Šoninės ir skaldytų žirnių sriuba

Sudedamosios dalys:

  • 50 g džiovintų skaldytų žirnių
  • 25 g sviesto
  • 1 smulkiai supjaustyta česnako skiltelė
  • 1 svogūnas, plonai supjaustytas griežinėliais
  • 175 g ilgagrūdžių ryžių
  • 2 šaukštai pomidorų tyrės
  • 1,2 l daržovių sultinio
  • 175 g morkų, supjaustytų kubeliais
  • 2 valgomieji šaukštai pjaustytų šviežių plokščialapių petražolių
  • 4 šaukštai grietinėlės
  • 100 g dryžuotos šoninės riekelių
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Paruošimas:

  1. Žirnius užplikykite dideliu kiekiu šalto vandens, gausiai uždenkite ir palikite mirkyti bent 12 valandų.
  2. Sviestą ištirpinkite sunkiame puode ant vidutinės ugnies, suberkite česnaką ir svogūną, kepkite 2-3 minutes, kol suminkštės, bet nesusidarys spalvos. Sudėkite ryžius, nusausintus išmirkytus skaldytus žirnelius, pomidorų tyrę ir tęskite kepimą 2-3 minutes, nuolat maišydami, kad nesuliptų.
  3. Supilkite sultinį, pakaitinkite, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite 20-25 min., kol ryžiai ir žirniai suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
  4. Tris ketvirtadalius sriubos sumaišykite blenderiu arba virtuviniu kombainu, kad susidarytų vientisa tyrė. Supilkite į puode likusią sriubą, įdėkite morkas ir virkite dar 10-12 minučių, kol morkos suminkštės.
  5. Įmaišykite petražoles ir grietinėlę. Palaikykite šiltai.
  6. Smulkiai supjaustykite šoninę ir sudėkite į keptuvę ant švelnios ugnies. Apkepkite, kol šoninė taps traški. Išimkite ir nusausinkite ant virtuvinio popieriaus. Pabarstykite ant sriubos ir gerai pagardinkite druska bei pipirais. Patiekite iš karto.