Veganų maisto racionas: maistingiausi produktai

Kaip jau yra žinoma, veganai vartoja tik augalinius maisto produktus ir vengia visų gyvulinės kilmės maisto produktų, tokių kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai, želatina, pienas, medus ir kt.; nenešioja rūbų iš odos, kailių, šilko, pūkų; pasisako prieš eksperimentus su gyvūnais bei gyvūnų naudojimą pramogoms.

Daugelis receptų, kurie įprastai gaminami su gyvūninės kilmės produktais, gali būti pritaikyti veganams pakeičiant gyvūnines kilmės maistą augalinės kilmės analogais. Vietoj pieno produktų naudojamas riešutų, grūdų, ryžių arba sojos pienas. Tikra mėsa pakeičiama analogais – dirbtinės „mėsos“ produktais pagamintais iš sojos, glitimo, daržovių, grūdų, lęšių, kurie ne tik savo išvaizda, bet ir skoniu yra labai panašūs į mėsos produktus.

Tai kas gi yra tas augalinis maistas?

Į augalinio maisto sampratą įeina daržovės, vaisiai ir uogos, grūdai, ankštiniai (žirniai, pupos, soja, lęšiai), riešutai, sėklos, grybai, aliejai ir kiti augalai. Visus augalinius produktus galima valgyti žalius t.y. neapdirbtus arba gaminti patiekalus įvairiais būdais: virti, kepti, garinti ir pan.

Šie produktai savo vertingomis medžiagomis gali atstoti organizmui reikalingas medžiagas, kurios paprastai gaunamos iš gyvūninės kilmės produktų. Baltymus galima aptikti sojų produktuose, riešutuose, sėklose, grūduose. Angliavandeniai yra pilno grūdo makaronuose, duonoje, bulvėse. Geriausias vitamino B12 šaltinis yra gyvulinės kilmės maistas, todėl veganams gali būti didesnė nepakankamo vartojimo rizika. Tačiau naudojant papildus ar veganiškus produktus, papildytus šiuo vitaminu, tokius kaip papildytas sojų pienas, papildyti pusryčių dribsniai, margarinas, jokių problemų neatsiranda. Kalcis aptinkamas brokoliuose, petražolėse, sezamų sėklose. Geležis gaunamas iš ankštinių, lapinių kopūstų, džiovintų abrikosų, moliūgų sėklų, viso grūdo produktų.

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu Ingredientai: - 500 g miltų, papildomai miltų kočiojimui - 250 ml šilto pieno - 70 g cukraus, papildomai apibarstymui - 1 pakelis sausų mielių (arba 25 g šviežių mielių) - 1 šaukštelis druskos - 1 kiaušinis - 75 g ištirpinto sviesto, papildomai...

Maskarpones tortas

Maskarpones tortas

Receptas: Maskarpones tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 500 g maskarponės sūrio 4. 200 g cukraus 5. 4 kiaušiniai 6. 1 citrina 7. 1 vanilinės cukraus pakelis 8. 200 ml grietinėlės 9. 2 šaukštai miltų 10. Šlakelis druskos 11. 200 g uogų...

Snickers tortas

Snickers tortas

Receptas: Snickers tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 200 g miltelių cukraus 4. 200 g karamelės 5. 200 g rudųjų riešutų 6. 200 g šokolado 7. 200 ml grietinėlės 8. 3 kiaušiniai 9. 1 šaukštelis vanilės ekstrakto Paruošimo instrukcijos: 1....

Medaus tortas

Medaus tortas

Receptas: Medaus tortas Ingredientai: 1. 500 g medaus 2. 500 g miltų 3. 250 g cukraus 4. 4 kiaušiniai 5. 1 pakelis kepimo miltelių 6. 200 g sviesto 7. 1 šaukštelis cinamono 8. 1 šaukštelis imbiero miltelių 9. 1 šaukštelis gvazdikėlių miltelių 10. 1 šaukštelis vanilės...

Cepelinai

Cepelinai

Receptas: Cepelinai Ingredientai: - 1 kg bulvių - 300 g mėsos (jautienos, kiaulienos arba vištienos) - 1 svogūnas - Druska, pipirai pagal skonį - 2 šaukštai bulvių krakmolo - Spirgai Paruošimo instrukcijos: 1. Bulves nulupkite, sutarkuokite ir išspauskite sultis....

Kibinai su kiauliena

Kibinai su kiauliena

Receptas: Kibinai su kiauliena Ingredientai: - 500 g kiaulienos - 2 dideli svogūnai - 1 kg miltų - 1 stiklinė vandens - 1 stiklinė aliejaus - 1 kiaušinis - Druska, pipirai pagal skonį Paruošimo instrukcijos: 1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais, svogūną smulkiai...