Alergines reakcijas sukeliantys maisto produktai

Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių.

Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų produktų. Kartais negalavimų atsiranda suvartojus labai mažą šių produktų kiekį, o ypač jautriems žmonėms kenkia netgi jų kvapas. Kiekvieną kartą susidūrus su alergenu alerginės reakcijos gali paaštrėti.

Augaliniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Javai: kviečiai, miežiai, avižos, rugiai, soros, ryžiai,
– Ankštiniai augalai: sojų pupelės, žemės riešutai, pupos, lęšiai,
– Skėtiniai augalai: petražolės, morkos, krapai, salierai,
– Bulviniai augalai: pomidorai, bulvės, paprikos, baklažanai,
– Vaisiai ir uogos: braškės, obuoliai, bananai, kiviai, melionai, abrikosai, mangai, papajos, avokadai,
– Kiti: lazdynų, žemės riešutai, kokosai, kava, kukurūzai.

Gyvūniniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Karvių ir ožkų pienas,
– Vištų kiaušiniai,
– Žuvys, vėžiagyviai, vėžiai, austrės,
– Sraigės,
– Mėsa (labai retai).

Prieskoniniai alerginių reakcijų sukėlėjai:

– Garstyčios,
– Sezamų sėklos,
– Paprikos,
– Kalendros,
– Kmynai.

Neretai žmonėms kyla klausimas – o ką gi valgyti, kai, rodos, dauguma maisto produktų gali sukelti alergines reakcijas? Atlikti tyrimai rodo, jog Lietuvoje dažnai pasitaikančių alergenų nėra jau tiek daug, be to, alergija pienui dar nereiškia, jog žmogus negali valgyti pieno produktų. Atlikus Allergomedica išsamią alergijos diagnostiką gali paaiškėti, jog jūs vis tik galite vartoti termiškai apdorotus pieno produktus ir taip išvengti didžiulio diskomforto.

Traški pepperoni ir žolelių pica

Traški pepperoni ir žolelių pica

Reikės: picos tešlos, naminės arba pirktos parduotuvėje 1 valgomasis šaukštas džiovintų bazilikų 1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų čiobrelių 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų rozmarinų 1/2 arbatinio šaukštelio susmulkintų...

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Reikės: Vištienos, Morkos, Petražolės, Stiklinė ryžių, Svogūnų, Pusantro šaukšto sviesto, Truputis drukos Paruošimas: Višta išverdame su prieskoninėmis daržovėmis. Keptuvėje ištirpinamas sviestas, jame pakepinamas smulkiai supjaustytas svogūnas, suberiami ryžiai ir...

Kalakutienos maltiniai

Kalakutienos maltiniai

Reikės: 600 g. kalakutienos 2 riekelės batono Pusė stiklinės pieno, Kiaušinis, Pusantro šaukšto sviesto, Džiuvesėlių, Prieksonių, Druskos. Paruošimo eiga: Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu batonu, įmušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai ir sviestas...

Kokosų duonos pyragas

Kokosų duonos pyragas

Reikės: 3 dideli kiaušiniai 225 g nesūdyto sviesto Skardinė riebaus kokosų pieno 250 g paprastų miltų Šaukštelis kepimo miltelių 2 šaukštai cukraus pudros 100 g granuliuoto cukraus Žiupsnelis druskos 1 šaukštelis vanilės aromato 60 g smulkinto kokoso Paruošimas:...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Reikės: 75 g viso grūdo miltų 1 šaukštas kepimo miltelių 75 g avižinių dribsnių košės 40 g cukraus (šviesiai rudojo) 70 g nesūdyto sviesto 1 šaukštas auksinio sirupo 2 šaukštai pieno (pasirinkto skonio) Paruošimas: Sudėkite visus sausus ingredientus į dubenį ir...