Spanguolių nauda

Spanguolės – nuostabios uogos, kurios yra išgarsėjusios savo naudingom savybėm. Straipsnyje išnagrinėsime naudingas savybes ir  valgymo ypatybes.

KUO SKIRIASI SPANGUOLĖS NUO BRUKNIŲ

Jeigu išversti žodį „spanguolė“ iš lotynų kalbos, tai  mes gausime „rūgštus rutuliukas“, o žodis „bruknė“, tai „vynmedis nuo kalno Ida“. Spanguolės auga dažniausiai pelkėse ir gerai išsilaiko žiemą po sniegų. O bruknės, atvirkščiai, auga šilumoje.

Kalbant apie išorinius skirtumus, tai spanguolės uoga yra didesnė ir blizganti. Jos dydis gali siekti 1 cm. Jeigu suspausti uogą ji paleis sultys. Bruknės yra mažesnės, jų dydis siekia iki 0,6 cm. Jai būdinga tamsiai raudona spalva.

KOKIA UOGA NAUDINGESNĖ?

Uogos skiriasi chemine sudėtimi. Spanguolėse yra vitaminai B, K, E grupių, mineralai ir folio rūgštis. Tai pat yra daug mikroelementų, tokių kaip magnis, kalis, jodas, geležis, cinkas, fosforas ir t.t.. Bet bruknių uogos ne kiek ne blogesnės, jose taip pat yra daug vitaminų grupių B, A, C, E. Taip pat visą rinkinį organinių rūgščių.

Nėra aiškaus atsakymą į šį klausimą, kokia uoga yra geresnė, juk kiekviena iš jų turi daug naudingų savybių priklausant nuo uogos naudojimo situacijos.

Spanguolės padeda su infekcinėms ligom šlapimų takuose, o taip pat sumažina spaudimą ir skatina virškinimo veiklą. Bruknės naudojamos anginos ir bronchito terapijos metu.

BENDROJI NAUDA 

Sauso kosulio gydimas.

Sumažina cukraus lygį kraujyje.

Virškinimo valymas.

Sumažina cukraus diabeto simptomus.

 

 

 

 

 

 

Traški pepperoni ir žolelių pica

Traški pepperoni ir žolelių pica

Reikės: picos tešlos, naminės arba pirktos parduotuvėje 1 valgomasis šaukštas džiovintų bazilikų 1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų čiobrelių 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų rozmarinų 1/2 arbatinio šaukštelio susmulkintų...

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Reikės: Vištienos, Morkos, Petražolės, Stiklinė ryžių, Svogūnų, Pusantro šaukšto sviesto, Truputis drukos Paruošimas: Višta išverdame su prieskoninėmis daržovėmis. Keptuvėje ištirpinamas sviestas, jame pakepinamas smulkiai supjaustytas svogūnas, suberiami ryžiai ir...

Kalakutienos maltiniai

Kalakutienos maltiniai

Reikės: 600 g. kalakutienos 2 riekelės batono Pusė stiklinės pieno, Kiaušinis, Pusantro šaukšto sviesto, Džiuvesėlių, Prieksonių, Druskos. Paruošimo eiga: Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu batonu, įmušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai ir sviestas...

Kokosų duonos pyragas

Kokosų duonos pyragas

Reikės: 3 dideli kiaušiniai 225 g nesūdyto sviesto Skardinė riebaus kokosų pieno 250 g paprastų miltų Šaukštelis kepimo miltelių 2 šaukštai cukraus pudros 100 g granuliuoto cukraus Žiupsnelis druskos 1 šaukštelis vanilės aromato 60 g smulkinto kokoso Paruošimas:...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Reikės: 75 g viso grūdo miltų 1 šaukštas kepimo miltelių 75 g avižinių dribsnių košės 40 g cukraus (šviesiai rudojo) 70 g nesūdyto sviesto 1 šaukštas auksinio sirupo 2 šaukštai pieno (pasirinkto skonio) Paruošimas: Sudėkite visus sausus ingredientus į dubenį ir...