Kai einate į parduotuvę, ingredientų sąrašai gali tapti tikru galvos ūžu. Kartais netikėti ir trumpi pavadinimai slepia sudėtingus cheminius junginius, kurių poveikis mūsų sveikatai nėra akivaizdus. Išnagrinėjus etiketes, galima pastebėti penkis ingredientus, kuriuos verta vengti, jei norime pasirūpinti savo sveikata.
Transriebalai dažnai slepiasi už pavadinimų, tokių kaip „hidrogenizuotas aliejus“ ar „dalinai hidrogenizuotas aliejus“. Šie dirbtinai hidrogenizuoti augaliniai aliejai naudojami siekiant pratęsti produktų galiojimo laiką ir pagerinti jų tekstūrą, tačiau net ir nedidelis jų kiekis gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Pavyzdžiui, Amerikos širdies asociacija nurodo, kad net 2 gramo per dieną kiekis gali padidinti riziką iki 23 proc. Daugybė perdirbtų maisto produktų, tokių kaip traškučiai ar greitas maistas, vartoja transriebalus kaip pigią alternatyvą natūraliems aliejams. Todėl, jei norite išvengti šios rizikos, rinkitės produktus, kurių etiketėje neminimi hidrogenizuoti aliejai.
Antrasis ingredientas – aguonų sirupas, kuris dažnai yra aukštos fruktozės kukurūzų sirupo variantas. Nors jis gali skambėti natūraliai, aukštos fruktozės kukurūzų sirupas siejamas su nutukimo, 2 tipo diabeto ir kepenų problemomis. Vienas tyrimas netgi nurodė, kad per didelis šio saldiklio vartojimas gali padidinti kepenų riebalų kiekį 30 proc. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į gaiviuosius gėrimus, saldžius užkandžius ir greito maisto produktus, kurių ingredientuose aukštos fruktozės sirupas pasitaiko dažnai. Rinkitės produktus su natūralesniais saldikliais, kaip, pavyzdžiui, tikru cukrumi, kad geriau apsaugotumėte savo organizmą.
Trečiasis ingredientas – dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas ar sacharinai. Jie suteikia saldumo be kalorijų, tačiau kai kurie tyrimai rodo, kad jų vartojimas gali paveikti medžiagų apykaitą ir netgi sukelti smegenų funkcijos pokyčius. Nuolatinis aspartamo vartojimas gali turėti įtakos cukraus apykaitai, sukelti apetito svyravimus ar netgi sukelti galvos skausmus ir virškinimo problemas. Jei esate jautrus dirbtiniams saldikliams, verta atidžiai stebėti, kaip jūsų organizmas reaguoja į juos, ypač siekiant išlaikyti sveiką mitybos režimą.
Ketvirtasis ingredientas, mononatriumo glutamatas (MSG), dažnai naudojamas kaip skonio sustiprintojas. Kai kuriems žmonėms jis gali sukelti galvos svaigimą, dilgčiojimą ar net širdies plakimo sutrikimus. Net ir mažos MSG dozės gali sukelti nepageidaujamas reakcijas, ypač tiems, kurie jautrūs šiam priedui. Jei dažnai valgote greitą maistą ar paruoštus patiekalus, pasvarstykite apie alternatyvas be šio priedo.
Penktasis ingredientas – dirbtiniai konservantai, tokie kaip BHA, BHT, nitratai ir nitritai, naudojami siekiant pratęsti produktų galiojimo laiką. Nepaisant griežtų normų, jų vartojimas gali būti susijęs su padidėjusia vėžio rizika ar imuninių sistemos susilpnėjimu. Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad ilgalaikis BHA vartojimas gali paveikti hormonų lygį bei sukelti kepenų pokyčius. Todėl geriausia rinktis kuo mažiau perdirbtus produktus, kuriuose mažai sintetinių priedų.
Praktiškai tai reiškia, kad prieš pirkant maisto produktus verta atidžiai perskaityti etiketes. Jei matote žodžius „hidrogenizuotas“ ar „aukštos fruktozės sirupas“, apsvarstykite galimybę rinktis natūralius riešutus, šviežius vaisius, daržoves ar rankų darbo kepinius. Tokiu būdu ne tik rūpinsitės savo sveikata, bet ir prisidėsite prie ilgalaikio gerovės kūrimo.
Pasinaudokite kiekviena proga patikrinti ingredientus – tai padeda padaryti sveikesnius pasirinkimus ne tik parduotuvėje, bet ir gaminant namuose. Pavyzdžiui, vietoje paruoštų užkandžių rinkitės natūralias užkandžių versijas ar netgi gaminkite patiems, taip mažindami nereikalingų cheminių junginių kiekį savo mityboje.
Atkreipkite dėmesį į savo pirkinių sąrašą ir planuokite iš anksto – rinkitės produktus, kuriuose yra natūralūs ingredientai, o ne pernelyg perdirbti priedai. Net ir mažas pakeitimas gali turėti teigiamą poveikį ilguoju laikotarpiu, pagerinant bendrą savijautą ir sumažinant sveikatos problemų riziką.
Pasirinkimai, kuriuos darote kasdien, turi didelę reikšmę. Todėl skirkite kelias minutes kiekvieną kartą, eidami į parduotuvę, ir skaitykite etiketes. Jūsų sprendimai gali būti pirmas žingsnis link sveikesnio ir geresnio gyvenimo.