Valgykite nesūrų maistą

VARTOKITE JODUOTĄ DRUSKĄ
Gausus druskos vartojimas skatina hipertenzijos atsiradimą, todėl Pasaulio sveikatos
organizacija rekomenduoja kasdien suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos (2 g natrio). Daugelio
žmonių maisto davinyje druskos yra per daug. Tyrimai rodo, kad 60–80 proc. druskos žmogus
gauna iš maisto pramonės pagamintų produktų: sūrių, dešrų, konservų, duonos, todėl maisto
gamintojai turėtų mažiau dėti druskos į maisto gaminius, ypač tuos, kurie dažnai valgomi, pvz.,
duona.
Kartais žmonės sūdo maistą net neparagavę. Šito įpročio reikia atsisakyti. Sūrumo pojūtis
labai greitai keičiasi. Pradėjus mažiau sūdyti maistą, greitai nebejuntama, kad trūksta druskos.
Sūrus maistas tampa nebeskanus.
Patariama:
• pasižiūrėti į produkto sudėtį, nurodytą ant pakuotės, ir įvertinti druskos kiekį;
• rečiau ir mažesniais kiekiais vartoti maisto produktus, kuriuose yra daug druskos (rūkytus,
sūdytus, konservuotus produktus);
• dažniau valgyti maistą, turintį mažai druskos (pvz., daržoves ir vaisius);
• į gaminamą maistą dėti kuo mažiau druskos, patiekalų skonį pagerinti prieskoniais;
• papildomai nesūdyti jau pagaminto maisto, prieš tai neparagavus.
Lietuvoje atliktų tyrimų duomenys rodo, kad jodo trūkumas yra svarbi mitybos problema.
Nustatyta, kad jei nėščiai moteriai trūksta jodo, sumažėja naujagimio intelekto potencialas; jodo
trūkumas padidina išlaidas ir kitoms visuomenės grupėms – suaugusiems bei pagyvenusiems
žmonėms, nes reikia gydyti skydliaukės veiklos sutrikimus. Jodas yra labai svarbus žmogaus
intelektui, nes:
• dalyvauja vystantis nerviniam audiniui žmogaus embrione;
• teigiamai veikia atminties ir mokymosi procesus tiek vaikystėje, tiek ir paauglystėje;
• lemia žmogaus gebėjimą prisitaikyti prie aplinkos suaugus ir vyresniame amžiuje
Jodo trūkumą gyventojų organizme lengva likviduoti visuotinai joduojant druską.
TODĖL: paprastą valgomąją druską keiskite joduota druska: joduota druska yra saugus maisto
produktas, ji nekeičia kvapo, spalvos. Rekomenduotina joduota druska, kurios kilograme yra 20–
40 mg jodo. Pirkdami joduotą druską įsitikinkite, koks joduotos druskos galiojimo laikas, nes,
jam pasibaigus, jodas suyra.

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu

Bandelės su cinamonu Ingredientai: - 500 g miltų, papildomai miltų kočiojimui - 250 ml šilto pieno - 70 g cukraus, papildomai apibarstymui - 1 pakelis sausų mielių (arba 25 g šviežių mielių) - 1 šaukštelis druskos - 1 kiaušinis - 75 g ištirpinto sviesto, papildomai...

Maskarpones tortas

Maskarpones tortas

Receptas: Maskarpones tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 500 g maskarponės sūrio 4. 200 g cukraus 5. 4 kiaušiniai 6. 1 citrina 7. 1 vanilinės cukraus pakelis 8. 200 ml grietinėlės 9. 2 šaukštai miltų 10. Šlakelis druskos 11. 200 g uogų...

Snickers tortas

Snickers tortas

Receptas: Snickers tortas Ingredientai: 1. 200 g sausainių 2. 100 g sviesto 3. 200 g miltelių cukraus 4. 200 g karamelės 5. 200 g rudųjų riešutų 6. 200 g šokolado 7. 200 ml grietinėlės 8. 3 kiaušiniai 9. 1 šaukštelis vanilės ekstrakto Paruošimo instrukcijos: 1....

Medaus tortas

Medaus tortas

Receptas: Medaus tortas Ingredientai: 1. 500 g medaus 2. 500 g miltų 3. 250 g cukraus 4. 4 kiaušiniai 5. 1 pakelis kepimo miltelių 6. 200 g sviesto 7. 1 šaukštelis cinamono 8. 1 šaukštelis imbiero miltelių 9. 1 šaukštelis gvazdikėlių miltelių 10. 1 šaukštelis vanilės...

Cepelinai

Cepelinai

Receptas: Cepelinai Ingredientai: - 1 kg bulvių - 300 g mėsos (jautienos, kiaulienos arba vištienos) - 1 svogūnas - Druska, pipirai pagal skonį - 2 šaukštai bulvių krakmolo - Spirgai Paruošimo instrukcijos: 1. Bulves nulupkite, sutarkuokite ir išspauskite sultis....

Kibinai su kiauliena

Kibinai su kiauliena

Receptas: Kibinai su kiauliena Ingredientai: - 500 g kiaulienos - 2 dideli svogūnai - 1 kg miltų - 1 stiklinė vandens - 1 stiklinė aliejaus - 1 kiaušinis - Druska, pipirai pagal skonį Paruošimo instrukcijos: 1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais, svogūną smulkiai...