Juodieji ryžiai – sveika alternatyva

Kinijoje ši ryžių rūšis buvo vadinama uždraustąja, šiuos ryžius                                                                                                                         galėjo valgyti tik aukščiausio rango žmonės. Ryžių rūšių yra labai daug!                                                                                                        Populiariausia ryžių rūšis, kuri mums žinoma – yra baltieji ryžiai. Ir jeigu apie kitas ryžiu rūšys, tokias kaip – rudieji ryžiai, ilgagrūdžiai, laukiniai, basmati – mes galėjome kažkur girdėti, tai juodieji ryžiai arba laukiniai dažniausiai sužadina susidomėjimą.

Juodėji ryžiai yra tamsiai rudi arba juoda anglies spalvą. Jų forma ilga ir plona. Juoduosius ryžius reikia virti ilgiau nei baltus – nuo 40 minučių iki valandos, per šį laiką ryžiai įgauna purpurinį atspalvį. Dažniausiai juos naudoja kaip garnyrą arba įdarą, jie dedami į sriubas, salotas, užkandžius, desertus. Juodieji ryžiai nuo baltųjų skiriasi egzotiškai saldžiu poskoniu, lengvu riešutų aromatu, o svarbiausia, sudėtimi. Apie tai mes ir papasakosime.

Juodųjų ryžių sudėtyje yra:

  • Vitaminai grupės B, A, E ,K, H, PP, C. 150 gramų ryžių sudėtyje yra beveik pilna dieninė norma folio rūgšties(B9).
  • Antioksidantai. Jų kiekis laukiniuose ryžiuose leidžia juos prilyginti mėlynėms, natūraliam raudonajam vynui, raudonom vynuogėm, braškėms ir raudonėms kopūstams.
  • Mineralai: jodas, magnis, boras, cinkas, fosforas, kalcis, silicis, nikelis, geležis.
  • Baltymai.
  • Sveiki angliavandeniai.
  • Sveiki riebalai.

100 g virtų ryžių turi tik 105 kcal.

Juodųjų ryžių nauda

  1. Pagerina nervų sistemlos funkcionalumą.
  2. Vėžio profilaktika.
  3. Sustiprina imunitetą.
  4. Padeda sumažinti kraujospūdį.
  5. Sustiprina regėjimo sistemą.
  6. Padeda palaikyti kaulų sistemą.
  7. Padeda palaikyti raumenų sistemą.
  8. Turi teigiamą poveikį smegenų sistemai.
  9. Sustiprina plaukus, apsaugo nuo ankstyvo plikėjimo.
  10. Normalizuoja virškinimą.

Keli patarimai, kaip virti ryžius.

Pirmiausiai, prieš verdant ryžius juos reikėtų nakčiai užmirkti šaltame vandenyje. Ryte vandenį nupilame, ryžius suberiame į verdantį vandenį (1:3) ir verdame ant silpno ugnies  45-60 minučių. Nuimam nuo ugnies ir duodame ryžiams pastovėti 15 minučių (nemaišome). Juodėji ryžiai gerai dera su sezamo sėklomis, sojų padažu ir riešutais.

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu Ingredientai: - 500 g miltų, papildomai miltų kočiojimui - 250 ml šilto pieno - 70 g cukraus, papildomai apibarstymui - 1 pakelis sausų mielių (arba 25 g šviežių mielių) - 1 šaukštelis druskos - 1 kiaušinis - 75 g ištirpinto sviesto, papildomai...

Maskarpones tortas

Maskarpones tortas

Receptas: Maskarpones tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 500 g maskarponės sūrio 4. 200 g cukraus 5. 4 kiaušiniai 6. 1 citrina 7. 1 vanilinės cukraus pakelis 8. 200 ml grietinėlės 9. 2 šaukštai miltų 10. Šlakelis druskos 11. 200 g uogų...

Snickers tortas

Snickers tortas

Receptas: Snickers tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 200 g miltelių cukraus 4. 200 g karamelės 5. 200 g rudųjų riešutų 6. 200 g šokolado 7. 200 ml grietinėlės 8. 3 kiaušiniai 9. 1 šaukštelis vanilės ekstrakto Paruošimo instrukcijos: 1....

Medaus tortas

Medaus tortas

Receptas: Medaus tortas Ingredientai: 1. 500 g medaus 2. 500 g miltų 3. 250 g cukraus 4. 4 kiaušiniai 5. 1 pakelis kepimo miltelių 6. 200 g sviesto 7. 1 šaukštelis cinamono 8. 1 šaukštelis imbiero miltelių 9. 1 šaukštelis gvazdikėlių miltelių 10. 1 šaukštelis vanilės...

Cepelinai

Cepelinai

Receptas: Cepelinai Ingredientai: - 1 kg bulvių - 300 g mėsos (jautienos, kiaulienos arba vištienos) - 1 svogūnas - Druska, pipirai pagal skonį - 2 šaukštai bulvių krakmolo - Spirgai Paruošimo instrukcijos: 1. Bulves nulupkite, sutarkuokite ir išspauskite sultis....

Kibinai su kiauliena

Kibinai su kiauliena

Receptas: Kibinai su kiauliena Ingredientai: - 500 g kiaulienos - 2 dideli svogūnai - 1 kg miltų - 1 stiklinė vandens - 1 stiklinė aliejaus - 1 kiaušinis - Druska, pipirai pagal skonį Paruošimo instrukcijos: 1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais, svogūną smulkiai...