramų miltų 1 šaukštelio kepimo miltelių 1 šaukštelio cinamono trupučio druskos GAMINIMO EIGA: Įkaitiname orkaitę 180C laipsnių. Išplakame kiaušinius...

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu

REIKĖS: 250 mililitrų šilto pieno 13 gramų šviežių mielių 100 gramų cukraus 450 gramų miltų 75 gramų sviesto 1 šaukštelio druskos 2 šaukštų minkšto sviesto 2 šaukštų cinamono 1 šaukštelio vanilinio cukraus 1 kiaušinio trynių 2 šaukštų pieno GAMINIMO EIGA: Mieles...

Makaronai su vištiena ir pesto padažu

Makaronai su vištiena ir pesto padažu

REIKĖS: 1 šaukšto balzaminio acto 1 svogūno 250 gramų vyšninių pomidoriukų 45 gramų klasikinio pesto padažo 250 gramų vištienos krūtinėlės 150 gramų makaronų 1 česnako skiltelės 40 gramų kietojo sūrio 1 šaukšto sojos padažo GAMINIMO EIGA: Makaronus sudėkite į pasūdytą...

Rūgštynių sriuba

Rūgštynių sriuba

REIKĖS: 1 didelės saujos rūgštynių 1,5 litros vandens 3 bulvių 200 gramų rūkytos šoninės 1 morkos 1 svogūno 1 stiklinės grietinės pipirų, druskos, lauro lapų GAMINIMO EIGA: Iš rūkytos mėsos, morkos ir svogūno išverdamas sultinys. Jis nukošiamas, išimama mėsa. Sudedame...

Cukinijų blynai

Cukinijų blynai

REIKĖS: 2 cukinijų 2 kiaušinių 3 šaukštų miltų šiek tiek druskos,pipirų ir kepimo miltelių GAMINIMO EIGA: Cukinijas sutarkuoti kartu su žievele per stambią tarką, pasūdyti. Sudėti prieskonius, druską, įmušti kiaušinius. Sudėti miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir...

Cepelinai

Cepelinai

REIKĖS: 12 vidutinių žalių bulvių 3 virtų bulvių trupučio druskos 500 gramų faršo 1 svogūno šiek tiek pipirų grietinės padažui spirgučių ir svogūnų padažui GAMINIMO EIGA: 1. Nuskustos bulvės sutarkuojamos ir nusunkiamos. 2. Skystis neišpilamas, bet laukiama, kol nusės...