Liesa, bet skanu!

Padažas maistą papildo nepaprastu skoniu. Tačiau reikia nepamiršti, jog netinkamai ruošiant padažą, galite pagaminti kalorijų bombą. Pateiksime keletą sveikų ir skanių padažų, kurie neturi itin daug kalorijų. Vienas jų – tzatziki padažas, atkeliavęs iš saulėtosios Graikijos. Jame gausų proteinų, probiotikų, kalcio, vitaminų C ir D. Pagrindiniai ingredientai – natūralus jogurtas, krapai, agurkai, citrinų sultys. Jis puikiai tiks prie vištienos ar jautienos, nes suteiks mėsai gaivumo. Kitas – salsos padažas, kurio ryškiausi skonio ingredientai yra pomidorai, česnakai, svogūnai bei jelapenai. Šiuose aitriuosiuose pipiruose esantis kapsicinas padeda apsaugoti kraujagysles nuo uždegimų, taip pat stabdo riebalų įsisavinimą. Jis puikiai tiks gardinant kiaušinius, vištieną ar ryžius. Dar vienas padažas – pesto, kuris yra žalios spalvos, kupinas vitaminų bei naudingų riebalų, vitamino K. Į šio padažo sudėtį įeina bazilikas, alyvuogių aliejus, kedro riešutai bei česnakas. Dar vienas nekaloringas padažas – marinara. Tai itališkas pagardas, gaminamas iš pomidorų, česnakų, alyvuogių, aliejaus, baziliko bei druskos. Padažo skonį galite keisti, gardindami jį kaparėliais, alyvuogėmis ar kitais mėgiamais prieskoniais. Padaže gausu gerųjų medžiagų, kurios padeda iš organizmo pašalinti toksinus. Taip pat jame gausu beta-karotino, kuris padeda stabdyti senėjimo procesą. Jis puikiai tinka prie makaronų, mėsos kukulių, grilyje keptų daržovių