Sudedamosios dalys:
- 50 g džiovintų skaldytų žirnių
- 25 g sviesto
- 1 smulkiai supjaustyta česnako skiltelė
- 1 svogūnas, plonai supjaustytas griežinėliais
- 175 g ilgagrūdžių ryžių
- 2 šaukštai pomidorų tyrės
- 1,2 l daržovių sultinio
- 175 g morkų, supjaustytų kubeliais
- 2 valgomieji šaukštai pjaustytų šviežių plokščialapių petražolių
- 4 šaukštai grietinėlės
- 100 g dryžuotos šoninės riekelių
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Paruošimas:
- Žirnius užplikykite dideliu kiekiu šalto vandens, gausiai uždenkite ir palikite mirkyti bent 12 valandų.
- Sviestą ištirpinkite sunkiame puode ant vidutinės ugnies, suberkite česnaką ir svogūną, kepkite 2-3 minutes, kol suminkštės, bet nesusidarys spalvos. Sudėkite ryžius, nusausintus išmirkytus skaldytus žirnelius, pomidorų tyrę ir tęskite kepimą 2-3 minutes, nuolat maišydami, kad nesuliptų.
- Supilkite sultinį, pakaitinkite, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite 20-25 min., kol ryžiai ir žirniai suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
- Tris ketvirtadalius sriubos sumaišykite blenderiu arba virtuviniu kombainu, kad susidarytų vientisa tyrė. Supilkite į puode likusią sriubą, įdėkite morkas ir virkite dar 10-12 minučių, kol morkos suminkštės.
- Įmaišykite petražoles ir grietinėlę. Palaikykite šiltai.
- Smulkiai supjaustykite šoninę ir sudėkite į keptuvę ant švelnios ugnies. Apkepkite, kol šoninė taps traški. Išimkite ir nusausinkite ant virtuvinio popieriaus. Pabarstykite ant sriubos ir gerai pagardinkite druska bei pipirais. Patiekite iš karto.