Tobulas obuolių pyragas – tradicija ir modernumas viename
Ingredientai (8 porcijoms):
• 200 g kvietinių miltų (jei norite šiek tiek turtingesnio skonio, naudokite 100 g kvietinių ir 100 g ruginio miltų)
• 150 g cukraus (rudasis cukrus suteiks švelnesnį skonį)
• 100 g sviesto (arba 100 g kokosų aliejaus – sveikesnė alternatyva)
• 3 dideli kiaušiniai
• 4 vidutiniai obuoliai (geriausiai Granny Smith arba kiti šiek tiek rūgštesni)
• 1 arbatinis šaukštelis cinamono
• ½ arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
• 2 arbatiniai šaukštai kepimo miltelių
• Žiupsnelis druskos
• 50 ml pieno (pvz., migdolų pieno varianta)
• Šviežios rinškės arba trupinti riešutai pabarstymui (pasirinktinai)
Gaminimo eiga:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Paruoškite 23 cm skersmens kepimo formą – ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi.
2. Dubenyje plakite kiaušinius su cukrumi, kol mišinys taps purus ir šviesus. Įmaišykite ištirpintą sviestą (arba kokosų aliejų) ir pieną.
3. Atkire dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, gvazdikėlius ir druską. Palaipsniui įmaišykite sausų ingredientų mišinį į kiaušinių masę, kol tešla taps vientisa.
4. Nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite obuolius plonais griežinėliais arba mažais kubeliais. Atsargiai sumaišykite obuolius su tešla, kad pasiskirstytų tolygiai.
5. Supilkite tešlą į paruoštą formą. Jei norite, pabarstykite šviežių rinškų arba trupintų riešutų.
6. Kepkite apie 40 minučių, kol pyragas įgaus gražią auksinę plutelę, o įdėtas krapštukas bus švarus. Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti prieš pjaustymą.
Papildomi patarimai:
• Pabarstykite pyragą miltuoto cukraus arba užpilkite lengvu vaniliniu glazūru prieš pat patiekimą.
• Patiekite su kreminiu jogurtu arba šviežiai plakta grietinėle.
• Receptas tinka rudens sezonui, šventinėms progoms ir šeimos susibūrimams.
Alternatyvūs gaminimo būdai:
• Orkaitė be viršutinės kaitinimo funkcijos – padeda išvengti pernelyg tamsios plutelės.
• Oro gruzdintuvas – kepkite maždaug 35 minutes, laikydami kepimo laipsnį po ranka.
• Keptuvėje – naudokite laidinę keptuvę ant mažos ugnies su dangčiu (kepimo laikas gali skirtis).
Laikymo rekomendacijos ir panaudojimo patarimai:
• Pyragą laikykite kambario temperatūroje ne ilgiau kaip 1 dieną arba šaldytuve uždengtą iki 3 dienų.
• Likučius supjaustykite kubeliais ir iškepkite traškius obuolių pyrago saldainiukus – puikus užkandis su arbata ar kava.
• Šis pyragas puikiai dera su lengvomis salotomis, šviežiais vaisiais ar gaiviais gėrimais, pvz., obuolių sultimis ar citrusiniu kokteiliu.
Skanaus ir malonaus kepimo!