Teigiama, jog virti patiekalai yra lengviau virškinami nei kepti. Pastaruosiuose visada yra kancerogeninių medžiagų, kurios atsiranda degant riebalams. Įrodyta, kad jos gali sukelti vėžį. Sriubose kancerogeninių medžiagų nėra, jos ypač lengvai virškinamos ir tinkamos valgyti net sunkiems ligoniams.Tradicinės sriubos – 2/3 vandens ir 1/3 tirščių – turi nedaug kalorijų (jei negardinamos riebiais priedais), todėl yra geras patiekalas norinčioms sulieknėti. Išskirtinė visų sriubų savybė – jose daug skysčių, todėl jas valgant neapsunkinamas virškinamasis traktas, jos greitai virškinamos ir organizmo pasisavinamos. Tačiau sriubų maistinė vertė nėra didelė – anot dietologų, jos yra viso labo tik nuoviras – kruopų, daržovių, mėsos, grybų, žuvies. Termiškai apdorojus, pavyzdžiui, daržoves, jose vitaminų ir mineralų ženkliai sumažėja. Naudingiau būtų suvalgyti, pavyzdžiui, lėkštę šviežių daržovių salotų. Daržovių nuoviras nenaudingas ir tuo, kad verdant į jį patenka daržovėse esantys nitratai, o mes juos su sriuba ir susrebiame. Tačiau sutirštėjęs kruopų nuoviras palankiai veikia skrandžio gleivinę ir gali būti naudingas sergantiems virškinimo sistemos ligomis. Vaikams sriubos irgi nereikia primygtinai siūlyti. Mat jos prisivalgę dažnai nebenori antrojo patiekalo, dažniausiai iš mėsos ir šviežių daržovių, kurio maistinė vertė kur kas didesnė. Privalgę sriubos vaikai tik trumpam pasisotina, o neilgai trukus vėl jaučiasi alkani.
Bandelės su cinamonu
Bandelės su cinamonu Ingredientai: - 500 g miltų, papildomai miltų kočiojimui - 250 ml šilto pieno - 70 g cukraus, papildomai apibarstymui - 1 pakelis sausų mielių (arba 25 g šviežių mielių) - 1 šaukštelis druskos - 1 kiaušinis - 75 g ištirpinto sviesto, papildomai...