Apelsinas žavi ne vien savo ryškia oranžine spalva. Jo sultingas minkštimas, užburiantis aromatas ir gaivus skonis nuo seno vilioja žmones visame pasaulyje. Gydytojai, mitybos specialistai ir kulinarai vieningai tikina, kad šis vaisius – puikus energijos šaltinis ir organizmo draugas. Saldžiarūgštis apelsino skonis teikia ne tik malonius pojūčius, bet ir reikšmingą naudą sveikatai, todėl nieko stebėtino, jog per šimtmečius jis tapo daugelio mūsų kasdieniu palydovu.
Apelsinų kilmė ir istorija
Į Europą apelsinai atkeliavo su jūreiviais, ieškojusiais prieskonių tolimuose kraštuose, o šiandien įprasta juos valgyti bet kuriuo metų laiku. Kiekviena sultinga skiltelė regis atgaivina kūną ir kartu pasakoja seną, pasaulį apkeliavusią istoriją. Be to, apelsinai nuo seniausių laikų vertinti kaip laimės bei sveikatos simbolis – ypač Rytų kultūrose, kur jie siejami su klestėjimu ir sėkme.
Maistinė vertė ir sveikatos nauda
Dažniausiai apelsinai siejami su vitaminu C, tačiau jų vertė tuo nesibaigia. Šiame citrusiniame vaisiuje gausu beta karoteno, folio rūgšties, įvairių B grupės vitaminų, taip pat kalio, kalcio ir magnio. Visi šie vertingi junginiai palaiko svarbiausias organizmo funkcijas, padėdami kraujotakos, nervų ir virškinimo sistemoms veikti efektyviau. Be to, apelsinuose esantis natūralus cukrus (fruktozė) tiekia lėtai išsiskiriančią energiją, o kartu su vitaminu C spartina medžiagų apykaitą.
Apelsinai taip pat žinomi kaip puikūs imuniteto stiprintojai. Juose esantis vitaminas C padeda baltiesiems kraujo kūneliams kovoti su į organizmą patenkančiais patogenais, o kartu palaiko kolageno gamybą, kuri svarbi odos būklei. Koncentracija antioksidantų, vitaminų bei mineralų apelsinų minkštime veikia išvien, todėl natūralūs vaisiai dažniausiai naudingi labiau nei sintetiniai papildai.
Apelsinai virtuvėje
Daug žmonių mėgsta įtraukti apelsinus į kasdienius receptus. Pavyzdžiui, pusryčiams galima pagardinti košę apelsinų sultimis arba šviežias apelsino skilteles sumaišyti su graikišku jogurtu. Norintiems pikantiškesnių derinių, rekomenduojama išbandyti vištieną su apelsinų ir sojų padažo marinatu arba salotas, kuriose apelsinai suteikia saldžiarūgštį akcentą. Svarbiausia, kad skanaujant apelsinus iš patikimų šaltinių galima pasinaudoti ir jų žievele: smulkiai tarkuota ji suteikia ypatingą skonį konditeriniams gaminiams ar padažams, o eteriniai aliejai pasižymi raminančiu poveikiu.
Ne mažiau įdomūs yra kraujiniai (raudonieji) apelsinai. Dėl didesnės antocianinų koncentracijos jų minkštimas įgauna intensyvią avietinę spalvą, o skonis būna subtiliai saldžiarūgštis. Italai, ypač Sicilijoje, šiuos apelsinus vertina kaip saldų delikatesą, iš jų verda marmeladą, gamina sultis, maišo į įvairius desertus. Papildomas antocianinų kiekis veikia kaip antioksidantas, padedantis kovoti su laisvųjų radikalų žala.
Apelsinų vartojimas ir energijos suteikimas
Ne vienas žmogus pasakoja, kad rytais vietoje kavos renkasi stiklinę šviežių apelsinų sulčių – tai padeda geriau pabusti, praskaidrina nuotaiką ir lengvina virškinimą. Kai kurie sportininkai pataria visuomet turėti porą apelsinų sportiniame krepšyje, nes jie suteikia natūralios energijos ir padeda išlaikyti ištvermę. Be to, apelsinai pasižymi skaidulų gausa, kuri padeda reguliuoti cholesterolio lygį ir palengvina virškinimo procesus.
Svarbu nepamiršti, kad dideli kiekiai rūgščių citrusinių vaisių gali erzinti jautrų skrandį, todėl geriausia mėgautis apelsinais saikingai, įvertinant savo organizmo poreikius.
Apelsinai kasdienybėje
Visame pasaulyje apelsinai populiarūs dėl savo universalumo: jie gali būti tiek saldūs, tiek rūgštesni, o tropiniuose regionuose netgi subręsta žali žievelės paviršiai. Nors toks vaizdas gali suklaidinti turistus, vaisiaus skonis vis tiek būna puikus – žievelės spalvą lemia vietinio klimato ypatybės. Įvairių mitybos filosofijų gerbėjai – nuo vegetarų iki paleo mitybos šalininkų – lengvai priima apelsinus kaip naudingą ir skanų energijos šaltinį.
Tad jei ieškote natūralaus būdo pasikrauti jėgų, sustiprinti imunitetą ar pagerinti nuotaiką – atsigręžkite į apelsinus. Jie simbolizuoja saulę, šilumą, džiaugsmą ir suteikia organizmui reikalingų naudingųjų medžiagų visus metus. Nesvarbu, kokiu būdu juos įtrauksite į savo dienotvarkę, apelsinai padės atrasti pusiausvyrą tarp darbų, poilsio ir energijos, primindami, kad sveika mityba gali būti ir gardi, ir džiuginanti.