Sveiko maisto virimo taisyklės

Žmogus yra gamtos dalis. Taigi jo maistas turėtų būti gamtos dovana – natūralūs, neperdirbti augalinės kilmės produktai. Kad Žmogaus organizmas normaliai funkcionuotų, sklandžiai ir lengvai vyktų medžiagų apykaitos procesai, reikia valgyti daug žalio ir trumpai virto maisto, mat 55°C temperatūroje žūsta pačios svarbiausios maisto medžiagos – enzimai, be kurių sutrinka virškinimas.

Žaliame maiste yra daug saulės energijos, kuri organizmui labai svarbi.

Taigi netradicinės kulinarijos taisyklų pamatas yra natūraliosios higienos komponentai.

Norėčiau trumpai apibūdinti šias taisykles:

Dienos racione turi būti 70 proc. vandeningumo (žalių vaisių, daržovių) ir 30 proc. koncentruoto maisto (gyvulinės kilmės produktų, tai, kas virta ir kepta).
Ruošiant maistą reikia laikytis produktų suderinamumo.
Virti bet kepti negalima aukštoje temperatūroje.
Negalima kepti riebaluose iki rusvos odelės.
Neleistinas dvigubas terminis maitos apdorojimas (pvz, kepti, po to troškinti).
Negalima išpilti daržovių, kruopų, ankštinių nuovirų, nes kartu išpilamos vertingos maisto savybės.
Negalima daug vartoti (iki 2 g per dieną) ir virti druskos – reikia ją dėti į jau paruoštą patiekalą.
Vietoj išvalytų baltų miltų siūloma vartoti rupiai maltų grūdų miltus arba natūralius grūdus.
Konditeriniais gardėsiais iš miltų, kiaušinių, cukraus ir riebalų galima pasimėgauti tik per šventes.
Vartokite tik natūralius prieskonius (iš daržovių, vaisių, žolių).
Nepatartina vartoti valyto cukraus, jį galima pakeisti sausais vaisiais, fruktoze, melasa, medumi.
Negalima valgyti karštesnio už kūno temperatūrą maisto.
Nemaišykite į patiekalus žalių vaisių (galima įpilti tik sulčių); vaisius reikia valgyti atskirai 0,5 val. prieš valgį.
Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šių taisyklių laikytis neįmanoma. Bet jai įsigilinsite ir gerai pamąstysite, kodėl reikia, bus nesunku.

Laikydamiesi šių taisyklių per trumpą laikotarpį pajusite tikrą maisto skonį ir suprasite jo poveikį sveikatai. Ypač tie, kurių sveikata silpna.

Žinoma, nepratarusiam žmogui iš pradžių toks maistas gali pasirodyti neįprasto skonio. Bet prie jo labai greit priprantama. Be to, taip maitinantis sutaupoma laiko, produktų ir pinigų. o svarbiausia – pagerėja sveikata – didžiausias mūsų turtas.

Traški pepperoni ir žolelių pica

Traški pepperoni ir žolelių pica

Reikės: picos tešlos, naminės arba pirktos parduotuvėje 1 valgomasis šaukštas džiovintų bazilikų 1 valgomasis šaukštas džiovinto raudonėlio 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų čiobrelių 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų rozmarinų 1/2 arbatinio šaukštelio susmulkintų...

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Virta vištiena su ryžiais ir padažu

Reikės: Vištienos, Morkos, Petražolės, Stiklinė ryžių, Svogūnų, Pusantro šaukšto sviesto, Truputis drukos Paruošimas: Višta išverdame su prieskoninėmis daržovėmis. Keptuvėje ištirpinamas sviestas, jame pakepinamas smulkiai supjaustytas svogūnas, suberiami ryžiai ir...

Kalakutienos maltiniai

Kalakutienos maltiniai

Reikės: 600 g. kalakutienos 2 riekelės batono Pusė stiklinės pieno, Kiaušinis, Pusantro šaukšto sviesto, Džiuvesėlių, Prieksonių, Druskos. Paruošimo eiga: Mėsa sumalama kartu su piene išmirkytu ir nuspaustu batonu, įmušamas kiaušinis, sudedami prieskoniai ir sviestas...

Kokosų duonos pyragas

Kokosų duonos pyragas

Reikės: 3 dideli kiaušiniai 225 g nesūdyto sviesto Skardinė riebaus kokosų pieno 250 g paprastų miltų Šaukštelis kepimo miltelių 2 šaukštai cukraus pudros 100 g granuliuoto cukraus Žiupsnelis druskos 1 šaukštelis vanilės aromato 60 g smulkinto kokoso Paruošimas:...

Avižiniai sausainiai

Avižiniai sausainiai

Reikės: 75 g viso grūdo miltų 1 šaukštas kepimo miltelių 75 g avižinių dribsnių košės 40 g cukraus (šviesiai rudojo) 70 g nesūdyto sviesto 1 šaukštas auksinio sirupo 2 šaukštai pieno (pasirinkto skonio) Paruošimas: Sudėkite visus sausus ingredientus į dubenį ir...