Svarbiausios sulčių gaminimo taisyklės

Kad sultys būtų geros ir sektųsi darbas, reikia griežtai laikytis technologinių reikalavimų ir taisyklių.

Vartoti tik tinkamą žaliavą. Geras sultys galima gauti tik iš žaliavos, kuri atitinka valstybinių standartų reikalavimus, t.y., tam tikros masės būdingos veislei spalvos ir formos, nepažeistą ligų ir kenkėjų. Namų sąlygomis galima vartoti ir paprastesnę žaliavą.
Dirbti švariai ir greitai. Patalpa, kurioje gaminamos sultys, turi būti labai švari. Joje neturi būti nemalonaus kvapo medžiagų, pavyzdžiui, žibalo, naftalino, amoniako ir kt. Gaminant sultys, toje pačioje patalpoje nepatartina skalbti, gaminti valgį, ypač su kvapiais prieskoniais. Darbo metu nereikia darinėti lango ar durų, kad iš lauko į patalpą su oro srove nepatektų mikrobų. Stalas, darbo įrankiai ir visos priemonės prieš pradedant dirbti nuplaunami karštu sodos tirpalu. Šeimininkė turi dėvėti švarius drabužius, dar geriau – baltą chalatą, o galvą apsirišti skarele. Ypač švarios turi būti rankos. Jos plaunamos muilu, panagės valomos šepetėliu. Atsineštą iš sodo ar pirktą žaliavą, kad ji nesugestų, jeigu nėra kur laikyti, reikia perdirbti į sultys ta pačią dieną.
Vengti oro ar šviesos. Oro deguonis, ypač saulės šviesoje, yra svarbiausias vitaminų ir kitų medžiagų skaidytojas. Kuo ilgiau laikoma susmulkinta žaliava, tuo didesni vitaminų, rūgščių ir kt. nuostoliai. Skilimo intensyvumas priklauso nuo šviesos ryškumo ir temperatūros aukštumo. Dėl to sultys reikia gaminti vėsioje ir aptemdytoje patalpoje.
Vengti žaliavos sąlyčio su metalu. Beveik visi metalai gadina sultys. Mat organinės rūgštys tirpina metalus, o susidarę tirpūs junginiai pereina į sultys ir yra kenksmingi. Pirmiausia reikia vengti cinkuotos skardos indų bei priemonių. Netinka ir žalvaris, nes į jo sudėtį įeina cinkas ir varis. Palaikytos variniame inde vaisių ir uogų sultys, susidarius tirpiems vario junginiams, įgauna nemalonų metalinį prieskonį. Nuo susilietimo su variu ir geležimi gerokai sumažėja vitamino C sultyse. Aliuminiai indai tinka žaliavai paruošti ir trumpai naudoti, bet jose sulčių ilgiau laikyti negalima. Sultys gaminti ir jas laikyti geriausia stikliniuose, mediniuose, fajanso ir emaliuotuose induose ( pastaruosiuose emalė neturi būti suskilinėjusi ir išdaužyta).

Traški pepperoni ir žolelių pica

Traški pepperoni ir žolelių pica

Reikės: picos tešlos, naminės arba pirktos parduotuvėje 1 valgomasis šaukštas džiovintų bazilikų 1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų čiobrelių 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų rozmarinų 1/2 arbatinio šaukštelio susmulkintų...

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Reikės: Vištienos, Morkos, Petražolės, Stiklinė ryžių, Svogūnų, Pusantro šaukšto sviesto, Truputis drukos Paruošimas: Višta išverdame su prieskoninėmis daržovėmis. Keptuvėje ištirpinamas sviestas, jame pakepinamas smulkiai supjaustytas svogūnas, suberiami ryžiai ir...

Kalakutienos maltiniai

Kalakutienos maltiniai

Reikės: 600 g. kalakutienos 2 riekelės batono Pusė stiklinės pieno, Kiaušinis, Pusantro šaukšto sviesto, Džiuvesėlių, Prieksonių, Druskos. Paruošimo eiga: Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu batonu, įmušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai ir sviestas...

Kokosų duonos pyragas

Kokosų duonos pyragas

Reikės: 3 dideli kiaušiniai 225 g nesūdyto sviesto Skardinė riebaus kokosų pieno 250 g paprastų miltų Šaukštelis kepimo miltelių 2 šaukštai cukraus pudros 100 g granuliuoto cukraus Žiupsnelis druskos 1 šaukštelis vanilės aromato 60 g smulkinto kokoso Paruošimas:...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Reikės: 75 g viso grūdo miltų 1 šaukštas kepimo miltelių 75 g avižinių dribsnių košės 40 g cukraus (šviesiai rudojo) 70 g nesūdyto sviesto 1 šaukštas auksinio sirupo 2 šaukštai pieno (pasirinkto skonio) Paruošimas: Sudėkite visus sausus ingredientus į dubenį ir...