Itališka lazanija – kaip išgauti idealų skonį?

Itališka lazanija – tikro skonio receptas

Ingredientai (4 porcijoms):
• 250 g lazanijos lakštų (be kiaušinių variantas – pasirinktinai)
• 400 g maltos jautienos (arba kiaulienos)
• 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
• 3 česnako skiltelės, sutrintos
• 800 g pomidorų (švieži arba 1 didelė konservuotų pomidorų skardinė)
• 200 g mocarelos arba parmezano sūrio (galima naudoti ir Ricotta sluoksniais)
• 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
• 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
• 1 šaukštelis džiovintų bazilių
• Druska ir pipirai

Bendra gaminimo trukmė: 90 minučių (30 min. paruošimui + 60 min. kepimui)
Sudėtingumo lygis: vidutinis
Maistinė vertė (1 porcijai, apytiksliai): 500–600 kcal, 30 g baltymų, 50 g angliavandenų, 20 g riebalų

Gaminimo eiga:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
2. Padažą pagaminkite keptuvėje: įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite susmulkintą svogūną ir česnaką. Kepkite, kol svogūnai taps permatomi ir šiek tiek auksuoti.
3. Įdėkite maltą mėsą, pagardinkite druska bei pipirais, ir kepkite, kol mėsa tolygiai apskrus.
4. Sumažinkite ugnį, įdėkite pomidorus, raudonėlius ir baziliką. Troškinkite padažą apie 15 minučių.
5. Paruoškite lazanijos lakštus pagal pakuotės instrukcijas (prireikus mirkykite šiltoje vandenyje, kad suminkštėtų).
6. Kepimo formą lengvai ištepkite alyvuogių aliejumi. Pirmu sluoksniu užtepkite padažą, tada dėkite lazanijos lakštus ir pabarstykite dalį sūrio. Pakartokite sluoksnius (paprastai 3 kartus), baigdami sūriu viršuje.
7. Kepkite orkaitėje 45–60 minučių, kol viršus gražiai apskrus.
8. Išimkite iš orkaitės ir leiskite lazanijai „pailsėti“ keletą minučių prieš patiekimą, kad sluoksniai gerai susikibtų.

Patiekimo patarimai:
• Patiekite su gaiviosiomis žaliosiomis salotomis ar česnakinėmis duonos skiltelėmis.
• Puikiai dera prie lengvo balto vyno ar gaivios limonados.

Alternatyvūs gaminimo būdai:
• Lėtai troškinkite ant mažos ugnies virš vidutinės plokštės, kad skoniai dar labiau susimaišytų.
• Naudokite oro gruzdintuvę – stebėkite kepimo laiką, kad sūris nesudegtų.

Papildomi patarimai ir laikymas:
• Norėdami praturtinti skonį, į padažą galite įdėti smulkintų grybų arba šviežių špinatų.
• Vegetariškam variantui pakeiskite mėsą daržovių troškiniu arba lęšiais.
• Laikykite lazaniją uždarytoje talpykloje šaldytuve iki 3 dienų. Prieš patiekdami pašildykite orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje.
• Likusį patiekalą galite užšaldyti porcijomis arba panaudoti kaip užkandį, sumaišant su šviežiomis daržovėmis.

Mėgaukitės tikru itališku skoniu savo virtuvėje!