Kaip pagaminti sveiką picos pagrindą be miltų?

Sveikas picos pagrindas be miltų

Bendra gaminimo trukmė: 40 minučių (10 min paruošimui + 30 min kepimui)
Porcijų skaičius: 2 vidutinės picos
Sudarant patiekalą: lengvas

Ingredientai:
• 2 nuluptos ir smulkiai tarkuotos morkos
• 1 smulkiai tarkuota cukinija
• 100 g ankštinių pupelių (virtų arba nusausintų konservuotų)
• 3 šaukštai daržovių arba vištienos sultinio
• 1 kiaušinis (neveganiška versija) arba 50 g audinių (linų sėklų) mišinio (veganiškai)
• 50 g smulkintų riešutų (migdolai ar graikiniai)
• 1 šaukštelis džiovintų bazilikų
• ½ šaukštelio druskos
• ¼ šaukštelio juodųjų pipirų
• 1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus (be to, tepti kepimo indą)

Apytikslė maistinė vertė (vienai picos porcijai):
• Kalorijos: ~320 kcal
• Baltymai: ~12 g
• Angliavandeniai: ~35 g
• Riebalai: ~14 g

Gaminimo eiga:

1. Daržovių paruošimas
Tarkuokite morkas ir cukiniją, kad gabalėliai būtų nedideli ir vienodi.

2. Masės paruošimas
Į dubenėlį suberkite tarkuotas morkas, cukiniją, ankštines pupeles ir riešutus. Supilkite sultinį, įmuškite kiaušinį (arba įmaišykite pasirinkto veganiško mišinio) ir pabarstykite džiovintais bazilikais, druska bei pipirais. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.

3. Picos pagrindo formavimas
Ištepkite kepimo indą arba kepimo popierių nedideliu alyvuogių aliejaus sluoksniu. Ant jo tolygiai išspauskite masę – formuokite ploną, vientisą pagrindą. Norėdami sukurti traškų efektą, galite šakute padaryti įdubas.

4. Kepimas
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Įdėkite picos pagrindą ir kepkite 25–30 minučių, kol kraštai taps tvirti ir lengvai parudusi.
Alternatyva: jei naudojate oro gruzdintuvą arba kepate keptuvėje, naudokite vidutinę ugnį ir reguliariai apverskite, kol pagrindas taps traškus.

5. Patiekimas
Išimkite picos pagrindą iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti. Patiekite su mėgstamu padažu, šviežiomis daržovėmis ar natūraliais sūriais. Puikiai tinka patiekti su gaivomis salotomis ar lengvu pomidorų padažu. Gėrimui rekomenduojama pasiūlyti natūralų vaisių sultinį ar lengvą baltojo vyno.

Laikymo rekomendacijos:
• Šaldytuve uždarytame inde laikykite iki 2 dienų.
• Norėdami ilgiau išlaikyti, užšaldykite. Naudojimui iššildykite orkaitėje, įkaitus iki 180 °C.

Panaudojimo patarimai:
• Likutis puikiai tinka supjaustyti kubeliais ir trumpam pakepti orkaitėje – gausite traškius užkandžius.
• Išbandykite papildomus ingredientus, pvz., šviežią baziliką ar rukolą, kad picos skonis būtų dar turtingesnis.

Šis sveiko picos pagrindo be miltų receptas tinka tiek skubioms vakarienėms, tiek ramiems šeimos susibūrimams. Bon appétit!