Grūdų ir žirnių košė

Grūdų ir žirnių košė

Ingredientai:
– 200 g perlinių kruopų
– 100 g džiovintų žirnių
– 1 l vandens
– 1 vidutinio dydžio morka
– 1 svogūnas
– 2 skiltelės česnako
– 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
– Druska pagal skonį
– Pipirai pagal skonį
– Šviežios petražolės papuošimui

Gaminimo eiga:
1. Kruopas ir žirnius nuplaukite po tekančiu vandeniu. Žirnius užmerkite šaltame vandenyje ir palikite bent 4 valandoms arba per naktį.
2. Puode užvirinkite 1 litrą vandens. Įdėkite perlinių kruopų ir virkite ant vidutinės ugnies apie 20 minučių.
3. Tuo metu nulupkite ir smulkiai supjaustykite morką, svogūną ir česnaką.
4. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite svogūną ir česnaką, kepkite, kol svogūnas taps permatomas.
5. Į keptuvę pridėkite morką ir kepkite dar 5 minutes, kol ji suminkštės.
6. Į puodą su kruopomis pridėkite išmirkytus žirnius ir daržovių mišinį. Virkite dar apie 30 minučių, kol žirniai ir kruopos taps minkšti.
7. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
8. Patiekite karštą, papuoštą šviežiomis petražolėmis.

Porcijos, laikas, sudėtingumas:
– Porcijos: 4
– Paruošimo laikas: 15 minučių (be žirnių mirkymo)
– Gaminimo laikas: 50 minučių
– Sudėtingumas: lengvas

Įrankiai:
– Puodas
– Keptuvė
– Pjaustymo lentelė
– Peilis

Pagrindiniai skonio akcentai ir kada ruošti:
Šis patiekalas yra švelnaus, šiek tiek riešutinio skonio, puikiai tinkantis rudens ir žiemos sezonams, kai norisi šilto ir maistingo maisto.

Patiekimo idėjos ir papildomi priedai:
Patiekite su šviežia duona arba salotomis. Galite pridėti šaukštą grietinės ar jogurto, kad suteiktumėte kremiškumo.

Galimi patiekalo keitimo būdai:
Galite naudoti kitokias kruopas, pavyzdžiui, grikius ar avižas. Norint vegetariško varianto, pridėkite daugiau daržovių, tokių kaip paprikos ar cukinijos.

Laikymo sąlygos ir pakartotinis naudojimas:
Laikykite šaldytuve iki 3 dienų. Pašildykite ant silpnos ugnies, pridėję šiek tiek vandens, kad košė nebūtų per tiršta.

Dažniausiai užduodami klausimai:
1. Ar galiu naudoti konservuotus žirnius? Taip, bet sumažinkite virimo laiką, nes jie jau yra minkšti.
2. Ar galima šį patiekalą užšaldyti? Taip, tačiau tekstūra gali šiek tiek pasikeisti.
3. Ar galiu pridėti mėsos? Taip, galite pridėti keptos vištienos ar šoninės gabalėlių.

Papildomi patarimai ir saugumas:
Būkite atsargūs, kai pjaustote daržoves, naudokite aštrų peilį ir stabilų paviršių. Nepamirškite reguliariai maišyti košės, kad ji nepridegtų prie puodo dugno.