Veganų maisto racionas: maistingiausi produktai

Kaip jau yra žinoma, veganai vartoja tik augalinius maisto produktus ir vengia visų gyvulinės kilmės maisto produktų, tokių kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai, želatina, pienas, medus ir kt.; nenešioja rūbų iš odos, kailių, šilko, pūkų; pasisako prieš eksperimentus su gyvūnais bei gyvūnų naudojimą pramogoms.

Daugelis receptų, kurie įprastai gaminami su gyvūninės kilmės produktais, gali būti pritaikyti veganams pakeičiant gyvūnines kilmės maistą augalinės kilmės analogais. Vietoj pieno produktų naudojamas riešutų, grūdų, ryžių arba sojos pienas. Tikra mėsa pakeičiama analogais – dirbtinės „mėsos“ produktais pagamintais iš sojos, glitimo, daržovių, grūdų, lęšių, kurie ne tik savo išvaizda, bet ir skoniu yra labai panašūs į mėsos produktus.

Tai kas gi yra tas augalinis maistas?

Į augalinio maisto sampratą įeina daržovės, vaisiai ir uogos, grūdai, ankštiniai (žirniai, pupos, soja, lęšiai), riešutai, sėklos, grybai, aliejai ir kiti augalai. Visus augalinius produktus galima valgyti žalius t.y. neapdirbtus arba gaminti patiekalus įvairiais būdais: virti, kepti, garinti ir pan.

Šie produktai savo vertingomis medžiagomis gali atstoti organizmui reikalingas medžiagas, kurios paprastai gaunamos iš gyvūninės kilmės produktų. Baltymus galima aptikti sojų produktuose, riešutuose, sėklose, grūduose. Angliavandeniai yra pilno grūdo makaronuose, duonoje, bulvėse. Geriausias vitamino B12 šaltinis yra gyvulinės kilmės maistas, todėl veganams gali būti didesnė nepakankamo vartojimo rizika. Tačiau naudojant papildus ar veganiškus produktus, papildytus šiuo vitaminu, tokius kaip papildytas sojų pienas, papildyti pusryčių dribsniai, margarinas, jokių problemų neatsiranda. Kalcis aptinkamas brokoliuose, petražolėse, sezamų sėklose. Geležis gaunamas iš ankštinių, lapinių kopūstų, džiovintų abrikosų, moliūgų sėklų, viso grūdo produktų.

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Maisto produktai, kuriuose nėra mėsos

Kai žmogus nusprendžia tapti vegetaru, jis privalo atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Tačiau neretai atsitinka ir taip, jog žmogus net nenutuokia, jog tokius produktus valgo. Pristatysime keletą maisto produktų, kurie nėra laikomi vegetariškais, nors juose ir nėra...

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių. Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų...

Sulčių cheminė sudėtis

Sulčių cheminė sudėtis

Biochemikai nustatė, kad sultyse esama beveik visų svarbiausių medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Vandens jose yra 80-95 %. Tai nėra maisto produktas, bet sulčių vandens žmogaus organizmui itin reikia. Jis, kaip teigia mokslininkai, aktyvina skrandžio ir žarnyno...

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių. Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei...

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas – kas tai?

Veganizmas plito pamažu: iš pradžių tapo populiarus vegetarizmo (tik mėsos produktų atsisakymo) propagavimas, vėliau bet kokių gyvūninės kilmės riebalų atsisakymas. Veganizmas yra laikomas ir mityba, kuomet maitinamasi vien augaliniu maistu ir gyvenimo būdu, nes šios...

Brangiausia pasaulio sriuba

Brangiausia pasaulio sriuba

Atrodo, jog pasaulio gurmanų nebeįmanoma nustebinti, tačiau yra vienas bet! Į vieną iš kainų rekordininkų pretenduoja kiniška sriuba „Buddha Jumps over the Wall“ („Budos šuolis per sieną). Jeigu norite paragauti šios sriubos, Jums nereiks vykti į Kiniją, šia sriuba...