Vartokite liesą pieną, liesus ir nesūrius pieno produktus

Iš pieno ir pieno produktų organizmas gauna baltymų ir kalcio. Kalcio ypač reikia
vaikams, paaugliams ir moterims. Jis reikalingas formuotis kaulams ir dantims, nervų sistemos
bei vidinės ir išorinės sekrecijos liaukų veiklai, kraujo krešėjimo procesams, skeleto ir širdies
raumenų darbui. Lietuvos gyventojams rekomenduojama paros kalcio norma 1000 mg,
vyresniems asmenims – net 1200 mg. Liesuose pieno produktuose yra pakankamas kalcio kiekis,
net daugiau nei riebiuose. Jei žmogus vartoja mažai pieno produktų, jis turėtų gauti kalcio iš kitų
šaltinių: žuvies konservų, kuriuose yra minkštų kaulų, turinčių kalcio, taip pat iš brokolių,
špinatų, kitų tamsiai žalių lapinių daržovių.
Ši produktų grupė yra ir sočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, todėl reikėtų kuo mažiau vartoti
grietinėlės, grietinės, riebių ir sūrių fermentinių sūrių. Grietinę keisti liesu kefyru, jogurtu,
salotoms dažniau vartoti neriebius padažus, citrinos rūgštį, bet ne grietinę ar majonezą. Patariama
valgyti liesą varškę ir varškės sūrius, gerti liesą pieną (1 proc. riebumo), kefyrą, rūgpienį.

 

Cinamonas: Magiško Prieskonio Kelionė

Cinamonas: Magiško Prieskonio Kelionė

Cinamonas, šis egzotiškas prieskonis, mūsų kasdienėje virtuvėje atsirado ne vakar. Jo istorija siekia tūkstančius metų atgal ir yra glaudžiai susijusi su prekyba, karais ir netgi mitais. Šis kvapnus prieskonis yra gaunamas iš tam tikrų medžių žievės, kurie priklauso...

Alyvuogės: Senovės Maisto Paslaptis

Alyvuogės: Senovės Maisto Paslaptis

Alyvuogės yra vienas iš seniausių žinomų maisto produktų, kurie iki šiol išlieka mūsų lėkštėse. Jos yra giliai įsikabinusios į žmonijos istoriją ir kultūrą. Alyvuogių medžiai buvo auginami Viduržemio jūros regione daugiau nei 6000 metų. Senovės civilizacijos, tokiuose...

Šokoladas: Saldaus Malonumo Istorija

Šokoladas: Saldaus Malonumo Istorija

Šokoladas, šis dieviškas saldumynas, mūsų gyvenime atsirado ne iš vakar. Jo kelionė prasidėjo tūkstančiai metų atgal Mesoamerikos džiunglėse, kur augo pirmosios kakavos medžių šaknys. Pirmieji žmonės, kurie pradėjo naudoti kakavą, buvo priešistorinės Meksikos...

Avokadas: Maisto Produktas Su Įdomia Praeitimi

Avokadas: Maisto Produktas Su Įdomia Praeitimi

Kai paskutinį kartą valgėte avokadą, ar kada nors pagalvojote, kokia gali būti šio nuostabaus maisto produkto istorija? Na, avokado istorija yra tokia pat unikali ir įdomi kaip ir jo skonis. Avokado pėdsakai siekia net 10 000 metų atgal į priešistorinę Centrinę ir...

Ryžiai: Universali Maisto Paslaptis ir jos Reikšmė

Ryžiai: Universali Maisto Paslaptis ir jos Reikšmė

Ryžiai yra vienas iš svarbiausių pasaulio maisto produktų. Netgi Jungtinių Tautų Organizacija Maistui ir Žemės Ūkiui (FAO) 1966 metais paskelbė ryžius pasaulinio maisto simboliu. Tačiau ką iš tikrųjų reiškia šis stebuklingas grūdas? Ryžių Kilmė ir Plitimas Ryžiai kilę...