Spanguolių nauda

Spanguolės – nuostabios uogos, kurios yra išgarsėjusios savo naudingom savybėm. Straipsnyje išnagrinėsime naudingas savybes ir  valgymo ypatybes.

KUO SKIRIASI SPANGUOLĖS NUO BRUKNIŲ

Jeigu išversti žodį „spanguolė” iš lotynų kalbos, tai  mes gausime „rūgštus rutuliukas”, o žodis „bruknė”, tai „vynmedis nuo kalno Ida”. Spanguolės auga dažniausiai pelkėse ir gerai išsilaiko žiemą po sniegų. O bruknės, atvirkščiai, auga šilumoje.

Kalbant apie išorinius skirtumus, tai spanguolės uoga yra didesnė ir blizganti. Jos dydis gali siekti 1 cm. Jeigu suspausti uogą ji paleis sultys. Bruknės yra mažesnės, jų dydis siekia iki 0,6 cm. Jai būdinga tamsiai raudona spalva.

KOKIA UOGA NAUDINGESNĖ?

Uogos skiriasi chemine sudėtimi. Spanguolėse yra vitaminai B, K, E grupių, mineralai ir folio rūgštis. Tai pat yra daug mikroelementų, tokių kaip magnis, kalis, jodas, geležis, cinkas, fosforas ir t.t.. Bet bruknių uogos ne kiek ne blogesnės, jose taip pat yra daug vitaminų grupių B, A, C, E. Taip pat visą rinkinį organinių rūgščių.

Nėra aiškaus atsakymą į šį klausimą, kokia uoga yra geresnė, juk kiekviena iš jų turi daug naudingų savybių priklausant nuo uogos naudojimo situacijos.

Spanguolės padeda su infekcinėms ligom šlapimų takuose, o taip pat sumažina spaudimą ir skatina virškinimo veiklą. Bruknės naudojamos anginos ir bronchito terapijos metu.

BENDROJI NAUDA 

Sauso kosulio gydimas.

Sumažina cukraus lygį kraujyje.

Virškinimo valymas.

Sumažina cukraus diabeto simptomus.

 

 

 

 

 

 

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu Ingredientai: - 500 g miltų, papildomai miltų kočiojimui - 250 ml šilto pieno - 70 g cukraus, papildomai apibarstymui - 1 pakelis sausų mielių (arba 25 g šviežių mielių) - 1 šaukštelis druskos - 1 kiaušinis - 75 g ištirpinto sviesto, papildomai...

Maskarpones tortas

Maskarpones tortas

Receptas: Maskarpones tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 500 g maskarponės sūrio 4. 200 g cukraus 5. 4 kiaušiniai 6. 1 citrina 7. 1 vanilinės cukraus pakelis 8. 200 ml grietinėlės 9. 2 šaukštai miltų 10. Šlakelis druskos 11. 200 g uogų...

Snickers tortas

Snickers tortas

Receptas: Snickers tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 200 g miltelių cukraus 4. 200 g karamelės 5. 200 g rudųjų riešutų 6. 200 g šokolado 7. 200 ml grietinėlės 8. 3 kiaušiniai 9. 1 šaukštelis vanilės ekstrakto Paruošimo instrukcijos: 1....

Medaus tortas

Medaus tortas

Receptas: Medaus tortas Ingredientai: 1. 500 g medaus 2. 500 g miltų 3. 250 g cukraus 4. 4 kiaušiniai 5. 1 pakelis kepimo miltelių 6. 200 g sviesto 7. 1 šaukštelis cinamono 8. 1 šaukštelis imbiero miltelių 9. 1 šaukštelis gvazdikėlių miltelių 10. 1 šaukštelis vanilės...

Cepelinai

Cepelinai

Receptas: Cepelinai Ingredientai: - 1 kg bulvių - 300 g mėsos (jautienos, kiaulienos arba vištienos) - 1 svogūnas - Druska, pipirai pagal skonį - 2 šaukštai bulvių krakmolo - Spirgai Paruošimo instrukcijos: 1. Bulves nulupkite, sutarkuokite ir išspauskite sultis....

Kibinai su kiauliena

Kibinai su kiauliena

Receptas: Kibinai su kiauliena Ingredientai: - 500 g kiaulienos - 2 dideli svogūnai - 1 kg miltų - 1 stiklinė vandens - 1 stiklinė aliejaus - 1 kiaušinis - Druska, pipirai pagal skonį Paruošimo instrukcijos: 1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais, svogūną smulkiai...