Kodėl visi kalba apie avižų pieną? Kaip jį pasigaminti namuose

Kodėl visi kalba apie avižų pieną? Kaip jį pasigaminti namuose

Per pastaruosius kelerius metus avižų pienas užsitarnavo populiarumo viršūnę kaip viena iš skaniausių ir universaliausių augalinių pieno alternatyvų. Kavinėse vis dažniau jį renkamasi vietoj įprasto pieno, o parduotuvių lentynose jis užima vis didesnį plotą. Bet kodėl jis toks populiarus? Ir svarbiausia – kaip jį pasigaminti namuose?


Kodėl avižų pienas toks populiarus?

Avižų pienas išsiskiria iš kitų augalinių gėrimų dėl savo švelnaus skonio, kreminės tekstūros ir maistinės vertės. Štai kelios priežastys, kodėl visi apie jį kalba:

  • Tinka beveik visiems. Avižų pienas natūraliai neturi laktozės, sojų ar riešutų, todėl yra puikus pasirinkimas tiems, kurie turi alergijų ar netoleruoja tam tikrų produktų.
  • Draugiškas aplinkai. Avižų auginimas reikalauja mažiau vandens ir išmeta mažiau CO2 nei migdolų ar pieno gamyba. Pavyzdžiui, vienam avižų pieno litrui pagaminti reikia vos dešimtadalio vandens, palyginti su migdolų pienu.
  • Kreminė tekstūra. Dėl savo konsistencijos avižų pienas puikiai tinka kavos putai sukurti, taip pat įvairiems kokteiliams ir desertams.
  • Maistinė vertė. Jame yra skaidulų, kurios gerina virškinimą, ir, jei praturtintas, jis gali būti geras kalcio, vitamino D ir B grupės vitaminų šaltinis.

Avižų pieno maistinė nauda

  • Skaidulos. Avižų pienas, kaip ir avižos, turi beta gliukanų, kurie padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Mažiau riebalų. Palyginti su įprastu pienu, avižų piene riebalų kiekis dažnai yra mažesnis.
  • Natūraliai nesaldus. Naminis avižų pienas dažniausiai nėra saldus, o pridėtinio cukraus galite lengvai išvengti.
  • Energijos šaltinis. Jis turi angliavandenių, kurie padeda palaikyti energiją.

Kaip pasigaminti avižų pieną namuose

Nors parduotuvėse rasite įvairių avižų pieno variantų, jį labai lengva pasigaminti ir namuose. Štai receptas:

Reikės:

  • 1 puodelio avižų (geriausia greito paruošimo ar pilno grūdo avižų);
  • 4 puodelių šalto vandens;
  • Žiupsnelio druskos;
  • Pagal skonį: medaus, klevo sirupo ar vanilės ekstrakto.

Kaip gaminti:

  1. Avižas suberkite į dubenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite 15–20 minučių, kad jos šiek tiek suminkštėtų.
  2. Nusausinkite avižas ir perplaukite švariu vandeniu.
  3. Sudėkite avižas į trintuvą, įpilkite 4 puodelius šalto vandens ir žiupsnelį druskos.
  4. Blendruokite apie 30–45 sekundes. Svarbu nepertrinti, kad avižų pienas nebūtų gleivėtas.
  5. Perkoškite skystį per marlę arba smulkų sietelį, kad atskirtumėte avižų likučius.
  6. Jei norite, pridėkite saldiklio ar vanilės ekstrakto pagal skonį.

Patarimai:

  • Avižų ir vandens santykį galite koreguoti pagal norimą tirštumą.
  • Avižų likučius galite panaudoti kepiniams, košėms ar kaip papildą kokteiliams.

Skonių variacijos

Avižų pienas yra puiki bazė eksperimentams. Štai keletas idėjų, kaip praturtinti jo skonį:

  • Pridėkite šaukštelį kakavos arba šokolado miltelių.
  • Įpilkite žiupsnelį cinamono ar muskato riešuto.
  • Sumaišykite su šviežiomis arba šaldytomis uogomis trynimo metu.

Kur naudoti avižų pieną?

Avižų pienas yra labai universalus. Jį galite naudoti:

  • Kavoje. Puikiai tinka kapučinams ar latte.
  • Kokteiliuose. Puikus pagrindas vaisių ar daržovių kokteiliams.
  • Kepiniuose. Galite naudoti vietoj įprasto pieno pyraguose, blyneliuose ar duonoje.
  • Sriubose. Suteikia kreminės tekstūros be pieno produktų.
  • Ledams. Sumaišykite su bananais ir šaldykite, kad gautumėte sveikų ledų alternatyvą.

Avižų pienas: parduotuvėje ar namuose?

Naminis avižų pienas yra ekonomiškesnis ir galite visiškai kontroliuoti jo sudėtį. Tačiau parduotuvėse parduodami variantai dažnai būna praturtinti vitaminais ir mineralais, o jų tekstūra yra stabilesnė (dėl emulsiklių). Jei renkatės parduotuvinį, ieškokite varianto be pridėtinio cukraus ir dirbtinių priedų.


Istorija ir ekologinis poveikis

Avižų pieno populiarumas prasidėjo Skandinavijoje, kur pirmosios jo versijos buvo sukurtos dėl tvarumo ir sveikatos priežasčių. Dabar jis tapo pasauline tendencija.

Palyginti su gyvūninės kilmės pienu, avižų pienas yra daug draugiškesnis aplinkai:

  • Reikalinga mažiau vandens.
  • Mažesnis CO2 pėdsakas nei karvės pieno ar migdolų pieno gamyboje.
  • Avižos yra lengvai auginamos ir plačiai prieinamos visame pasaulyje.

Avižų pienas – tai ne tik tendencija, bet ir sveikesnis, draugiškesnis aplinkai pasirinkimas. Jį lengva integruoti į kasdienį gyvenimą, o pasigaminus namuose – džiaugsmas garantuotas. Jei jau bandėte pasigaminti avižų pieną, pasidalinkite savo patirtimi socialiniuose tinkluose ir parodykite, ką gaminate su šiuo universaliu gėrimu! Sekite mus Facebook’e (Mūsų receptai) ir Instagrame (musureceptai.lt).