Tikra itališka kava namuose – kaip išgauti geriausią skonį?

Autentiška Italijos kava namuose

Toks skonis – tikriems kavos mylėtojams! Pateikiame patobulintą receptą, kurį lengva sekti ir pritaikyti pagal jūsų virtuvės galimybes.

Ingredientai (2 puodeliams):
• 20 g šviežiai skrudintų itališkų kavos pupelių (nebūtina – pakanka aukštos kokybės 100% Arabica)
• 250 ml vandens (užvirinto, apie 90 °C)
• Cukrus arba medus pagal skonį (nebūtina)
• 50 ml pieno arba augalinių pieno alternatyvos (jei norite cappuccino varianto)

Bendras gaminimo laikas: 15 min.
Sudėtingumas: Lengvas

Gaminimo eiga:

1. Pasiruošimas
• Įsitikinkite, kad moka poda (arba naudojama espresso mašina / aeropresas) yra švari ir paruošta.
• Paruoškite siūlomus ingredientus – viskas turėtų būti lengvai pasiekiama.

2. Kavinių pupelių paruošimas
• Su malimo aparatu sumalkite 20 g kavos pupelių vidutinio smulkumo malimo – tokia tekstūra užtikrins tolygų skonio ekstrakciją.

3. Vandens paruošimas
• Užvirinkite 250 ml vandens iki maždaug 90 °C. Jei naudojate espresso aparatą, tiesiog pripildykite rezervuarą šiltu vandeniu.

4. Kavų gaminimas moka podoje
• Įdėkite maltą kavą į moka podos filtrą, ją švelniai išlyginkite (nedrėkinkite ar nespauskite).
• Supilkite karštą vandenį į apatinę dalį, pasinaudodami matavimo žymenimis, jei tokių yra.
• Surinkite moka podą ir padėkite ant vidutinės kaitros. Kai išsiskirs ryški kavos srovė ir užpildys puodelius intensyviu aromatu, nedelsdami nuimkite nuo kaitros.

5. Patiekimas ir priedai
• Iškočiavus kavą, ją iš karto supilkite į puodelius.
• Jei norite, saldinkite – įmaišykite cukraus ar medaus pagal skonį.
• Cappuccino mėgėjams: šiek tiek pašildytą pieną (arba augalinę alternatyvą) supilkite į kavą ir uždenkite nedideliu putų sluoksniu.
• Patiekite su neseniai keptu skrebučiu, šviežia duona ar itališku desertu, pvz., tiramisu.

Alternatyvūs gaminimo būdai:
• Jei neturite moka podos, puikiai tinka espresso mašina arba aeropresas.
• Gaminimo eiga iš esmės tokia pati: paruoškite maltą kavą, naudokite karštą vandenį ir stebėkite, kaip jūsų pasirinkta aparatinė įranga atskleidžia autentišką skonį.

Papildomos rekomendacijos:
• Išlaikykite kavos šviežumą – išgerkite ją iš karto. Jei liko nedidelis kiekis, laikykite sandariam inde šaldytuve ne ilgiau kaip 24 valandas.
• Likučius galima panaudoti paruošdami šaltą kavos kokteilį: sumaišykite su ledu, šiek tiek pieno ar augalinės grietinėlės, ir mėgaukitės atsinaujinusiu gaiviu skoniu.
• Dietos ypatumams: receptas puikiai tinka veganams, jei pakeisite pieną augaliniomis alternatyvomis. Taip pat galite be cukraus stebėti natūralų kavos skonį.

Skanaus!