Norint pradėti auginti želmenis, pirmiausia reikia įsigyti kokybiškų grūdų bei juos pasėti.Geriausia naudoti tokius, kurie išauginti ekologiškuose ūkiuose ir kokybiškai išdžiovinti. Vasarą želmenis galima auginti tiek uždarose patalpose, tiek lauke, pavasarį bei rudenį – šiltnamiuose, įstiklintuose balkonuose bei įvairiose šviesiose patalpose, žiemą – tik apšiltintose patalpose. Grūdus, skirtus daiginimui, reikia nuplauti, o po to juos užpilti kelis kartus didesniu vandens kiekiu, nei grūdų užimamas tūris inde, palikti juos vandenyje maždaug 12-ai valandų, kol išbrinks. Po to vandenį nupilti ir drėgnus grūdus, pridengtus drėgna drobele, palaikyti dar parą, kol pradės kaltis daigeliai. Jeigu indo dugne bus likęs vanduo, vandenyje esantys grūdai negaus iš oro deguonies ir nebus sudygę. Jeigu grūdai daiginami stiklainyje, tai patogu jo kaklelį aprišti marlės ar drobelės skiaute ir apversti stiklainį dugnu aukštyn. Jeigu želmenys auginami specialioje dėžutėje, ją reikia pripildyti derlingos žemės, kurioje nebūtų nebūtų pradėjusių pūti lapų, augalų ar kitų organinių liekanų. Želmenų auginimui skirtas dėžutes ar padėklus privaloma pripildyti 3-5 cm storio drėgnos, bet nešlapios žemės, paviršių išlyginti ir ant jo paberti jau sudaigintus grūdus vieną prie kito. Svarbu, kad grūdai nebūtų palikti krūvelėse. Išbarsčius grūdus žemės paviršiuje, juos sudrėkinti apipurkšiant vandeniu ir uždengti plėvele trims paroms, kol grūdai įsišaknydins. Želmenų augimo laikas priklauso nuo patalpos temperatūros. Vidutinė auginimo temperatūra – 20 laipsnių. Jeigu bus vėsiau, želmenys augs lėčiau, jeigu šilčiau – greičiau.
Bandelės su cinamonu
Bandelės su cinamonu Ingredientai: - 500 g miltų, papildomai miltų kočiojimui - 250 ml šilto pieno - 70 g cukraus, papildomai apibarstymui - 1 pakelis sausų mielių (arba 25 g šviežių mielių) - 1 šaukštelis druskos - 1 kiaušinis - 75 g ištirpinto sviesto, papildomai...