Angliavandeniai skirstomi į monosacharidus, disacharidus ir polisacharidus. Iš 1 g mono –
ir disacharidų organizme atpalaiduojamas vienodas energijos kiekis – apie 16 kJ (4 kcal).
Angliavandeniai suteikia maistui saldumo skonį.
Maisto produktai, kuriuose yra daug paprastųjų angliavandenių (cukrų, gliukozės,
fruktozės, maltozės, medaus, kukurūzų sirupo ir kt.) paprastai turi labai mažai kitų vertingų
maisto medžiagų, todėl jie yra tik energijos šaltinis.
Cukraus vartojimas laikomas dantų ėduonies rizikos veiksniu, ypač jei burnos ertmės
higiena yra bloga. Kuo dažniau vartojami maisto produktai ir gėrimai, kuriuose yra daug cukraus,
kuo ilgiau jie būna burnos ertmėje, tuo didesnė tikimybė, kad atsiras dantų ėduonis. Todėl
patariama nevalgyti saldumynų tarp pagrindinių valgymų ir reguliariai valyti dantis pasta su
fluoru.
Saldumo skoniui suteikti kartais vartojami cukraus pakaitalai (sacharinas, aspartamas). Jie
nekenkia dantims, iš jų nesusidaro energijos, todėl maisto produktai su cukraus pakaitalais tinka
sergantiems cukralige ar mažinantiems svorį. Tačiau vien tik pakeitus cukrų jo pakaitalais, svoris
vargu sumažės. Būtina mažinti bendrą energijos kiekį, gaunamą iš maisto, ir didinti fizinį
aktyvumą.
Daug cukraus yra kepiniuose ir gaiviuose gėrimuose, pvz., 300 ml saldaus gėrimo gali
būti 40 g cukraus, iš kurio susidarys 160 kcal energijos. Pasaulio sveikatos organizacija
rekomenduoja, kad iš cukraus būtų gaunama ne daugiau kaip 10 proc. paros maisto davinio
energijos.
Grybų sriuba su grietinėle ir česnakais
**Grybų sriuba su grietinėle ir česnakais** Ši grybų sriuba su grietinėle ir česnakais yra puikus pasirinkimas šaltoms dienoms. Ji yra kreminė, aromatinga ir pilna skonio, kurį suteikia švieži grybai, česnakai ir švelni grietinėlė. Šis receptas yra ypatingas dėl savo...