Alergiją maistui dažniausiai sukelia vištų kiaušiniai, karvių pienas, kviečiai, sojos, žuvys, vėžiagyviai, riešutai. Dalis vaikų ir suaugusiųjų negali valgyti tam tikrų javų, daržovių ir vaisių.
Kiekvienoje šalyje alergenai priklauso nuo mitybos įpročių, vartojamų produktų. Kartais negalavimų atsiranda suvartojus labai mažą šių produktų kiekį, o ypač jautriems žmonėms kenkia netgi jų kvapas. Kiekvieną kartą susidūrus su alergenu alerginės reakcijos gali paaštrėti.
Augaliniai alerginių reakcijų sukėlėjai:
– Javai: kviečiai, miežiai, avižos, rugiai, soros, ryžiai,
– Ankštiniai augalai: sojų pupelės, žemės riešutai, pupos, lęšiai,
– Skėtiniai augalai: petražolės, morkos, krapai, salierai,
– Bulviniai augalai: pomidorai, bulvės, paprikos, baklažanai,
– Vaisiai ir uogos: braškės, obuoliai, bananai, kiviai, melionai, abrikosai, mangai, papajos, avokadai,
– Kiti: lazdynų, žemės riešutai, kokosai, kava, kukurūzai.
Gyvūniniai alerginių reakcijų sukėlėjai:
– Karvių ir ožkų pienas,
– Vištų kiaušiniai,
– Žuvys, vėžiagyviai, vėžiai, austrės,
– Sraigės,
– Mėsa (labai retai).
Prieskoniniai alerginių reakcijų sukėlėjai:
– Garstyčios,
– Sezamų sėklos,
– Paprikos,
– Kalendros,
– Kmynai.
Neretai žmonėms kyla klausimas – o ką gi valgyti, kai, rodos, dauguma maisto produktų gali sukelti alergines reakcijas? Atlikti tyrimai rodo, jog Lietuvoje dažnai pasitaikančių alergenų nėra jau tiek daug, be to, alergija pienui dar nereiškia, jog žmogus negali valgyti pieno produktų. Atlikus Allergomedica išsamią alergijos diagnostiką gali paaiškėti, jog jūs vis tik galite vartoti termiškai apdorotus pieno produktus ir taip išvengti didžiulio diskomforto.