Veganų maisto racionas: maistingiausi produktai

Kaip jau yra žinoma, veganai vartoja tik augalinius maisto produktus ir vengia visų gyvulinės kilmės maisto produktų, tokių kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai, želatina, pienas, medus ir kt.; nenešioja rūbų iš odos, kailių, šilko, pūkų; pasisako prieš eksperimentus su gyvūnais bei gyvūnų naudojimą pramogoms.

Daugelis receptų, kurie įprastai gaminami su gyvūninės kilmės produktais, gali būti pritaikyti veganams pakeičiant gyvūnines kilmės maistą augalinės kilmės analogais. Vietoj pieno produktų naudojamas riešutų, grūdų, ryžių arba sojos pienas. Tikra mėsa pakeičiama analogais – dirbtinės „mėsos“ produktais pagamintais iš sojos, glitimo, daržovių, grūdų, lęšių, kurie ne tik savo išvaizda, bet ir skoniu yra labai panašūs į mėsos produktus.

Tai kas gi yra tas augalinis maistas?

Į augalinio maisto sampratą įeina daržovės, vaisiai ir uogos, grūdai, ankštiniai (žirniai, pupos, soja, lęšiai), riešutai, sėklos, grybai, aliejai ir kiti augalai. Visus augalinius produktus galima valgyti žalius t.y. neapdirbtus arba gaminti patiekalus įvairiais būdais: virti, kepti, garinti ir pan.

Šie produktai savo vertingomis medžiagomis gali atstoti organizmui reikalingas medžiagas, kurios paprastai gaunamos iš gyvūninės kilmės produktų. Baltymus galima aptikti sojų produktuose, riešutuose, sėklose, grūduose. Angliavandeniai yra pilno grūdo makaronuose, duonoje, bulvėse. Geriausias vitamino B12 šaltinis yra gyvulinės kilmės maistas, todėl veganams gali būti didesnė nepakankamo vartojimo rizika. Tačiau naudojant papildus ar veganiškus produktus, papildytus šiuo vitaminu, tokius kaip papildytas sojų pienas, papildyti pusryčių dribsniai, margarinas, jokių problemų neatsiranda. Kalcis aptinkamas brokoliuose, petražolėse, sezamų sėklose. Geležis gaunamas iš ankštinių, lapinių kopūstų, džiovintų abrikosų, moliūgų sėklų, viso grūdo produktų.

Traški pepperoni ir žolelių pica

Traški pepperoni ir žolelių pica

Reikės: picos tešlos, naminės arba pirktos parduotuvėje 1 valgomasis šaukštas džiovintų bazilikų 1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų čiobrelių 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų rozmarinų 1/2 arbatinio šaukštelio susmulkintų...

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Reikės: Vištienos, Morkos, Petražolės, Stiklinė ryžių, Svogūnų, Pusantro šaukšto sviesto, Truputis drukos Paruošimas: Višta išverdame su prieskoninėmis daržovėmis. Keptuvėje ištirpinamas sviestas, jame pakepinamas smulkiai supjaustytas svogūnas, suberiami ryžiai ir...

Kalakutienos maltiniai

Kalakutienos maltiniai

Reikės: 600 g. kalakutienos 2 riekelės batono Pusė stiklinės pieno, Kiaušinis, Pusantro šaukšto sviesto, Džiuvesėlių, Prieksonių, Druskos. Paruošimo eiga: Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu batonu, įmušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai ir sviestas...

Kokosų duonos pyragas

Kokosų duonos pyragas

Reikės: 3 dideli kiaušiniai 225 g nesūdyto sviesto Skardinė riebaus kokosų pieno 250 g paprastų miltų Šaukštelis kepimo miltelių 2 šaukštai cukraus pudros 100 g granuliuoto cukraus Žiupsnelis druskos 1 šaukštelis vanilės aromato 60 g smulkinto kokoso Paruošimas:...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Reikės: 75 g viso grūdo miltų 1 šaukštas kepimo miltelių 75 g avižinių dribsnių košės 40 g cukraus (šviesiai rudojo) 70 g nesūdyto sviesto 1 šaukštas auksinio sirupo 2 šaukštai pieno (pasirinkto skonio) Paruošimas: Sudėkite visus sausus ingredientus į dubenį ir...