Patarimai vaisiams vartoti

Iš 2 sv. aviečių pertrynus gaunama puse svaro tyrės.
Iš 1 sv. graikiškų riešutų išlukštenus gaunama pusė sv.
Citrinų sunka geriau spausti ranka, nes mašinėlė ardo mažas dalikes, kurios sunką apkartina. Tai pat visus grūdelius reikia išrinkus išmesti. Žalios citrinos netinka vartoti. Kad citrina neišdžiūtų, reikia ją laikyti šaltam vandenyje ir dažnai vandenį keisti.
Citriną vartojant prie arbatos, reikia pirma karštu vandeniu užpilti, paskui gražiai skrituliukais supjaustyti.
Citriną vartojant valgiams, reikia apiplikyti, apšluostyti, nulupti plonai, žievelę mesti į karštą vandenį ar sirupą užvirinti.
Pyragams, tortams citrinos žievė sutarkuojama . Sutarkuotą žievę galima sumaišyti su cukrum, padėti į dėžę ir laikyti pyragams pabarstyti.
Nuluptą apelsinų žievę smulkiai supjaustyti ir virti sirupe apelsinų kompotui. Apelsinų žievę, užpilama degtine, užmušama degtinės kvapą.
Migdolus apiplikyti karštu vandeniu, duoti pusvalandį pastovėti uždengus, tuomet viršutinė žievė lengvai pirštais nuplaunama. Prie saldžių migdolų visuomet pridedama karčiųjų dėl kvapo ir skonio. Visuomet prie 50 gr. saldžiųjų reikia imti 10 št. karčiųjų.
Razinkas mazgoti karštam vandeny, apdžiovinti, vartoti. Razinkas reikia pertrinti miltais, užpilti karštu vandeniu, pastatyti pusei valandos, kad suminkštėtų, nupilti vandenį, užpilti kitą kartą šaltu vandeniu, išmaišyti, vėl nupilti vandenį; razinkas išpilto ant sauso rankšluosčio, apdžiovinti, nuimti uodegaites. Razinkos vartojamos padažams, kompotams, pudingams, pyragams.
Obuolius kepant, kad neprisviltų keptuvėj, reikia įpilti kelius šaukštus vandens. Iš obuolių žievės galima pataisyti drebučių, giros ir kt. Nuluptus obuolius reikia tuojau sudėti į šaltą vandenį, nes sausi palikti tamsėja. Nuluptus obuolius galima aptepti citrinos sunka, tuomet jie nepajuoduos. Jei reikia, kad obuoliai suvirtų, tai imti rūgščius obuolius; jei reikia, kad nesuvirtų, vartoti saldžiuosius. Verdant obuolių sunką, nereikia užvožti, kad neišeitų drumzlina.
Vaisių drebučiams reikia imti želatinos 10-12 lapų 4 stiklinėms sunkos. Vaisių sunka visuomet reikia maišyti su sirupu, o paskui jau pilti želatiną, kad sustingtų.

Papildomi faktai ir patarimai apie vaisių vartojimą

Faktas: Džiovinti vaisiai yra koncentruotas energijos šaltinis, nes juose mažiau vandens, todėl jų kalorijų kiekis yra didesnis nei šviežių vaisių. Nepaisant to, jie išlieka puikus skaidulų ir maistinių medžiagų šaltinis.

Patarimas: Citrinas laikant šaldytuve, rekomenduojama jas dėti į sandarų maišelį ar dėžutę, kad išsaugotumėte jų šviežumą ir apsaugotumėte nuo drėgmės praradimo.

Patarimas: Kai naudojate citrusinius vaisius gėrimams ar patiekalams, visada pašalinkite sėklas, nes jos gali suteikti kartumą.

Faktas: Obuolių žievė yra turtinga antioksidantų, todėl rekomenduojama obuolius valgyti su žievele, jei tik jie gerai nuplauti ir yra iš ekologinių ūkių.

Dažniausiai užduodami klausimai apie vaisių vartojimą

1. Kodėl svarbu apdoroti citrinas prieš vartojant?
Citrinų sultys gali tapti kartios, jei per stipriai apdorojama žievelė. Norėdami to išvengti, geriau jas spausti rankomis ir pašalinti sėklas.

2. Ar džiovinti vaisiai turi tiek pat naudingųjų medžiagų kaip ir švieži?
Džiovinti vaisiai išlaiko daugumą naudingų medžiagų, tačiau dėl sumažėjusio vandens kiekio jų koncentracija yra didesnė. Vis dėlto svarbu juos vartoti saikingai dėl didesnio kalorijų kiekio.