Kokią iš tikro įtaką maistas daro mūsų smegenims?

Ne kartą girdėjome išsireiškimą „valgyk, nes šitas maistas geras smegenims“. Keliame klausimą: ar viskas, ko reikia – kurį laiką pasilaikyti vienų ar kitų mitybos nurodymų? Ar galime maistu priversti smegenis tiesiog pradėti „veikti“ geriau?

Daugelį metų stebėdami žmonių sveikatą ir gyvensenos įpročius (atliekant epidemiologines populiacijų studijas) mokslininkai pradėjo pastebėti tendenciją: žmonės, kurie savo gyvenimo eigoje buvo labiau linkę rinktis apdorotą, sočiųjų riebalų turintį maistą (pvz.: greito maisto restoranų maistą, riebią mėsą, sviestą (ir ghee sviestą), gyvulinės kilmės sūrį, įvairias dešras, dešreles ir visus gaminius, kuriuose naudojama daug šių produktų), o energijos atsargas papildyti greitai įsisavinamu dirbtiniu cukrumi (pvz.: konditeriniais gaminiais, saldžiais gazuotais gėrimais, pasaldintais „sveikais“ produktais, tokiais kaip pusryčių dribsniai ar jogurtai) dažniau susirgdavo psichologinėmis ligomis, tokiomis kaip depresija, buvo impulsyvesni, o jų atmintis suprastėdavo kur kas jaunesniame amžiuje nei tų, kurie šių maisto medžiagų vengdavo. Dar vėliau/rečiau šie simptomai pasireikšdavo asmenims, kuriu mityba buvo praturtinta antioksidantais ir omega-3 riebiosiomis rūgštimis (šios medžiagos aptinkamos daugelyje vaisių ir daržovių, riebioje žuvyje). Mokslininkai padarė prielaidą, kad mityba susijusi su vienos svarbiausių mūsų smegenų struktūrų – hipokampo vystymusi.

Kas yra hipokampas?
Hipokampas – viena iš vos dviejų smegenų struktūrų, kurioje viso mūsų gyvenimo metu vyksta naujų nervinių ląstelių gamyba. Ji atsakinga už mūsų atmintį ir yra glaudžiai susijusi su emocijų valdymu. Paprastai tariant: kuo didesnis hipokampas, tuo geriau ir ilgiau įsimename informaciją, tuo labiau esame linkę vadovautis „šaltu“ protu.

2015 metais paskelbtame Australijos mokslininkų tyrime šią teoriją buvo bandoma patvirtinti tiriant žmones. Tyrimo metu atrasta sąsaja tarp mitybos ir hipokampo dydžio. Pastebėta, kad asmenų, kurių mityboje buvo daug greitai įsisavinamų angliavandenių ir/ar pridėtinio cukraus bei sočiųjų riebalų hipokampas buvo statistiškai reikšmingai mažesnis nei tų, kurie savo mityboje šių maisto medžiagų vengė.

Tai parodo, kad mityba turi įtakos ne tik sunkiai apčiuopiamiems biocheminiams mechanizmams, bet ir tam, kaip „susidėlioja“ mūsų smegenys, o kasdieninis mūsų mitybos pasirinkimas yra itin svarbus ilgalaikei mūsų mąstymo, atminties ir emocijų valdymo sveikatai.

Dar kartą pasvarstykime: ar greitas ir skanus maistas tikrai to vertas?

https://www.breakingfit.lt

Traški pepperoni ir žolelių pica

Traški pepperoni ir žolelių pica

Reikės: picos tešlos, naminės arba pirktos parduotuvėje 1 valgomasis šaukštas džiovintų bazilikų 1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų čiobrelių 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų rozmarinų 1/2 arbatinio šaukštelio susmulkintų...

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Reikės: Vištienos, Morkos, Petražolės, Stiklinė ryžių, Svogūnų, Pusantro šaukšto sviesto, Truputis drukos Paruošimas: Višta išverdame su prieskoninėmis daržovėmis. Keptuvėje ištirpinamas sviestas, jame pakepinamas smulkiai supjaustytas svogūnas, suberiami ryžiai ir...

Kalakutienos maltiniai

Kalakutienos maltiniai

Reikės: 600 g. kalakutienos 2 riekelės batono Pusė stiklinės pieno, Kiaušinis, Pusantro šaukšto sviesto, Džiuvesėlių, Prieksonių, Druskos. Paruošimo eiga: Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu batonu, įmušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai ir sviestas...

Kokosų duonos pyragas

Kokosų duonos pyragas

Reikės: 3 dideli kiaušiniai 225 g nesūdyto sviesto Skardinė riebaus kokosų pieno 250 g paprastų miltų Šaukštelis kepimo miltelių 2 šaukštai cukraus pudros 100 g granuliuoto cukraus Žiupsnelis druskos 1 šaukštelis vanilės aromato 60 g smulkinto kokoso Paruošimas:...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Reikės: 75 g viso grūdo miltų 1 šaukštas kepimo miltelių 75 g avižinių dribsnių košės 40 g cukraus (šviesiai rudojo) 70 g nesūdyto sviesto 1 šaukštas auksinio sirupo 2 šaukštai pieno (pasirinkto skonio) Paruošimas: Sudėkite visus sausus ingredientus į dubenį ir...