Sveiko maisto virimo taisyklės

Žmogus yra gamtos dalis. Taigi jo maistas turėtų būti gamtos dovana – natūralūs, neperdirbti augalinės kilmės produktai. Kad Žmogaus organizmas normaliai funkcionuotų, sklandžiai ir lengvai vyktų medžiagų apykaitos procesai, reikia valgyti daug žalio ir trumpai virto maisto, mat 55°C temperatūroje žūsta pačios svarbiausios maisto medžiagos – enzimai, be kurių sutrinka virškinimas.

Žaliame maiste yra daug saulės energijos, kuri organizmui labai svarbi.

Taigi netradicinės kulinarijos taisyklų pamatas yra natūraliosios higienos komponentai.

Norėčiau trumpai apibūdinti šias taisykles:

Dienos racione turi būti 70 proc. vandeningumo (žalių vaisių, daržovių) ir 30 proc. koncentruoto maisto (gyvulinės kilmės produktų, tai, kas virta ir kepta).
Ruošiant maistą reikia laikytis produktų suderinamumo.
Virti bet kepti negalima aukštoje temperatūroje.
Negalima kepti riebaluose iki rusvos odelės.
Neleistinas dvigubas terminis maitos apdorojimas (pvz, kepti, po to troškinti).
Negalima išpilti daržovių, kruopų, ankštinių nuovirų, nes kartu išpilamos vertingos maisto savybės.
Negalima daug vartoti (iki 2 g per dieną) ir virti druskos – reikia ją dėti į jau paruoštą patiekalą.
Vietoj išvalytų baltų miltų siūloma vartoti rupiai maltų grūdų miltus arba natūralius grūdus.
Konditeriniais gardėsiais iš miltų, kiaušinių, cukraus ir riebalų galima pasimėgauti tik per šventes.
Vartokite tik natūralius prieskonius (iš daržovių, vaisių, žolių).
Nepatartina vartoti valyto cukraus, jį galima pakeisti sausais vaisiais, fruktoze, melasa, medumi.
Negalima valgyti karštesnio už kūno temperatūrą maisto.
Nemaišykite į patiekalus žalių vaisių (galima įpilti tik sulčių); vaisius reikia valgyti atskirai 0,5 val. prieš valgį.
Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šių taisyklių laikytis neįmanoma. Bet jai įsigilinsite ir gerai pamąstysite, kodėl reikia, bus nesunku.

Laikydamiesi šių taisyklių per trumpą laikotarpį pajusite tikrą maisto skonį ir suprasite jo poveikį sveikatai. Ypač tie, kurių sveikata silpna.

Žinoma, nepratarusiam žmogui iš pradžių toks maistas gali pasirodyti neįprasto skonio. Bet prie jo labai greit priprantama. Be to, taip maitinantis sutaupoma laiko, produktų ir pinigų. o svarbiausia – pagerėja sveikata – didžiausias mūsų turtas.

Skanūs ir sveiki patiekalai su avinžirniais: 10 receptų

Skanūs ir sveiki patiekalai su avinžirniais: 10 receptų

"Avinžirniai: Skanu, sveika ir lengva – 10 receptų jūsų stalui!"Įvadas: Avinžirniai – maistingas ir universalus ingredientasAvinžirniai, dar vadinami ciceriais, yra vienas iš tų ingredientų, kurie ne tik praturtina mūsų mitybą, bet ir suteikia daugybę galimybių...

Skanūs ir sveiki patiekalai su bulvėmis: 10 receptų

Skanūs ir sveiki patiekalai su bulvėmis: 10 receptų

"Skonis ir sveikata viename: 10 bulvių receptų, kurie nustebins!"Įvadas: Bulvių nauda sveikataiBulvės yra vienas iš populiariausių ir universaliausių maisto produktų pasaulyje. Jos ne tik skanios, bet ir turi daug naudingų savybių, kurios gali prisidėti prie sveikos...

Greitos ir sveikos vakarienės idėjos: 10 receptų

Greitos ir sveikos vakarienės idėjos: 10 receptų

"Greitos ir sveikos vakarienės idėjos: 10 receptų – skanu, paprasta, sveika!"Greitos ir sveikos vakarienės idėjos: 10 receptųGreitos ir sveikos vakarienės idėjos yra puikus būdas užtikrinti, kad jūsų šeima gautų visus reikalingus maistinius elementus, net jei turite...

Skanūs ir sveiki patiekalai su ryžiais: 10 receptų

Skanūs ir sveiki patiekalai su ryžiais: 10 receptų

"Ryžių magija: 10 sveikų ir skanių receptų jūsų stalui!"Įvadas: Ryžių nauda sveikatai ir jų universalumas virtuvėjeRyžiai yra vienas iš pagrindinių maisto produktų visame pasaulyje, ir tai nėra atsitiktinumas. Jie ne tik suteikia energijos ir yra lengvai virškinami,...

10 būdų pasigaminti skanią ir sveiką sriubą su lęšiais

10 būdų pasigaminti skanią ir sveiką sriubą su lęšiais

„Atraskite 10 būdų, kaip lęšiai paverčia sriubą skania ir sveika!“Įvadas apie lęšių naudą sveikataiLęšiai yra vienas iš tų maisto produktų, kurie ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai. Jie yra puikus baltymų, skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis, todėl jų...