Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių.

Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei spalvos ir formos, nepažeistą ligų ir kenkėjų. Namų sąlygomis galima vartoti ir paprastesnę žaliavą.
Dirbti švariai ir greitai. Patalpa, kurioje gaminamos sultys, turi būti labai švari. Joje neturi būti nemalonaus kvapo medžiagų, pavyzdžiui, žibalo, naftalino, amoniako ir kt. Gaminant sultys, toje pačioje patalpoje nepatartina skalbti, gaminti valgį, ypač su kvapiais prieskoniais. Darbo metu nereikia darinėti lango ar durų, kad iš lauko į patalpą su oro srove nepatektų mikrobų. Stalas, darbo įrankiai ir visos priemonės prieš pradedant dirbti nuplaunami karštu sodos tirpalu. Šeimininkė turi dėvėti švarius drabužius, dar geriau – baltą chalatą, o galvą apsirišti skarele. Ypač švarios turi būti rankos. Jos plaunamos muilu, panagės valomos šepetėliu. Atsineštą iš sodo ar pirktą žaliavą, kad ji nesugestų, jeigu nėra kur laikyti, reikia perdirbti į sultys ta pačią dieną.
Vengti oro ar šviesos. Oro deguonis, ypač saulės šviesoje, yra svarbiausias vitaminų ir kitų medžiagų skaidytojas. Kuo ilgiau laikoma susmulkinta žaliava, tuo didesni vitaminų, rūgščių ir kt. nuostoliai. Skilimo intensyvumas priklauso nuo šviesos ryškumo ir temperatūros aukštumo. Dėl to sultys reikia gaminti vėsioje ir aptemdytoje patalpoje.
Vengti žaliavos sąlyčio su metalu. Beveik visi metalai gadina sultys. Mat organinės rūgštys tirpina metalus, o susidarę tirpūs junginiai pereina į sultys ir yra kenksmingi. Pirmiausia reikia vengti cinkuotos skardos indų bei priemonių. Netinka ir žalvaris, nes į jo sudėtį įeina cinkas ir varis. Palaikytos variniame inde vaisių ir uogų sultys, susidarius tirpiems vario junginiams, įgauna nemalonų metalinį prieskonį. Nuo susilietimo su variu ir geležimi gerokai sumažėja vitamino C sultyse. Aliuminiai indai tinka žaliavai paruošti ir trumpai naudoti, bet jose sulčių ilgiau laikyti negalima. Sultys gaminti ir jas laikyti geriausia stikliniuose, mediniuose, fajanso ir emaliuotuose induose ( pastaruosiuose emalė neturi būti suskilinėjusi ir išdaužyta).

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu Ingredientai: - 500 g miltų, papildomai miltų kočiojimui - 250 ml šilto pieno - 70 g cukraus, papildomai apibarstymui - 1 pakelis sausų mielių (arba 25 g šviežių mielių) - 1 šaukštelis druskos - 1 kiaušinis - 75 g ištirpinto sviesto, papildomai...

Maskarpones tortas

Maskarpones tortas

Receptas: Maskarpones tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 500 g maskarponės sūrio 4. 200 g cukraus 5. 4 kiaušiniai 6. 1 citrina 7. 1 vanilinės cukraus pakelis 8. 200 ml grietinėlės 9. 2 šaukštai miltų 10. Šlakelis druskos 11. 200 g uogų...

Snickers tortas

Snickers tortas

Receptas: Snickers tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 200 g miltelių cukraus 4. 200 g karamelės 5. 200 g rudųjų riešutų 6. 200 g šokolado 7. 200 ml grietinėlės 8. 3 kiaušiniai 9. 1 šaukštelis vanilės ekstrakto Paruošimo instrukcijos: 1....

Medaus tortas

Medaus tortas

Receptas: Medaus tortas Ingredientai: 1. 500 g medaus 2. 500 g miltų 3. 250 g cukraus 4. 4 kiaušiniai 5. 1 pakelis kepimo miltelių 6. 200 g sviesto 7. 1 šaukštelis cinamono 8. 1 šaukštelis imbiero miltelių 9. 1 šaukštelis gvazdikėlių miltelių 10. 1 šaukštelis vanilės...

Cepelinai

Cepelinai

Receptas: Cepelinai Ingredientai: - 1 kg bulvių - 300 g mėsos (jautienos, kiaulienos arba vištienos) - 1 svogūnas - Druska, pipirai pagal skonį - 2 šaukštai bulvių krakmolo - Spirgai Paruošimo instrukcijos: 1. Bulves nulupkite, sutarkuokite ir išspauskite sultis....

Kibinai su kiauliena

Kibinai su kiauliena

Receptas: Kibinai su kiauliena Ingredientai: - 500 g kiaulienos - 2 dideli svogūnai - 1 kg miltų - 1 stiklinė vandens - 1 stiklinė aliejaus - 1 kiaušinis - Druska, pipirai pagal skonį Paruošimo instrukcijos: 1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais, svogūną smulkiai...