Juodieji ryžiai – sveika alternatyva

Kinijoje ši ryžių rūšis buvo vadinama uždraustąja, šiuos ryžius                                                                                                                         galėjo valgyti tik aukščiausio rango žmonės. Ryžių rūšių yra labai daug!                                                                                                        Populiariausia ryžių rūšis, kuri mums žinoma – yra baltieji ryžiai. Ir jeigu apie kitas ryžiu rūšys, tokias kaip – rudieji ryžiai, ilgagrūdžiai, laukiniai, basmati – mes galėjome kažkur girdėti, tai juodieji ryžiai arba laukiniai dažniausiai sužadina susidomėjimą.

Juodėji ryžiai yra tamsiai rudi arba juoda anglies spalvą. Jų forma ilga ir plona. Juoduosius ryžius reikia virti ilgiau nei baltus – nuo 40 minučių iki valandos, per šį laiką ryžiai įgauna purpurinį atspalvį. Dažniausiai juos naudoja kaip garnyrą arba įdarą, jie dedami į sriubas, salotas, užkandžius, desertus. Juodieji ryžiai nuo baltųjų skiriasi egzotiškai saldžiu poskoniu, lengvu riešutų aromatu, o svarbiausia, sudėtimi. Apie tai mes ir papasakosime.

Juodųjų ryžių sudėtyje yra:

  • Vitaminai grupės B, A, E ,K, H, PP, C. 150 gramų ryžių sudėtyje yra beveik pilna dieninė norma folio rūgšties(B9).
  • Antioksidantai. Jų kiekis laukiniuose ryžiuose leidžia juos prilyginti mėlynėms, natūraliam raudonajam vynui, raudonom vynuogėm, braškėms ir raudonėms kopūstams.
  • Mineralai: jodas, magnis, boras, cinkas, fosforas, kalcis, silicis, nikelis, geležis.
  • Baltymai.
  • Sveiki angliavandeniai.
  • Sveiki riebalai.

100 g virtų ryžių turi tik 105 kcal.

Juodųjų ryžių nauda

  1. Pagerina nervų sistemlos funkcionalumą.
  2. Vėžio profilaktika.
  3. Sustiprina imunitetą.
  4. Padeda sumažinti kraujospūdį.
  5. Sustiprina regėjimo sistemą.
  6. Padeda palaikyti kaulų sistemą.
  7. Padeda palaikyti raumenų sistemą.
  8. Turi teigiamą poveikį smegenų sistemai.
  9. Sustiprina plaukus, apsaugo nuo ankstyvo plikėjimo.
  10. Normalizuoja virškinimą.

Keli patarimai, kaip virti ryžius.

Pirmiausiai, prieš verdant ryžius juos reikėtų nakčiai užmirkti šaltame vandenyje. Ryte vandenį nupilame, ryžius suberiame į verdantį vandenį (1:3) ir verdame ant silpno ugnies  45-60 minučių. Nuimam nuo ugnies ir duodame ryžiams pastovėti 15 minučių (nemaišome). Juodėji ryžiai gerai dera su sezamo sėklomis, sojų padažu ir riešutais.

Traški pepperoni ir žolelių pica

Traški pepperoni ir žolelių pica

Reikės: picos tešlos, naminės arba pirktos parduotuvėje 1 valgomasis šaukštas džiovintų bazilikų 1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų čiobrelių 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų rozmarinų 1/2 arbatinio šaukštelio susmulkintų...

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Reikės: Vištienos, Morkos, Petražolės, Stiklinė ryžių, Svogūnų, Pusantro šaukšto sviesto, Truputis drukos Paruošimas: Višta išverdame su prieskoninėmis daržovėmis. Keptuvėje ištirpinamas sviestas, jame pakepinamas smulkiai supjaustytas svogūnas, suberiami ryžiai ir...

Kalakutienos maltiniai

Kalakutienos maltiniai

Reikės: 600 g. kalakutienos 2 riekelės batono Pusė stiklinės pieno, Kiaušinis, Pusantro šaukšto sviesto, Džiuvesėlių, Prieksonių, Druskos. Paruošimo eiga: Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu batonu, įmušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai ir sviestas...

Kokosų duonos pyragas

Kokosų duonos pyragas

Reikės: 3 dideli kiaušiniai 225 g nesūdyto sviesto Skardinė riebaus kokosų pieno 250 g paprastų miltų Šaukštelis kepimo miltelių 2 šaukštai cukraus pudros 100 g granuliuoto cukraus Žiupsnelis druskos 1 šaukštelis vanilės aromato 60 g smulkinto kokoso Paruošimas:...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Reikės: 75 g viso grūdo miltų 1 šaukštas kepimo miltelių 75 g avižinių dribsnių košės 40 g cukraus (šviesiai rudojo) 70 g nesūdyto sviesto 1 šaukštas auksinio sirupo 2 šaukštai pieno (pasirinkto skonio) Paruošimas: Sudėkite visus sausus ingredientus į dubenį ir...