Kaip auginti želmenis?

Norint pradėti auginti želmenis, pirmiausia reikia įsigyti kokybiškų grūdų bei juos pasėti.Geriausia naudoti tokius, kurie išauginti ekologiškuose ūkiuose ir kokybiškai išdžiovinti. Vasarą želmenis galima auginti tiek uždarose patalpose, tiek lauke, pavasarį bei rudenį – šiltnamiuose, įstiklintuose balkonuose bei įvairiose šviesiose patalpose, žiemą – tik apšiltintose patalpose. Grūdus, skirtus daiginimui, reikia nuplauti, o po to juos užpilti kelis kartus didesniu vandens kiekiu, nei grūdų užimamas tūris inde, palikti juos vandenyje maždaug 12-ai valandų, kol išbrinks. Po to vandenį nupilti ir drėgnus grūdus, pridengtus drėgna drobele, palaikyti dar parą, kol pradės kaltis daigeliai. Jeigu indo dugne bus likęs vanduo, vandenyje esantys grūdai negaus iš oro deguonies ir nebus sudygę. Jeigu grūdai daiginami stiklainyje, tai patogu jo kaklelį aprišti marlės ar drobelės skiaute ir apversti stiklainį dugnu aukštyn. Jeigu želmenys auginami specialioje dėžutėje, ją reikia pripildyti derlingos žemės, kurioje nebūtų nebūtų pradėjusių pūti lapų, augalų ar kitų organinių liekanų. Želmenų auginimui skirtas dėžutes ar padėklus privaloma pripildyti 3-5 cm storio drėgnos, bet nešlapios žemės, paviršių išlyginti ir ant jo paberti jau sudaigintus grūdus vieną prie kito. Svarbu, kad grūdai nebūtų palikti krūvelėse. Išbarsčius grūdus žemės paviršiuje, juos sudrėkinti apipurkšiant vandeniu ir uždengti plėvele trims paroms, kol grūdai įsišaknydins. Želmenų augimo laikas priklauso nuo patalpos temperatūros. Vidutinė auginimo temperatūra – 20 laipsnių. Jeigu bus vėsiau, želmenys augs lėčiau, jeigu šilčiau – greičiau.

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu Ingredientai: - 500 g miltų, papildomai miltų kočiojimui - 250 ml šilto pieno - 70 g cukraus, papildomai apibarstymui - 1 pakelis sausų mielių (arba 25 g šviežių mielių) - 1 šaukštelis druskos - 1 kiaušinis - 75 g ištirpinto sviesto, papildomai...

Maskarpones tortas

Maskarpones tortas

Receptas: Maskarpones tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 500 g maskarponės sūrio 4. 200 g cukraus 5. 4 kiaušiniai 6. 1 citrina 7. 1 vanilinės cukraus pakelis 8. 200 ml grietinėlės 9. 2 šaukštai miltų 10. Šlakelis druskos 11. 200 g uogų...

Snickers tortas

Snickers tortas

Receptas: Snickers tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 200 g miltelių cukraus 4. 200 g karamelės 5. 200 g rudųjų riešutų 6. 200 g šokolado 7. 200 ml grietinėlės 8. 3 kiaušiniai 9. 1 šaukštelis vanilės ekstrakto Paruošimo instrukcijos: 1....

Medaus tortas

Medaus tortas

Receptas: Medaus tortas Ingredientai: 1. 500 g medaus 2. 500 g miltų 3. 250 g cukraus 4. 4 kiaušiniai 5. 1 pakelis kepimo miltelių 6. 200 g sviesto 7. 1 šaukštelis cinamono 8. 1 šaukštelis imbiero miltelių 9. 1 šaukštelis gvazdikėlių miltelių 10. 1 šaukštelis vanilės...

Cepelinai

Cepelinai

Receptas: Cepelinai Ingredientai: - 1 kg bulvių - 300 g mėsos (jautienos, kiaulienos arba vištienos) - 1 svogūnas - Druska, pipirai pagal skonį - 2 šaukštai bulvių krakmolo - Spirgai Paruošimo instrukcijos: 1. Bulves nulupkite, sutarkuokite ir išspauskite sultis....

Kibinai su kiauliena

Kibinai su kiauliena

Receptas: Kibinai su kiauliena Ingredientai: - 500 g kiaulienos - 2 dideli svogūnai - 1 kg miltų - 1 stiklinė vandens - 1 stiklinė aliejaus - 1 kiaušinis - Druska, pipirai pagal skonį Paruošimo instrukcijos: 1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais, svogūną smulkiai...