RŪKYTA MĖSA

Konservavimas druska ir dūmais žinomas jau nuo senovės. Tai paprasčiausias būdas | mėsos gaminiams išlaikyti, kartu pagerinant jų skonį. 

 

Konservuojant šiuo būdu, pirmiausia produktas sūdomas. Druska ištraukia iš mėsos skystį, sausina ją, džiovina. Be to, druska turi dezinfekuojančių savybių stabdo mikroorganizmų vystymąsi ir baltymų irimą. Tačiau didesnis kiekis druskos neigiamai veikia žmogaus organizmą. Žmogui per dieną reikia 4 g druskos. Vartojant daugiau rūkytų ar sūdytų produktų, suvartojama druskos iki 10-12 g. Todėl konservuojant, druską reikia dėti atsargiai nepersūdyti.

Antra šio konservavimo fazė tai mėsos rūkymas. Su dūmais išsiskiria daug cheminių junginių, kurių dalis veikia dezinfekuojančiai. Be to, rūkant mėsa išdžiovinama. 

Rūkytos mėsos gaminiai tai daugiausia įvairūs kumpiai, ruletai, nugarinės, šoninės. Rečiau vartojama rūkyta aviena, jautiena, žąsiena. 

Visi rūkyti gaminiai turi būti švieži, neapipeliję, gražios rausvos spalvos, malonaus aromato. Pjūvyje mėsa turi būti lygi, vientisa, be pilkų dėmių. Riebalai balti arba rausvi. Kvapas lengvas rūkymo, Norint pažinti, ar gerai išsilaikęs kumpis, reikia įsmeigti pagalėlį į storuosius raumenis prie kaulų ir pauostyti. 

„Iš rūkytų gaminių, juos papildant daržovėmis, bulvėmis ar Miltiniais produktais, galima paruošti daug įvairių patiekalų. Tuo padidinama rūkytų gaminių maistinė vertė, jie geriau įsisavinami ir daug taupiau sunaudojami. Šalti patiekalai, įvairūs užkandžiai tai ne vien papiaustytas kumpis ar nugarinė, o sumanios šeimininkės rankų pagaminti įvairiausi ne tik apetitą žadiną, bet ir neapsunkiną virškinimo patiekalai. Tą patį galima pasakyti apie šiltus patiekalus, Savo skoninėmis savybėmis rūkyti mėsos produktai sužadina apetitą, tuo pačiu pagerina virškinimą. Čia galima suderinti tris svarbiausius modernios virtuvės bruožus: gaminti pigiai, skaniai ir maistingai

Traški pepperoni ir žolelių pica

Traški pepperoni ir žolelių pica

Reikės: picos tešlos, naminės arba pirktos parduotuvėje 1 valgomasis šaukštas džiovintų bazilikų 1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų čiobrelių 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų rozmarinų 1/2 arbatinio šaukštelio susmulkintų...

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Reikės: Vištienos, Morkos, Petražolės, Stiklinė ryžių, Svogūnų, Pusantro šaukšto sviesto, Truputis drukos Paruošimas: Višta išverdame su prieskoninėmis daržovėmis. Keptuvėje ištirpinamas sviestas, jame pakepinamas smulkiai supjaustytas svogūnas, suberiami ryžiai ir...

Kalakutienos maltiniai

Kalakutienos maltiniai

Reikės: 600 g. kalakutienos 2 riekelės batono Pusė stiklinės pieno, Kiaušinis, Pusantro šaukšto sviesto, Džiuvesėlių, Prieksonių, Druskos. Paruošimo eiga: Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu batonu, įmušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai ir sviestas...

Kokosų duonos pyragas

Kokosų duonos pyragas

Reikės: 3 dideli kiaušiniai 225 g nesūdyto sviesto Skardinė riebaus kokosų pieno 250 g paprastų miltų Šaukštelis kepimo miltelių 2 šaukštai cukraus pudros 100 g granuliuoto cukraus Žiupsnelis druskos 1 šaukštelis vanilės aromato 60 g smulkinto kokoso Paruošimas:...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Reikės: 75 g viso grūdo miltų 1 šaukštas kepimo miltelių 75 g avižinių dribsnių košės 40 g cukraus (šviesiai rudojo) 70 g nesūdyto sviesto 1 šaukštas auksinio sirupo 2 šaukštai pieno (pasirinkto skonio) Paruošimas: Sudėkite visus sausus ingredientus į dubenį ir...