Įdomūs faktai apie maistą

Pusė viso pasaulyje pagaminamo maisto sugenda arba yra išmetama.

Visi bananai yra genetiškai identiški, nes bananų medžiai klonuojami jau kelis dešimtmečius.

Populiarus duonos ingredientas l-cysteinas yra gaunamas iš žmonių plaukų.

Iki Kolumbo kelionių Italijos virtuvėje nebuvo pomidorų, Indijos – aštrių pipirų, o Tailando – žemės riešutų.

Persiko kauliuke esantis riešutas yra potencialus vaistas nuo vėžio, nes jame yra laetrilo – medžiagos, kuri mokslininkų spėjimais, atakuoja vėžines ląsteles, bet neliečia sveikų.

Spalvoti saldainių apvalkalai gaminami iš medžiagos, kuri gaunama iš vabalų Laccifer lacca.

Vynuogės garsėja kaip stiprus antioksidantas, dėl jose esančio resveratrolio, bet jis susidaro tik per grybelines infekcijas augimo metu.

Antigrybelinėmis priemonėmis purškiamos vynuogės resveratrolio neturi.

Vienas brangiausių pasaulio patiekalų yra gaminamas iš paukščių seilių – paukščių lizdo sriuba.

Mikrobangų krosnelėje kepami spragėsiai išleidžia plaučiams toksiškas dujas.

Rozmarino aliejus yra daug stipresnis mėsos konservantas nei sintetiniai.

Vyšnios mažina podagros simptomus ir padeda išvengti artrito.

Petražolės pritraukia kenkėjus, todėl padeda apsaugoti nuo jų kitas daržo gėrybes.

Raugintuose kopūstuose gausu vitaminų ir probiotikų, todėl jie iki šiol laikomi būtina jūreivių valgiaraščio sudėtine dalimi.

Raudonėliuose daugiau antioksidantų nei mėlynėse.

Kivio tikrasis pavadinimas yra kiniškas agrastas, bet šis pavadinimas nepatiko importuotojams JAV, todėl vaisius buvo pavadintas paukščio vardu ir pavadinimas paplito visame pasaulyje.

Amerikiečiai suvalgo 10 milijardų spurgų, o britai išgeria 60 milijardų arbatos puodelių per metus.

„Heinz“ kečupo parduodama vidutiniškai po du indelius kiekvienam pasaulio gyventojui.

JAV leidžia į šalį importuoti kokos lapus tik „Coca Cola“ kompanijai.

Du tūkstančius metų šokoladas buvo žinomas tik kaip gėrimas. Pirmoji šokolado plytelė buvo parduota tik 1849 metais.

Per savo gyvenimą žmogus suvalgo maždaug 40 tonų maisto.

Kai kur Kinijoje vietoje cukraus į arbatą beriama druskos.

Pirmas tikras restoranas buvo atidarytas Paryžiuje 1764 metais. Restorano šeimininkas per naktis pardavinėdavo savo patiekalus.

1995 metais japonai pirmą kartą per visą istoriją suvartojo daugiau mėsos negu ryžių.

Traški pepperoni ir žolelių pica

Traški pepperoni ir žolelių pica

Reikės: picos tešlos, naminės arba pirktos parduotuvėje 1 valgomasis šaukštas džiovintų bazilikų 1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų čiobrelių 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų rozmarinų 1/2 arbatinio šaukštelio susmulkintų...

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Reikės: Vištienos, Morkos, Petražolės, Stiklinė ryžių, Svogūnų, Pusantro šaukšto sviesto, Truputis drukos Paruošimas: Višta išverdame su prieskoninėmis daržovėmis. Keptuvėje ištirpinamas sviestas, jame pakepinamas smulkiai supjaustytas svogūnas, suberiami ryžiai ir...

Kalakutienos maltiniai

Kalakutienos maltiniai

Reikės: 600 g. kalakutienos 2 riekelės batono Pusė stiklinės pieno, Kiaušinis, Pusantro šaukšto sviesto, Džiuvesėlių, Prieksonių, Druskos. Paruošimo eiga: Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu batonu, įmušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai ir sviestas...

Kokosų duonos pyragas

Kokosų duonos pyragas

Reikės: 3 dideli kiaušiniai 225 g nesūdyto sviesto Skardinė riebaus kokosų pieno 250 g paprastų miltų Šaukštelis kepimo miltelių 2 šaukštai cukraus pudros 100 g granuliuoto cukraus Žiupsnelis druskos 1 šaukštelis vanilės aromato 60 g smulkinto kokoso Paruošimas:...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Reikės: 75 g viso grūdo miltų 1 šaukštas kepimo miltelių 75 g avižinių dribsnių košės 40 g cukraus (šviesiai rudojo) 70 g nesūdyto sviesto 1 šaukštas auksinio sirupo 2 šaukštai pieno (pasirinkto skonio) Paruošimas: Sudėkite visus sausus ingredientus į dubenį ir...