Kaip auginti želmenis?

Norint pradėti auginti želmenis, pirmiausia reikia įsigyti kokybiškų grūdų bei juos pasėti.Geriausia naudoti tokius, kurie išauginti ekologiškuose ūkiuose ir kokybiškai išdžiovinti. Vasarą želmenis galima auginti tiek uždarose patalpose, tiek lauke, pavasarį bei rudenį – šiltnamiuose, įstiklintuose balkonuose bei įvairiose šviesiose patalpose, žiemą – tik apšiltintose patalpose. Grūdus, skirtus daiginimui, reikia nuplauti, o po to juos užpilti kelis kartus didesniu vandens kiekiu, nei grūdų užimamas tūris inde, palikti juos vandenyje maždaug 12-ai valandų, kol išbrinks. Po to vandenį nupilti ir drėgnus grūdus, pridengtus drėgna drobele, palaikyti dar parą, kol pradės kaltis daigeliai. Jeigu indo dugne bus likęs vanduo, vandenyje esantys grūdai negaus iš oro deguonies ir nebus sudygę. Jeigu grūdai daiginami stiklainyje, tai patogu jo kaklelį aprišti marlės ar drobelės skiaute ir apversti stiklainį dugnu aukštyn. Jeigu želmenys auginami specialioje dėžutėje, ją reikia pripildyti derlingos žemės, kurioje nebūtų nebūtų pradėjusių pūti lapų, augalų ar kitų organinių liekanų. Želmenų auginimui skirtas dėžutes ar padėklus privaloma pripildyti 3-5 cm storio drėgnos, bet nešlapios žemės, paviršių išlyginti ir ant jo paberti jau sudaigintus grūdus vieną prie kito. Svarbu, kad grūdai nebūtų palikti krūvelėse. Išbarsčius grūdus žemės paviršiuje, juos sudrėkinti apipurkšiant vandeniu ir uždengti plėvele trims paroms, kol grūdai įsišaknydins. Želmenų augimo laikas priklauso nuo patalpos temperatūros. Vidutinė auginimo temperatūra – 20 laipsnių. Jeigu bus vėsiau, želmenys augs lėčiau, jeigu šilčiau – greičiau.

Traški pepperoni ir žolelių pica

Traški pepperoni ir žolelių pica

Reikės: picos tešlos, naminės arba pirktos parduotuvėje 1 valgomasis šaukštas džiovintų bazilikų 1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų čiobrelių 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų rozmarinų 1/2 arbatinio šaukštelio susmulkintų...

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Reikės: Vištienos, Morkos, Petražolės, Stiklinė ryžių, Svogūnų, Pusantro šaukšto sviesto, Truputis drukos Paruošimas: Višta išverdame su prieskoninėmis daržovėmis. Keptuvėje ištirpinamas sviestas, jame pakepinamas smulkiai supjaustytas svogūnas, suberiami ryžiai ir...

Kalakutienos maltiniai

Kalakutienos maltiniai

Reikės: 600 g. kalakutienos 2 riekelės batono Pusė stiklinės pieno, Kiaušinis, Pusantro šaukšto sviesto, Džiuvesėlių, Prieksonių, Druskos. Paruošimo eiga: Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu batonu, įmušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai ir sviestas...

Kokosų duonos pyragas

Kokosų duonos pyragas

Reikės: 3 dideli kiaušiniai 225 g nesūdyto sviesto Skardinė riebaus kokosų pieno 250 g paprastų miltų Šaukštelis kepimo miltelių 2 šaukštai cukraus pudros 100 g granuliuoto cukraus Žiupsnelis druskos 1 šaukštelis vanilės aromato 60 g smulkinto kokoso Paruošimas:...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Reikės: 75 g viso grūdo miltų 1 šaukštas kepimo miltelių 75 g avižinių dribsnių košės 40 g cukraus (šviesiai rudojo) 70 g nesūdyto sviesto 1 šaukštas auksinio sirupo 2 šaukštai pieno (pasirinkto skonio) Paruošimas: Sudėkite visus sausus ingredientus į dubenį ir...