Sriubos privalumai ir trūkumai

Teigiama, jog virti patiekalai yra lengviau virškinami nei kepti. Pastaruosiuose visada yra kancerogeninių medžiagų, kurios atsiranda degant riebalams. Įrodyta, kad jos gali sukelti vėžį. Sriubose kancerogeninių medžiagų nėra, jos ypač lengvai virškinamos ir tinkamos valgyti net sunkiems ligoniams.Tradicinės sriubos – 2/3 vandens ir 1/3 tirščių – turi nedaug kalorijų (jei negardinamos riebiais priedais), todėl yra geras patiekalas norinčioms sulieknėti. Išskirtinė visų sriubų savybė – jose daug skysčių, todėl jas valgant neapsunkinamas virškinamasis traktas, jos greitai virškinamos ir organizmo pasisavinamos. Tačiau sriubų maistinė vertė nėra didelė – anot dietologų, jos yra viso labo tik nuoviras – kruopų, daržovių, mėsos, grybų, žuvies. Termiškai apdorojus, pavyzdžiui, daržoves, jose vitaminų ir mineralų ženkliai sumažėja. Naudingiau būtų suvalgyti, pavyzdžiui, lėkštę šviežių daržovių salotų. Daržovių nuoviras nenaudingas ir tuo, kad verdant į jį patenka daržovėse esantys nitratai, o mes juos su sriuba ir susrebiame. Tačiau sutirštėjęs kruopų nuoviras palankiai veikia skrandžio gleivinę ir gali būti naudingas sergantiems virškinimo sistemos ligomis. Vaikams sriubos irgi nereikia primygtinai siūlyti. Mat jos prisivalgę dažnai nebenori antrojo patiekalo, dažniausiai iš mėsos ir šviežių daržovių, kurio maistinė vertė kur kas didesnė. Privalgę sriubos vaikai tik trumpam pasisotina, o neilgai trukus vėl jaučiasi alkani.

Traški pepperoni ir žolelių pica

Traški pepperoni ir žolelių pica

Reikės: picos tešlos, naminės arba pirktos parduotuvėje 1 valgomasis šaukštas džiovintų bazilikų 1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų čiobrelių 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų rozmarinų 1/2 arbatinio šaukštelio susmulkintų...

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Reikės: Vištienos, Morkos, Petražolės, Stiklinė ryžių, Svogūnų, Pusantro šaukšto sviesto, Truputis drukos Paruošimas: Višta išverdame su prieskoninėmis daržovėmis. Keptuvėje ištirpinamas sviestas, jame pakepinamas smulkiai supjaustytas svogūnas, suberiami ryžiai ir...

Kalakutienos maltiniai

Kalakutienos maltiniai

Reikės: 600 g. kalakutienos 2 riekelės batono Pusė stiklinės pieno, Kiaušinis, Pusantro šaukšto sviesto, Džiuvesėlių, Prieksonių, Druskos. Paruošimo eiga: Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu batonu, įmušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai ir sviestas...

Kokosų duonos pyragas

Kokosų duonos pyragas

Reikės: 3 dideli kiaušiniai 225 g nesūdyto sviesto Skardinė riebaus kokosų pieno 250 g paprastų miltų Šaukštelis kepimo miltelių 2 šaukštai cukraus pudros 100 g granuliuoto cukraus Žiupsnelis druskos 1 šaukštelis vanilės aromato 60 g smulkinto kokoso Paruošimas:...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Reikės: 75 g viso grūdo miltų 1 šaukštas kepimo miltelių 75 g avižinių dribsnių košės 40 g cukraus (šviesiai rudojo) 70 g nesūdyto sviesto 1 šaukštas auksinio sirupo 2 šaukštai pieno (pasirinkto skonio) Paruošimas: Sudėkite visus sausus ingredientus į dubenį ir...