Kodėl žmogui naudinga būti veganu?

Šiandien veganizmo gyvenimo būdas tampa vis labiau populiarus ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Vieni žmonės augalinę mitybą pasirenka todėl, kad nori gyventi sveikai – kiti – dėl etinių priežasčių, treti – pabandę veganizmą vieną kartą, atranda save iš naujo. Yra daug priežasčių, kodėl toks gyvenimo būdas organizmui yra naudingas. Pirmiausia, veganai atsisako bet kokio gyvulinės kilmės maisto. Jie taip pat nevartoja kaušinių, pieno, sūrio bei kitų panašių produktų. Tačiau tai nereiškia, kad jų mityba yra mažiau naudinga nei tų žmonių, kurie šiuos produktus vartoja. Tyrimai rodo, jog atsisakius mėsos mažėja rizika susirgti ligomis, tokiomis, kaip širdies ir kraujagyslių ligos ar vėžys. Atsisakius augalinių produktų, žmonėms pradeda kristi svoris. Veganizmo kritikai teigia, kad mėsos nevalgantis žmogus negauna pakankamai baltymų, geležies, vitaminų D ir B 12. Tačiau taip nėra. Veganai valgo baltymais turiningą maistą: žalias lapines daržoves, riešutus, avinžirnius, lęšius, tofu, brokolius, ruduosius ryžius, pupeles, moliūgus, saulėgrąžų sėklas. Labai svarbu nepamiršti, kad atsisakius gyvulinės kilmės gaminių, būtina tinkamai suderinti savo mitybą.